Αποκλεισμός Κασιδιάρη: Μπούμερανγκ η κυβερνητική πρόταση – Δική του τροπολογία ο ΣΥΡΙΖΑ, “όχι” από ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 – Η πρόταση Ανδρουλάκη

 Αποκλεισμός Κασιδιάρη: Μπούμερανγκ η κυβερνητική πρόταση – Δική του τροπολογία ο ΣΥΡΙΖΑ, “όχι” από ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 – Η πρόταση Ανδρουλάκη

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανιστεί ως η δημοκρατική και φιλελεύθερη δύναμη που πήρε την πρωτοβουλία να αποκλείσει από τις εκλογές το νεοναζιστικό μόρφωμα Κασιδιάρη, σε μια προσπάθεια επαναπροσέγγισης των κεντρώων ψηφοφόρων οι οποίοι στέκονται αμήχανοι μπροστά στις αποκαλύψεις του σκανδάλου των υποκλοπών, φαίνεται πως όχι μόνο πέφτει στο κενό αλλά γυρίζει και μπούμερανγκ μετά τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ειδικότερα του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως φάνηκε από την διαρροή της κυβερνητικής τροπολογίας, δεν γίνεται ξεκάθαρο πως ο αποκλεισμός αφορά αποκλειστικά ναζιστικά μορφώματα/κόμματα αλλά φαίνεται πως ελοχεύει ο κίνδυνος της αναζωπύρωσης της θεωρίας των δύο άκρων. Έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να καταθέσει την δική του τροπολογία, με σκοπό η ρύθμιση να γίνει απολύτως συγκεκριμένη και να μην αξιοποιηθεί στο μέλλον ίσως για κόμματα της αριστεράς.

Η νομοθετική πρόταση που θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινείται σε δύο άξονες:

  • Πρώτον να είναι απολύτως συμβατή με το Σύνταγμα και
  • δεύτερον «να είναι σαφής για τους νεοναζί και να μην ανοίγει κερκόπορτα για διευρυμένες ερμηνείες και εξίσωση του ναζισμού με οποιαδήποτε άλλη πολιτική ιδεολογία».

Ο ΣΥΡΙΖΑ με την πρότασή του αυτή θα επιχειρήσει να έχει ευρύτερες συναινέσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Όμως σε καμία περίπτωση δεν προτίθεται να αφήσει την νομοθετική πρωτοβουλία στην κυβέρνηση.

Παράλληλα η αξιωματική αντιπολίτευση επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση για το ότι ο φυλακισμένος Ηλίας Κασιδιάρης φαίνεται να έχει την δυνατότητα ακόμη και «πίσω από τα κάγκελα» να δρα ανενόχλητος και μέσω της δραστηριότητάς του στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να συγκροτεί τους οπαδούς του.

Η πρόταση Ανδρουλάκη στον πρόεδρο της Βουλής

Τη θέση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σχετικά με τη νομοθετική ρύθμιση για τη μη συμμετοχή εγκληματικών οργανώσεων, όπως η Χρυσή Αυγή, στις εκλογές συμπύκνωσε ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης.

Όπως ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ο κ. Ανδρουλάκης, «απέναντι στο φαινόμενο μιας εγκληματικής οργάνωσης, που ενδύεται τον μανδύα ενός κόμματος, το πολιτικό σύστημα οφείλει να δράσει συντεταγμένα και με υπευθυνότητα», σημειώνοντας πώς το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής από την πρώτη στιγμή της ανάδυσης του νεοναζιστικού εγκληματικού μορφώματος βρέθηκε δυναμικά απέναντι οργανώνοντας εκστρατεία ενημέρωσης για τον κίνδυνο, όταν άλλοι τους χάιδευαν μιλώντας για τη ”σοβαρή Χρυσή Αυγή”».

«Συναίνεση σημαίνει συμφωνία στη στοχοθεσία και μια τέτοια νομοτεχνική επεξεργασία, που πρέπει να συμφωνεί απόλυτα με τις συνταγματικές προβλέψεις τόσο σε ουσιαστικό όσο και σε δικονομικό επίπεδο», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

«Δεν θα δεχθούμε παιχνίδια με τους θεσμούς. Όσοι ψάχνουν πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης σε αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα για τη Δημοκρατία μας, είναι εκτός τόπου και χρόνου. Οι προτάσεις και οι παρατηρήσεις του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής είναι συγκεκριμένες και απολύτως τεκμηριωμένες», υπογράμμισε. Τέλος, ο Νίκος Ανδρουλάκης πρότεινε ο πρόεδρος της Βουλής να ζητήσει το ταχύτερο τη γνώμη της Επιστημονικής Υπηρεσίας του Κοινοβουλίου προκειμένου να επιτευχθεί η αρτιότερη και σύμφωνη με το Σύνταγμα διατύπωση της διάταξης.

