Μαξίμου: Στο μικροσκόπιο οι δημοσκοπήσεις – Το ποσοστό “κλειδί” την πρώτη Κυριακή για… αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες – Τα ποροβληματικά στοιχεία

 Μαξίμου: Στο μικροσκόπιο οι δημοσκοπήσεις – Το ποσοστό “κλειδί” την πρώτη Κυριακή για… αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες – Τα ποροβληματικά στοιχεία

Το 33% φαίνεται να είναι το ποσοστό – κλειδί που επιθυμεί να λάβει το κυβερνών κόμμα στην πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής ώστε στις δεύτερες κάλπες να επιτευχθεί ο στόχος της αυτοδυναμίας με το νόμο της ενισχυμένης αναλογικής. 

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη αν η ΝΔ κατά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση αγγίξει ποσοστό κοντά στο 33% τότε με την πόλωση που θα ακολουθήσει στο μεσοδιάστημα μέχρι την δεύτερη εκλογική αναμέτρηση θεωρούν απολύτως ρεαλιστικό τον στόχο κατά την δεύτερη εκλογική αναμέτρηση το ποσοστό της ΝΔ να αγγίξει το 37%-38% το οποίο θα της χαρίσει την αυτοδυναμία.

Οι δημοσκοπικές μετρήσεις που καταφτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για την επίτευξη της αυτοδυναμίας δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θέλει “σταθερότητα” στην κυβέρνηση και η ΝΔ προηγείται σταθερά και με σημαντική διαφορά απο τον ΣΥΡΙΖΑ. 

  • Η χθεσινή δημοσκόπηση της εταιρείας Opinion δίνει ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και με ποσοστά κοντά το 33% στην πρόθεση ψήφου της πρώτης κάλπης της απλής αναλογικής δηλαδή 32.6% έναντι 24.8% και στις δεύτερες κάλπες, ποσοστό της τάξης του 35-36% για τη Νέα Δημοκρατία, επίδοση όμως που δεν δίνει τη αυτ οδυναμία (απαιτείται περίπου 37-38% με το νέο νόμο), η οποία σημειωτέον  θα κριθεί και από το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής.

Η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι της τάξης του 8,2 %. Ο “μεγάλος χαμένος” στις δεύτερες εκλογές αναμένεται να είναι το ΠΑΣΟΚ, εξαιτίας της πόλωσης που θα δημιουργηθεί ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Η δημοσκόπηση της Opinion δείχνει πτωτικές τάσεις ΠΑΣΟΚ που κινείται οριακά στο 10% για την πρώτη κάλπη και γίνεται μονοψήφιο στις δεύτερες εκλογές. 

  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο δημοφιλέστερος Πολιτικός Αρχηγός με 48,2 % θετικές και μάλλον θετικές απόψεις. Προηγείται στην δυνατότητα διαχείρισης κρίσιμων κυβερνητικών τομέων έναντι του Α. Τσίπρα, ενώ εξαιρετικά σημαντικό είναι και το εύρημα ότι τον  εμπιστεύονται γενικά οι πολίτες σε ποσοστό 42,7%, ενώ αντίθετα η εμπιστοσύνη στον Αλέξη Τσίπρα είναι μόλις στο 22,3%. Εύρημα που αποτυπώνεται και σε άλλη απάντηση, καθώς η πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί τον κ. Μητσοτάκη πιο ειλικρινή, σε σχέση με τον κ. Τσίπρα.

Ως καταλληλότερο για πρωθυπουργό επιλέγει το 45.4% τον Κ. Μητσοτάκη έναντι του 22.9% που επιλέγει τον Αλέξη Τσίπρα και του 29.6% που επιλέγει τον Κανένα. Στον χώρο του Κέντρου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγεται από το 53.7%.

Iκανοποιημένο από το κυβερνητικό έργο δηλώνει το 38.8%,με το 60.8% να έχει αντίθετη άποψη. 

  • Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση τα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες και θεωρούν ως πιο σημαντικά είναι η ακρίβεια με 64.5%, τα εθνικά θέματα και η ενεργειακή κρίση/τα τιμολόγια της ενέργειας με 16.5%. 

Εξαιρετικά ενδιαφέρον ήταν το εύρημα της χθεσινής δημοσκόπησης της Alco, στο ερώτημα για το αν η απλή αναλογική βοηθά στο να δώσουν ψήφο διαμαρτυρίας οι πολίτες. Το 57% των ερωτηθέντων απάντησε αρνητικά και μόνο το 25% απάντησε θετικά. Επι της ουσίας αυτό σημαίνει πως έχει περάσει στους πολίτες το μήνυμα της κυβέρνησης για την κρισιμότητα της πρώτης κάλπης και την σημασία που θα έχει το αποτέλεσμα αυτής στην δεύτερη κάλπη. Στην ίδια δημοσκόπηση η ΝΔ εμφανίζεται να αυξάνει τα ποσοστά της, συγκεντρώνοντας στην πρόθεση ψήφου 31% (30,3% στην προηγούμενη μέτρηση). Το ίδιο και ο ΣΥΡΙΖΑ, που κινείται στο 24,1% (από 23%). Το ΠΑΣΟΚ καταγράφει πτώση κατά 0,7%, και κινείται στο 10,7% (από 11,4% στην προηγούμενη μέτρηση.

Σχετικά Άρθρα