Ο Ζελένσκι καλεί σε διάλογο τον Σι Τζινπίνγκ για τον πόλεμο στην Ουκρανία

 Ο Ζελένσκι καλεί σε διάλογο τον Σι Τζινπίνγκ για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι με επιστολή του στον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ τον καλεί σε «διάλογο», δήλωσε σήμερα η σύζυγός του Ολένα Ζελένσκα, η οποία παρέδωσε αυτή την επιστολή στην κινεζική αντιπροσωπεία στο Φόρουμ του Νταβός.

«Είναι μια χειρονομία και μια πρόσκληση για διάλογο», δήλωσε η Ζελένσκα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ελβετία, αφού ανέφερε αυτή την επιστολή λίγο νωρίτερα, προσθέτοντας ότι «ελπίζει ειλικρινά πως θα υπάρξει ανταπόκριση σε αυτή την πρόσκληση».

Επικεφαλής της κινεζικής αντιπροσωπείας στο Νταβός είναι ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Λιου Χε.

Τον Αύγουστο, ο Ουκρανός πρόεδρος είχε δηλώσει στην εφημερίδα South China Morning Post ότι «είχε ζητήσει επίσημα διάλογο» με τον πρόεδρο Σι, πιστεύοντας ότι αυτός θα ήταν «χρήσιμος».

Κίνα και Ρωσία ανακοίνωσαν τον Φεβρουάριο του 2022 μια «πολύ στενή» συνεργασία, λίγο πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το Πεκίνο επιθυμεί να επιδείξει θέση ουδετερότητας σε αυτό τον πόλεμο, ενισχύοντας παράλληλα τους δεσμούς με τη Ρωσία, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα. Όμως, σύμφωνα με ορισμένους παρατηρητές, η Κίνα θα μπορούσε να είναι ένας από τους μεσολαβητές για την εξεύρεση λύσης στον πόλεμο.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι κάλεσε τον Σεπτέμβριο «όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να αποτρέψουν την εξάπλωση της κρίσης», τονίζοντας την ανησυχία για τις οικονομικές συνέπειες του πολέμου που επηρεάζει ολόκληρο τον πλανήτη.

Σχετικά Άρθρα