“Όχι” από το ΚΚΕ στην κυβερνητική πρόταση

«Για ακόμα μια φορά σε λιγότερο από δύο χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ επαναφέρει το ζήτημα θέσπισης νέων περιορισμών στη συμμετοχή κομμάτων στις εκλογές, στο όνομα της παρεμπόδισης των παραφυάδων τής εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής» αναφέρει το ΚΚΕ «για τις κυβερνητικές ρυθμίσεις σχετικά με τους όρους συμμετοχής κομμάτων στις εκλογές».

Υπενθυμίζεται ότι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε ρύθμιση, ώστε να μείνει εκτός Βουλής το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη. «Το πολιτικό σύστημα οφείλει να εξαντλεί τα συνταγματικά περιθώρια ώστε να μην εκπροσωπούνται στη Βουλή εγκληματικές οργανώσεις», τόνισε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός.

«Το ΚΚΕ έχει διαρκές μέτωπο στην πράξη απέναντι στις εγκληματικές ναζιστικές οργανώσεις, πρωτοστατεί ώστε να απομονωθούν και να ξεριζωθούν από κάθε χώρο δουλειάς, γειτονιά και σχολείο. Έχει αποδειχθεί ότι μόνο το εργατικό-λαϊκό κίνημα με τη δράση του μπορεί να τις τσακίσει, σημαδεύοντας ταυτόχρονα τον πραγματικό ένοχο, στον “κόρφο” τού οποίου βρίσκει συστηματικά καταφύγιο το ναζιστικό φίδι: Το σύστημα της εκμετάλλευσης», προσθέτει το σχόλιο τού Περισσού.

Τέλος, υπογραμμίζει: «Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να δεχτεί ρυθμίσεις που προχωρούν σε επικίνδυνες γενικεύσεις, αφήνοντας χώρο και για την απαράδεκτη θεωρία των δύο άκρων που εξισώνει τη φασιστική με την κομμουνιστική ιδεολογία και δράση. Ούτε φυσικά θα συμφωνήσει να ελέγχεται σε κάθε εκλογική μάχη από τον Άρειο Πάγο η λειτουργία και η δράση του και να εξαρτάται από αυτόν τον έλεγχο η συμμετοχή του στις εκλογές. Αυτοί οι επικίνδυνοι δρόμοι ανοίγονται με την επίσημη πολιτική και το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ, που αξιοποιείται ήδη για να απαγορευτούν σε μια σειρά χώρες κομμουνιστικά κόμματα και νεολαίες, κομμουνιστικά σύμβολα κλπ.».

ΜέΡΑ25: Πλάνη ότι η απαγόρευση θα περιοριστεί στο κόμμα Κασιδιάρη

Την πλήρη αντίθεσή του στην επικείμενη κυβερνητική ρύθμιση για το εκλογικό μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη και γενικά σε διάδοχα σχήματα της Χρυσής Αυγής, εκφράζει το ΜέΡΑ25 χαρακτηρίζοντας απατηλή πλάνη ότι η απαγόρευση θα φωτογραφήσει αποκλειστικά φασιστικά κόμματα.

Μάλιστα το ΜέΡΑ25 εκφράζει την εκτίμηση ότι θα αποτελέσει ντόμινο απαγορεύσεων με αντικομμουνιστική στόχευση και επισημαίνει ότι η ανιστόρητη ΕΕ τσουβαλιάζει το φασισμό με τον κομμουνισμό. «Το ΜέΡΑ25 δεν θα γίνουμε συνεργοί» τονίζει χαρακτηριστικά το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη προεξοφλώντας την καταψήφιση της επικείμενης κυβερνητικής ρύθμισης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25 έχει ως εξής:

Δε θα γίνουμε συνεργοί

«Το ΜέΡΑ25 δεν θα γίνουμε συνεργοί

  • στην ηρωοποίηση του Κασιδιάρη και των λοιπών ναζί που θα επιτύχει η απαγόρευση που μεθοδεύει η κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας
  • στην απατηλή πλάνη του ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορεί η απαγόρευση να «φωτογραφήσει» αποκλειστικά ναζιστικά κόμματα χωρίς να αποτελέσει προοίμιο για ένα ντόμινο απαγορεύσεων με αντικομμουνιστική στόχευση – δεδομένου, μάλιστα, ότι είμαστε μέλη μιας ανιστόρητης Ευρωπαϊκής Ένωσης που, κάθε 23η Αυγούστου, τσουβαλιάζει τον φασισμό με τον κομμουνισμό.
  • Στον αγώνα εναντίον του ναζισμού και του φασισμού, οι δημοκράτες ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια Νέα Δημοκρατία που συστηματικά εντάσσει ναζί και φασίστες στην Αστυνομία και σε άλλους θεσμούς του κράτους και της κοινωνίας. Καταγγέλλουμε λοιπόν ως επικίνδυνα υποκριτική την μεθόδευση της κυβέρνησης.

Το ΜέΡΑ25 δουλεύουμε νύχτα-μέρα, μαζί με όλους τους αντιφασίστες δημοκράτες, ώστε οι ναζί να συντριβούν ηθικά και πολιτικά παντού».