Σκάνδαλο υποκλοπών: Επιστολή “βόμβα” ΑΔΑΕ στη Βουλή για τα ευρήματα των ελέγχων; – Γιατί όλα δείχνουν ραγδαίες εξελίξεις

 Σκάνδαλο υποκλοπών: Επιστολή “βόμβα” ΑΔΑΕ στη Βουλή για τα ευρήματα των ελέγχων; – Γιατί όλα δείχνουν ραγδαίες εξελίξεις

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του news247.gr μέσα στις επόμενες ημέρες, αναμένονται τυχόν πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ύστερα από τους ελέγχους που πραγματοποίησε στις αρχές του μήνα στους παρόχους επικοινωνίας, βάσει των οποίων φέρεται να έχουν επιβεβαιωθεί παρακολουθήσεις 6 προσώπων στις οποίες περιλαμβάνεται ένας υπουργός και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Με βάση την λειτουργία της όπως προσδιορίζεται από το Σύνταγμα, η ανεξάρτητη αρχή, αναμένεται να απευθυνθεί στο θεσμοθετημένο επόπτη της, δηλαδή το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος, με βάση την συνήθη πρακτική, θα αποστείλει -πιθανότατα- επιστολή στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής προκειμένου να δρομολογηθεί η ενημέρωση της για τα συμπεράσματα των ερευνών. Ακόμη όμως και αν αυτό δεν συμβεί θεωρείται δεδομένο ότι θα κληθεί να ενημερώσει.

Η έναρξη μιας τέτοιας διαδικασίας, εφόσον δεν μπλοκαριστεί από την πλευρά της κυβέρνησης, αντικειμενικά συνιστά ένα νέο στάδιο στην διερεύνηση του Σκανδάλου των Υποκλοπών, που δημιουργεί τις προϋποθέσεις απρόβλεπτων εξελίξεων.

Σε πολιτικό επίπεδο δεδομένη θεωρείται η βούληση των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκειμένου να ενημερωθεί η εθνική αντιπροσωπεία. Έτσι ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Μέρα 25 αναμένεται να συνεχίσουν να πιέζουν σε αυτή την κατεύθυνση, εξαντλώντας τις δυνατότητες του κανονισμού της Βουλής. Αυτά ενώ μεθαύριο Πέμπτη αναμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου να εξετάσει το ζήτημα των παρακολουθήσεων στην έδρα του ΚΚΕ, στον Περισσό.

Από την πλευρά της κυβέρνησης πάντως φαίνεται ήδη να ετοιμάζεται μία «γραμμή άμυνας» προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν στοιχεία που θα τεκμηριώνουν τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ. Αυτή φαίνεται να συνίσταται στην πιθανολόγηση ύπαρξης δικτύων εντός της υπηρεσίας που πραγματοποίησαν επισυνδέσεις εν αγνοία της κυβέρνησης.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά που έκανε στην χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Απαντώντας για τα δημοσιεύματα που αφορούν υλικό παρακολούθησης του Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου επισήμανε ότι «στην Κυβέρνηση, στον Πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έχουν φτάσει ποτέ αυτές οι υποτιθέμενες εκθέσεις». Συνέχισε όμως σε …υποθετικό λόγο χρησιμοποιώντας την φράση «άν υποθέσουμε ότι έχουν κάποια βάση αλήθειας και κάποιοι, λειτουργώντας εκτός πλαισίου, εντός της Ε.Υ.Π., έκαναν τέτοια πράγματα, ποια είναι η σχέση εκείνων που έχουν στην κατοχή τους σήμερα αυτό το υλικό με εκείνους που διενεργούσαν αυτές τις εκτός πλαισίου δραστηριότητες εντός της Ε.Υ.Π.;».

Νωρίτερα μάλιστα είχε σημειώσει πως «η κυβέρνηση περιβάλλει με απόλυτη εμπιστοσύνη την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και η εμπιστοσύνη αυτή δεν κλονίζεται με κανέναν τρόπο και πάντως όχι από «υλικό» ρυπαρών δικτύων, που διοχετεύουν ορισμένοι συστηματικά και προνομιακά σε συγκεκριμένους κύκλους».

Με τους υπαινιγμούς αυτούς ουσιαστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δημιουργεί σειρά ερωτηματικών. Όπως για παράδειγμα το ποια θα μπορούσε να είναι η φύση και ο σκοπός αυτών των δικτύων εντός μιας υπηρεσίας που εποπτεύεται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Όπως επίσης και το πώς αυτές οι εντολές επισυνδέσεων υπογράφονταν από την ειδική εισαγγελέα της ΕΥΠ, Βασιλική Βλάχου, η οποία θυμίζουμε δεν έχει καν ελεγχθεί για την δήλωση της σχετικά με το ότι θα ενέκρινε την παρακολούθηση ακόμη και της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στην λογική των επερχόμενων αποκαλύψεων φαίνεται να εντάσσεται και η χθεσινή, κινδυνολογική, αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας και του Διαγραμματειακού της ΝΔ δήλωσε πως το επόμενο διάστημα «θα έχουμε αναταράξεις, θα έχουμε μεγάλη τοξικότητα απέναντί μας. Κι αυτό γιατί στο έργο μας κανείς δεν μπορεί να μάς αντιπαρατεθεί».

  • Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάντως συνεχίζεται η πίεση προκειμένου η κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις για τους λόγους που πραγματοποιήθηκε η παρακολούθηση του Α/ΓΕΕΘΑ.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Πόπη Τσαπανίδου «αντί να αναζητά εσωτερικούς εχθρούς απευθύνοντας σειρά παράλογων ερωτήσεων στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο κ. Οικονόμου θα πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα:Παρακολουθούσε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων και τη στρατιωτική ηγεσία;Ναι ή όχι;Και αν ναι, γιατί». Μάλιστα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, εκτίμησε ότι «η μάχη της συγκάλυψης στην υπόθεση των παρακολουθήσεων έχει χαθεί για τον Κυριάκο Μητσοτάκη» τονίζοντας «την ανάγκη να υπάρξει κυβέρνηση που θα άρει το απόρρητο και θα φέρει την κάθαρση».

Πηγή: news247.gr

Σχετικά Άρθρα