Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι η χώρα έλαβε μια πρώτη δόση 3 δισ. ευρώ από την ΕΕ

 Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι η χώρα έλαβε μια πρώτη δόση 3 δισ. ευρώ από την ΕΕ

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα έλαβε μια πρώτη δόση τριών δισ. ευρώ από ένα πακέτο 18 δισ. ευρώ που προβλέπεται να λάβει από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2023 ως βοήθεια.

«Η Ουκρανία έλαβε τα τρία πρώτα δισεκατομμύρια ευρώ από το νέο μακροοικονομικό πρόγραμμα των 18 δισ. ευρώ στήριξης της ουκρανικής οικονομίας», ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος στο Twitter. Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και τους «27» για τη «σταθερή υποστήριξή» τους στο Κίεβο, σχεδόν 11 μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Στα μέσα Δεκεμβρίου, η ΕΕ είχε ψηφίσει υπέρ αυτής της νέας οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία, έπειτα από έντονες συζητήσεις μεταξύ των κρατών μελών. Πιο συγκεκριμένα, οι Ευρωπαίοι δεσμεύθηκαν να παρέχουν 1,5 δισ. ευρώ κάθε μήνα στην Ουκρανία στη διάρκεια του 2023 προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις δημόσιες δαπάνες.

Η βοήθεια συνοδεύεται από όρους

Η υποστήριξη παίρνει τη μορφή δανείων με μηδενικό επιτόκιο για 35 χρόνια, με μια δυνατότητα να ακυρωθεί το χρέος. Η βοήθεια αυτή συνοδεύεται ωστόσο από ορισμένους όρους, τους οποίους έχουν θέσει οι Βρυξέλλες.

«Η ΕΕ χρειάζεται να είναι σίγουρη πως τα 18 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν σωστά από την Ουκρανία», εξηγεί στον ουκρανικό ιστότοπο Eurointegration.com η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Όλγκα Στεφανίτσινα, διευκρινίζοντας πως μεταξύ αυτών των όρων περιλαμβάνονται κυρίως θέματα που συνδέονται με το κράτος δικαίου και τη μάχη κατά της διαφθοράς.

Η ευρωπαϊκή βοήθεια θα βοηθήσει να επιπλεύσει ο ουκρανικός εθνικός προϋπολογισμός, με τον Ζελένσκι να εκτιμά ότι χρειάζονται 45 δισ. δολάρια για το 2023.

Σύμφωνα με το ουκρανικό κέντρο σκέψης Centre for Economic Strategy, το συνολικό ποσό της δυτικής βοήθειας (οικονομική, στρατιωτική, κ.λπ.) στην Ουκρανία μπορεί να φτάσει συνολικά τα 100 δισ. δολάρια το 2023, εκ των οποίων πάνω από 40 δισ. μόνο για τις ένοπλες δυνάμεις της.