Αντιπολίτευση: Οι πραγματικές προθέσεις πίσω από την… πρόχειρη τροπολογία για Κασιδιάρη – Πού εστιάζονται οι αντιδράσεις Κουμουνδούρου, Περισσού

 Αντιπολίτευση: Οι πραγματικές προθέσεις πίσω από την… πρόχειρη τροπολογία για Κασιδιάρη – Πού εστιάζονται οι αντιδράσεις Κουμουνδούρου, Περισσού

Η κυβέρνηση Σαμαρά αν είχε να υπερηφανεύεται για κάτι ήταν για το περίφημο μότο «ότι έβαλε φυλακή τη ΧΑ». Η άνοδος του κόμματος Κασιδιάρη μέσα από τη φυλακή τρομάζει το επιτελείο Μητσοτάκη καθώς το κόμμα των εγκληματιών ναζί φλερτάρει με την είσοδό του στη Βουλή. Η τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για τους ναζί χάλασε το μικροπολιτικό παιχνίδι.

Από την πρώτη στιγμή και με τον τρόπο με τον οποίο άνοιξε το θέμα ο πρωθυπουργός, πρώτα με διαρροές στον Τύπο και ύστερα με δήλωσή του σε φιλικό μέσο ενημέρωσης για τα σχέδια του να φέρει σχετική νομοθετική ρύθμιση, έγινε φανερή η πολιτική στόχευση του κ. Μητσοτάκη.

Σε πρώτο χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρά επιχειρώντας να κόψει τον επικοινωνιακό αντιπερισπασμό που επιχειρεί ο κ. Μητσοτάκης στην προσπάθειά του να μη χρεωθεί εκείνος ότι η ιστορία θα γράψει ότι ήταν οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν στη δική του κυβερνητική θητεία που έφεραν και πάλι τους νεοναζί στη Βουλή.

Το γεγονός κατήγγειλαν από την πρώτη στιγμή στην Κουμουνδούρου και γι’ αυτό εξαπέλυσαν τις πρώτες προειδοποιητικές βολές.

  • Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ επισήμαναν τις ευθύνες της κυβέρνησης για το γεγονός ότι ο καταδικασμένος Κασιδιάρης συνεχίζει μέσα από τις φυλακές ανενόχλητος την πολιτική δράση απευθυνόμενος στους οπαδούς του και έχοντας άνετη πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επαναδραστηριοποιεί το νεοναζιστικό δίκτυο.

Η αγωνία της ΝΔ, όπως αυτή εκφράστηκε ανοιχτά και από τους γαλάζιους βουλευτές που βρέθηκαν στην κηδεία του έκπτωτου βασιλιά, είναι να μην έχει απώλειες στα δεξιά της. Κάτι που υποβόσκει και στην υιοθέτηση ενός διχαστικού λόγου με τσιτάτα κατά της Αριστεράς όπως η φράση που χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα από την ίδια την ηγεσία του κόμματος «περι αριστεράς του χαβιαριού». Ρητορικά σχήματα που έχτισαν πάνω στην απενοχοποίηση της ακροδεξιάς ατζέντας.  

Και επι της ουσίας της κυβερνητικής τροπολογίας πηγές του ΣΥΡΙΖΑ εντόπιζαν και μια επιπολαιότητα του συντάκτη της καθώς δεν υπήρχε καμία συγκεκριμενοποίηση των αποδεικτικών μέσων με τα οποία ο ΑΠ θα κρίνει πότε ένα κόμμα ή ένας πολιτικός σχηματισμός εμποδίζει το πολίτευμα, προσθέτοντας ένα ακόμη στοιχείο για τον καθαρά επικοινωνιακό χαρακτήρα της πρότασης όπως σημειώνουν.

Μπούμερανγκ… και οι εκλογές

Η υποβόσκουσα απόπειρα να χρεωθεί η αντιπολίτευση την ευθύνη ότι εκείνη για λόγους μικροκομματικής και μικροπολιτικής ιδιοτέλειας δεν συναίνεσε σε μπλόκο στον Κασιδιάρη για πολλούς είναι εμφανής. Γι’ αυτό εξάλλου και από το ΣΥΡΙΖΑ καταθέτουν ξεχωριστή νομοθετική πρωτοβουλία στην όποια σημειώνουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα περιθώρια για συγκλίσεις μεταξύ των κομμάτων.

  • Δεν πήρε πολύ στους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα όμως να διαπιστώσουν και την αντισυνταγματικότητα της προτεινόμενης ρύθμισης που έστειλε η κυβέρνηση στα κόμματα.

Τόσο η Κουμουνδούρου όσο όμως και ο Περισσός εντόπισαν και τις ακροβασίες με τις γενικές διατυπώσεις που στην ουσία έβαζαν από το παράθυρο στην ελληνική εκλογική νομοθεσία τη θεωρία των δυο άκρων. Η εξίσωση ναζισμού – κομμουνισμού ως κεντρική θεωρία και της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγγέλθηκε αμέσως από το ΚΚΕ το οποίο ουσιαστικά έκλεισε κάθε πιθανότητα διακομματικής συναίνεσης στα συγκεκριμένα κυβερνητικά σχέδια.

Η είσοδος ή όχι του κόμματος Κασιδιάρη στη Βουλή σε κάθε περίπτωση θα επηρεάσει και την κατανομή των εδρών με τα σενάρια να δίνουν και να παίρνουν. Είτε μπει είτε δεν μπει το βέβαιο είναι οτι δημιουργεί πρόβλημα. Είτε αφαιρώντας έδρες από το πρώτο κόμμα είτε στερώντας την αυτοδυναμία σε περίπτωση που το με το ποσοστό του ανεβάσει σε διψήφια ποσοστά τα εκτός Βουλής κόμματα.  

Σχετικά Άρθρα