Το γράφημα-κλειδί που θα κρίνει το εύρος της διαφοράς Ν.Δ-ΣΥΡΙΖΑ -Τα ισχυρά χαρτιά και οι αδυναμίες των δύο μονομάχων (πίνακας)

 Το γράφημα-κλειδί που θα κρίνει το εύρος της διαφοράς Ν.Δ-ΣΥΡΙΖΑ -Τα ισχυρά χαρτιά και οι αδυναμίες των δύο μονομάχων (πίνακας)

Τα ισχυρά και τα αδύναμα στοιχεία της Ν.Δ και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην τελική ευθεία προς τις δύο κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις περιλαμβάνονται σε γράφημα που δεν έχει δωθεί στη δημοσιότητα από τις τελευταίες Τάσεις της MRB και, σύμφωνα με πληροφορίες του libre, αποτελεί βασικό εργαλείο της εκλογικής τακτικής των δύο κομμάτων.

Στο γράφημα φαίνεται πως αντιλαμβάνονται οι ψηφοφόροι μερικά “δομικά” χαρακτηριστικά που αποτελούν αθροιστικά το διακύβευμα διακυβέρνησης στις επόμενες εκλογές και μπαίνουν στο μικροσκόπιο των εκλογικών επιτελείων.

Προκύπτει ότι:

Η Ν.Δ είναι πολύ ισχυρή ως προς το ότι: στηρίζει την ανώτερη τάξη (κατά 65,7% έναντι 9,5% της αξιωματικής αντιπολίτευσης), μπορεί να προσφέρει σταθερότητα, θεωρείται η καλύτερη επιλογή/εναλλακτική διακυβέρνησης την δεδομένη χρονική στιγμή και μπορεί να προσφέρει αξιοπρέπεια.

Τα αντίστοιχα ποσοστά, βεβαίως, βαίνουν μειούμενα, ωστόσο σε αυτούς τους τομείς υπερτερεί κατά πολύ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πρόκειται, όμως, για κάποια γενικής φύσεως χαρακτηριστικά που συγκροτούν μεν τάση, αυτή, όμως, θεωρητικά αφορά μικρότερα εκλογικά ακροατήρια, τουλάχιστον ως προς την επιρροή στην ανώτερη τάξη. Ταυτίζεται, σε μεγάλο βαθμό, δηλαδή, το κυβερνών κόμμα με εκείνους τους πολίτες που είναι πιο εύποροι και ανθεκτικότεροι στην οικονομική κρίση.

Συμπέρασμα: Στις λέξεις κλειδιά Σταθερότητα, Καλύτερη Επιλογή και Αξιοπρέπεια, η Ν.Δ προηγείται από 6 έως 8 μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, από την άλλη υπερτερεί: με 29,6% έναντι 27,6% στην εκπροσώπηση της μεσαίας τάξης και στο ότι θεωρείται πως στηρίζει την κατώτερη τάξη-με διαφορά περίπου δέκα μονάδες.

Στις λέξεις κλειδιά Ελπίδα, Ειλικρίνεια και (γενικά) Δικαιοσύνη, η διαφορά υπέρ της Ν.Δ μειώνεται στις 2-3 μονάδες. Ενώ, στην εκπροσώπηση του Κοινωνικά Δίκαιου και της Κατώτερης Τάξης η διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κυμαίνεται από τις δύο έως περίπου τις δέκα μονάδες.

Γενικά, γίνεται αντιληπτό πως στην ατζέντα των πιο ουσιαστικών θεμάτων μεγάλης κοινωνικής απήχησης αλλά και στα ακροατήρια που θα κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα, η διαφορά Ν.Δ-ΣΥΡΙΖΑ είναι αρκετά μικρότερη από αυτή στην Πρόθεση Ψήφου, σε κάποιους τομείς μεγάλης σημασίας, δε, υπάρχει μικρό προβάδισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σχετικά Άρθρα