Υπογραφή συμφωνίας αποζημίωσης για τις καινοτόμες θεραπείες για την Κυστική Ίνωση στην Ελλάδα

 Υπογραφή συμφωνίας αποζημίωσης για τις καινοτόμες θεραπείες για την Κυστική Ίνωση στην Ελλάδα

Απεριόριστη ανάσα για τους Έλληνες ασθενείς με Κυστική Ίνωση αποτελεί η υπογραφή της συμφωνίας για την αποζημίωση των καινοτόμων θεραπειών για την Κυστική Ίνωση στη χώρα μας. Οι συντονισμένες πιέσεις και προσπάθειες των ασθενών με ενιαία φωνή μέσα από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Κυστικής Ίνωσης απέδωσαν!

Με την υπογραφή της συμφωνίας, ολοκληρώνονται οι διαδικασίες διαπραγμάτευσης μεταξύ του κράτους και της φαρμακευτικής εταιρείας 2 χρόνια μετά την επιτυχημένη έναρξη της πρώιμης πρόσβασης στην επαναστατική θεραπεία που “παγώνει” τη νόσο στην Ελλάδα. H συμφωνία αφορά περίπου 500 Έλληνες ασθενείς με Κυστική Ίνωση.

Με βάση τη νέα συμφωνία, θα αποζημιώνεται η θεραπεία Kaftrio/Kalydeco (ivacaftor/tezacaftor/elexacaftor σε συνδυασμό με ivacaftor) για τους επιλέξιμους ασθενείς με Κυστική Ίνωση από 12 χρονών και άνω, οι οποίοι έχουν τουλάχιστον μία μετάλλαξη F508del καθώς και η θεραπεία Orkambi (lumacaftor/ivacaftor) για τους επιλέξιμους ασθενείς άνω των 2 ετών, που έχουν δύο αντίγραφα F508del στο CFTR γονίδιο. 

Από την πρώτη στιγμή της κυκλοφορίας της πρώτης καινοτόμου θεραπείας Κalydeco που δρα στα αίτια της νόσου το 2012, αλλά και με την κυκλοφορία των επόμενων καινοτόμων θεραπειών που ακολούθησαν Orkambi και Symkevi, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Κυστικής Ίνωσης έκανε συνεχείς παρεμβάσεις για την εξασφάλιση της έγκαιρης, συνεχούς και ισότιμης πρόσβασης στις καινοτόμες θεραπείες όλων των επιλέξιμων ασθενών στη χώρα μας.

«Όταν εγκρίθηκε η επαναστατική θεραπεία Kaftrio που “παγώνει” τη νόσο από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων FDA τον Οκτώβρη του 2019 με θεαματικά αποτελέσματα, ο Σύλλογός μας ξεκίνησε αμέσως συντονισμένες προσπάθειες, ώστε να έρθει η επαναστατική θεραπεία το συντομότερο δυνατό στην Ελλάδα», εξηγεί η Πρόεδρος του Συλλόγου, Άννα Σπίνου.

«Οι οργανωμένες πιέσεις και παρεμβάσεις μας, σε συνδυασμό με την συνεργασία με τον πρώην υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, απέδωσαν και έτσι την άνοιξη του 2020 ανακοινώθηκε η έναρξη της πρώιμης πρόσβασης στην καινοτόμα θεραπεία στη χώρα μας. Χάρη στο πρόγραμμα πρώιμης πρόσβασης, καταφέραμε να σώσουμε 30 Έλληνες ασθενείς με Κυστική Ίνωση, που βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση και κινδύνευαν να χάσουν τη ζωή τους. Στη συνέχεια μέσα στο επόμενο διάστημα, μετά από την έγκριση κυκλοφορίας της θεραπείας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) τον Αύγουστο του 2020, πρόσβαση στη θεραπεία απέκτησαν σταδιακά όλοι οι επιλέξιμοι ασθενείς με Κυστική Ίνωση στη χώρα μας, καταφέρνοντας έτσι να κερδίσουν πίσω τη χαμένη τους ανάσα. Μετά από συνεχείς ενέργειες μας σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, τον Υπουργό Υγείας κ. Αθανάσιο Πλεύρη, και τη φαρμακευτική εταιρεία Vertex Pharmaceuticals, τον τελευταίο χρόνο καταφέραμε να επιλυθούν και οι όποιες καθυστερήσεις στις εκτελέσεις των συνταγών των καινοτόμων θεραπειών υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια, οι οποίες εισάγονταν μέσω ΙΦΕΤ. Τον τελευταίο χρόνο οι ασθενείς λαμβάνουν τις θεραπείες τους σε ομαλή ροή χωρίς διακοπή

