Πούτιν: Αναπόφευκτη η νίκη της Ρωσίας στον πόλεμο με την Ουκρανία

 Πούτιν: Αναπόφευκτη η νίκη της Ρωσίας στον πόλεμο με την Ουκρανία

Σε δύσκολη θέση βρίσκεται ο Βλαντίμιρ Πούτιν με τους συμμάχους του να τον εγκαταλείπουν.

Ο Ρώσος Πρόεδρος πρόβλεψε πως για το 2022 θα υπάρξει συρρίκνωση της οικονομίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενώ την ίδια ώρα οι πολίτες βρίσκονται σε ακόμα χειρότερη κατάσταση.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο Πούτιν είπε ότι η ρωσική νίκη επί της Ουκρανίας θα είναι «αναπόφευκτη». Την δήλωση αυτήν την έκανε απευθυνόμενος στους εργαζόμενους κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε εργοστάσιο όπλων στην Αγία Πετρούπολη σήμερα (18/01).

Τι ανέφερε ο Πούτιν για τον λόγο που γίνεται η επιχείρηση κατά του Κιέβου

Ο Ρώσος ηγέτης ισχυρίστηκε επίσης ότι οι ενέργειες της Μόσχας στην Ουκρανία έχουν σκοπό να σταματήσουν έναν «πόλεμο», ο οποίος μαίνεται στην ανατολική Ουκρανία εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Ακόμη, τόνισε ότι η Ρωσία επιδιώκει εδώ και καιρό να διαπραγματευτεί την διευθέτηση της σύγκρουσης στο Ντονμπάς της Ουκρανίας, όπου αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Μόσχα μάχονται με τις ουκρανικές δυνάμεις από το 2014.

«Κάνουμε προσπάθεια να σταματήσουμε τον πόλεμο»

Ο Πούτιν συνέχισε λέγοντας «Μεγάλης κλίμακας μαχητικές επιχειρήσεις που περιλαμβάνουν βαρέα όπλα, πυροβολικό, τανκς και αεροσκάφη δεν έχουν σταματήσει στο Ντονμπάς από το 2014. Το μόνο που κάνουμε σήμερα, ως μέρος της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, είναι μια προσπάθεια να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο. Αυτό είναι το νόημα της λειτουργίας μας – η προστασία των ανθρώπων που ζουν σε αυτές τις περιοχές.

Περιγράφοντας την ανατολή της Ουκρανίας ως «ιστορικά εδάφη» της Ρωσίας, είπε ότι η αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου του περασμένου έτους ήταν απαραίτητη για την προστασία των Ρωσόφωνων και τη διεξαγωγή «αποστρατιωτικοποίησης» και «απενζικοποίησης» της Ουκρανίας για να αποτραπεί η απειλή για τη Ρωσία.

Η Ουκρανία και η Δύση έχουν απορρίψει τους δεδηλωμένους στόχους του Πούτιν για αποστρατικοποίηση και «αποκλεισμό» της χώρας ως πρόσχημα για πόλεμο επιλογής και απρόκλητη επιθετικότητα.

Η κατάσταση της ρωσικής οικονομίας

«Η πραγματική δυναμική αποδείχθηκε ότι είναι καλύτερη από ό,τι προβλέπουν πολλοί ειδικοί. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης, το ΑΕΠ της Ρωσίας την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2022 μειώθηκε αλλά ‘μόνο’ κατά 2,1%,» είπε ο Πούτιν. «Ορισμένοι ειδικοί στη χώρα μας, για να μην αναφέρω τους ξένους, προέβλεψαν μείωση κατά 10% και 15% ή ακόμη 20%. Για το έτος ως σύνολο, αναμένεται να μειωθεί κατά 2,5%», πρόσθεσε.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο καταιγισμός δυτικών κυρώσεων που ακολούθησε άλλαξε άρδην ορισμένους τομείς της ρωσικής οικονομίας, αποκόπτοντας τις μεγαλύτερες τράπεζες από το σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών SWIFT, περιορίζοντας την πρόσβασή της στην τεχνολογία και τη δυνατότητά της να εξάγει πετρέλαιο και αέριο.

Παρότι η κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα έχουν παραδεχθεί τις δυσκολίες, η Μόσχα λέει πως η οικονομία της είναι ανθεκτική και πως οι κυρώσεις έχουν γυρίσει μπούμερανγκ στη Δύση προκαλώντας αύξηση του πληθωρισμού και των τιμών της ενέργειας.