ΑΔΑΕ: Πώς ερμηνεύονται οι πιέσεις Ράμμου και ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις – Στη Βουλή τα νέα στοιχεία για το σκάνδαλο των υποκλοπών

 ΑΔΑΕ: Πώς ερμηνεύονται οι πιέσεις Ράμμου και ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις – Στη Βουλή τα νέα στοιχεία για το σκάνδαλο των υποκλοπών

Η ΑΔΑΕ όπως αναφέρουν οι πληροφορίες έχει τεκμηριώσει τη πραγματοποίηση παρακολουθήσεων από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών σε 6 πρόσωπα. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνεται ένας υπουργός και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Τα στοιχεία που έχει συλλέξει προέρχονται από τα αρχεία που υποχρεωτικά τηρούν οι τηλεπικοινωνιακές εταιρίες Cosmote, Wind και Vodafone, για τις περιπτώσεις που ζητηθεί από την ΕΥΠ μια επισύνδεση.

Μάλιστα η έρευνα ήταν εκτός των άλλων στοχευμένη αφού η ΑΔΑΕ είχε ζητήσει από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, να υποδείξει πρόσωπα που πιθανολογείται η παρακολούθησή τους με βάση σειρά δημοσιευμάτων στον τύπο.

Η επόμενη θεσμική κίνηση της ΑΔΑΕ είναι η ενημέρωση των αρμόδιων εποπτικών αρχών με πρώτο το κοινοβούλιο είτε του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, είτε της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

  • Και όλα αυτά στη σκιά της αποτυχημένης προσπάθειας της κυβέρνησης να αλλάξει τη σύνθεση της ολομέλειας της ανεξάρτητης αρχής αλλά και της περίφημης γνωμοδότησης του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, που έκανε έμμεσα λόγο ακόμη και για ποινή «κάθειρξης» στα μέλη της ΑΔΑΕ.

Η ΑΔΑΕ, και ο πρόεδρός της Χρήστος Ράμμος απέστειλε επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης στην οποία ζητά να διευκρινιστεί η διοικητική διαδικασία που ακολουθείται σε περίπτωση που ένας θιγόμενος πολίτης αιτηθεί στην ανεξάρτητη αρχή να πληροφορηθεί για τους λόγους και την διάρκεια της παρακολούθησής του. Ουσιαστικά ζήτησε εξηγήσεις για το πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την εφαρμογή του νόμου για την άρση του απορρήτου των επικοινωνίων που ψήφισε στις 9 Δεκεμβρίου και προβλέπει το έλεγχο αυτών των αιτημάτων από 3μελή επιτροπή και όχι από την ΑΔΑΕ.

  • Πρόκειται για μία κίνηση που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ερμηνευθεί ως «υπαναχώρηση» της Ανεξάρτητης Αρχής όσον αφορά τις αρνητικές θέσεις που είχε εκφράσει για το εν λόγω νομοθέτημα. Αντιθέτως συνιστούν pressing προς την κυβέρνηση που καλείται να δώσει σαφείς εξηγήσεις για ένα νομοσχέδιο στο οποίο η ΑΔΑΕ είχε εντοπίσει εκτός από συνταγματικά κενά και προβλήματα πρακτικής εφαρμογής.

Συνολικά ο Χρήστος Ράμμος φαίνεται ότι δεν έχει υπαναχωρήσει ούτε βήμα από την δήλωση που είχε κάνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» η οποία και – είναι ίσως σημαδιακό – δημοσιεύθηκε την 1 Ιανουαρίου του 2023. Εκεί επισήμαινε αναφορικά με το Σκάνδαλο των Υποκλοπών ότι «είναι, στοιχειώδες καθήκον της Α∆ΑΕ, η οποία είναι η µόνη που µπορεί µε βάση τον νόµο να επιβάλει τη συνταγματική ευταξία στον τοµέα της άρσεως του απορρήτου των επικοινωνιών, να µην παραµένει σιωπηλός παρατηρητής καταστάσεων σαν αυτές που ζούµε τους τελευταίους µήνες».

Στην ίδια συνέντευξη είχε εκφράσει και την άποψη ότι «στο Κοινοβούλιο που είναι ο εκφραστής της υπέρτατης συνταγµατικής αρχής, που είναι η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, δεν είναι αντιτάξιµο το απόρρητο από ένα µέλος Ανεξάρτητης Αρχής, εκτός αν συντρέχουν συγκεκριµένοι λόγοι υπέρτερου δηµοσίου συµφέροντος. Αυτό εξάλλου ορίζει και ο Κανονισµός της Βουλής». Ξεκαθαρίζοντας έτσι ότι δεν μπορεί να γίνει επίκληση του απόρρητου όσον αφορά την ενημέρωση του κοινοβουλίου.

Με πληροφορίες news247.gr

Σχετικά Άρθρα