Μια ακόμα μεγάλη επιτυχία ήταν και η ολοκλήρωση του Εθνικού Μητρώου Κυστικής Ίνωσης, το οποίο αποτελεί το πρώτο Μητρώο ασθενών που δημιουργήθηκε κατά προτεραιότητα στην Ελλάδα. Το Εθνικό Μητρώο Κ.Ι. ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης αποζημίωσης των θεραπειών και είναι σε διασύνδεση με το Ευρωπαϊκό Μητρώο Κ.Ι., με στόχο τη διασύνδεση της χώρας μας με την Ευρωπαϊκή κοινότητα».

«Ευχαριστούμε θερμά την επιστημονική μας κοινότητα και τους γιατρούς μας για το ζήλο και την αφοσίωση που επέδειξαν για την άμεση ολοκλήρωση του Μητρώου, αλλά και τους κρατικούς μηχανισμούς του υπουργείου Υγείας για τις σημαντικές τους προσπάθειες με στόχο την επιτυχή ολοκλήρωσή του», επισημαίνει η Άννα Σπίνου. 

«Από την πρώτη στιγμή αξιοσημείωτη ήταν η συμβολή των ΜΜΕ στην ανάδειξη των θεμάτων της πρόσβασης στις θεραπείες μας, ενώ καθοριστική αποδείχθηκε και η πίεση από το σύνολο της κοινωνίας με την ενδυνάμωση της φωνής των ασθενών, μέσα από το διαδίκτυο και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Μέσα από τις δράσεις μας στον Πανελλήνιο Σύλλογο Κυστικής Ίνωσης αποδείξαμε ότι οι ασθενείς μπορούν να τα καταφέρουν με ενιαία φωνή και με αποτελεσματική, οργανωμένη και συντονισμένη διεκδίκηση! 

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στις προσπάθειες του Συλλόγου μας. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για μια καλύτερη ποιότητα ζωής με Απεριόριστη Ανάσα για όλους τους ασθενείς με Κυστική Ίνωση!».

«Η υπογραφή συμφωνίας αποζημίωσης καινοτόμων θεραπειών CFTR Modulators στην Ελλάδα, η οποία έχει επιτευχθεί και σε μεγάλες χώρες, όπως Αυστραλία, Καναδάς, Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Νέα Ζηλανδία, κλπ, αποτελεί μια απόδειξη του τί μπορούν να καταφέρουν οι ασθενείς μέσα από την αποτελεσματική και οργανωμένη διεκδίκηση!», δηλώνει η Γενική Γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης, Κωνσταντίνα Γιαννάκη, ευχαριστώντας θερμά όσους συνέβαλαν σε αυτήν την προσπάθεια.
«Οι καινοτόμες θεραπείες CFTR Modulators δεν ανακουφίζουν μόνο τα συμπτώματα της νόσου στους ασθενείς μας, αλλά στοχεύουν στα αίτια της Κυστικής Ίνωσης, επιβραδύνοντας την εξέλιξη της νόσου και βελτιώνοντας θεαματικά την αναπνευστική λειτουργία και τη συνολική υγεία των ασθενών μας».