Ο Α/ΓΕΕΘΑ, το δένδρο και το δάσος…

 Ο Α/ΓΕΕΘΑ, το δένδρο και το δάσος…

Σχετικά με τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου από την ΕΥΠ, η κυβέρνηση δια του Γιάννη Οικονόμου επικαλείται μία νέα γραμμή αμύνης, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να έχει συμβεί από κάποιο κέντρο της Κατεχάκη, εν αγνοία, όμως, του πρωθυπουργού. Τα πληροφοριακά δελτία που δημοσίευσε το Documento δεν έφτασαν ποτέ στο Μέγαρο Μαξίμου, είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, καταγγέλοντας, ξανά, τα “ρυπαρά δίκτυα” που τα διακινούν και εκείνους που τα δημοσιεύουν.

Το ΚΥΣΕΑ έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον στρατηγό με την ανανέωση της θητείας του, με μία διαδικασία που επισπεύσθηκε (η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη για τα τέλη Ιανουαρίου, ή τις αρχές Φεβρουαρίου) μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας και την είδηση ότι η ΑΔΑΕ έχει ήδη ολοκληρώσει την πρώτη σειρά ελέγχων στους παρόχους και έχει επιβεβαιώσει την επισύνδεση σε 6 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων φέρεται να είναι κορυφαίος υπουργός και στελέχη της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το ζήτημα, βεβαίως, δεν είναι εάν έφτασαν ή δεν έφτασαν στο Μαξίμου τα πληροφοριακά δελτία (δένδρο), αλλά η επιβεβαίωση ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ήταν στόχος της ΕΥΠ. Η οποία, με τη σειρά, ήταν υπό την πολιτική ευθύνη και αρμοδιότητα του ίδιου του πρωθυπουργού.

Εάν, λοιπόν, κάτω από την μύτη του Μαξίμου δρούσαν τέτοια κυκλώματα στην ΕΥΠ και διοχέτευαν στοιχεία παρακολουθήσεων, η απόλυτη ευθύνη είναι του πρωθυπουργού. Κι αυτό είναι το δάσος.

Όλα αυτά, βεβαίως, επιλύονται εύκολα και θεσμικά. Η ενημέρωση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο θα απαντήσει σε πολλές …απορίες. Θα του επιτρέψουν, όμως, να ενημερώσει, παραδίδοντας αριθμούς τηλεφώνων και επιβεβαιώσεις από μεγάλο τηλεπικοινωνιακό πάροχο για τις παρακολουθήσεις;

Προσπαθώντας να επιλύσει, πάντως, το πρόβλημα “Φλώρος” με την ανανέωση της θητείας του αρχηγού, το Μαξίμου εντείνει ένα δεύτερο: το βαθύτατο ρήγμα στις σχέσεις του με τον υπουργό Άμυνας. Οι δύο άνδρες δεν μιλιούνται και συνεργάζονται μόνο δι’ αντιπροσώπων. Σε μία κρίσιμη στιγμή στα ελληνοτουρκικά και στην πορεία προς τις εκλογές -παράλληλες σε Ελλάδα και Τουρκία-, αυτή η κατάσταση εγκυμονεί κινδύνους.

Σχετικά Άρθρα