“Γεννάτε με δική σας ευθύνη” λόγω έλλειψης παιδιάτρου

 “Γεννάτε με δική σας ευθύνη” λόγω έλλειψης παιδιάτρου

“Η κάτωθι υπογεγραμμένη επίτοκος ενημερώθηκα επαρκώς και κατανοητά από τον εφημερεύοντα γυναικολόγο, παρουσία της υπεύθυνης μαίας, ότι σήμερα δεν εφημερεύει παιδίατρος και ως εκ τούτου η γέννηση επί απουσίας παιδιάτρου του παιδιού διατρέχει κινδύνους για τη ζωή του σε περίπτωση οποιασδήποτε επιπλοκής, και μου συστήθηκε η παραπομπή σε άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα. Παρά ταύτα επιθυμώ την εισαγωγή στη Μ/Γ κλινική του ΓΝ Αργολίδος ΝΜ Αργους και αναλαμβάνω εγώ προσωπικά τη συνδρομή δικού μου παιδιάτρου”.

Το παραπάνω απίθανο, καλούνται να υπογράψουν ως «υπεύθυνη δήλωση» οι ετοιμόγεννες γυναίκες στη Νοσηλευτική Μονάδα Αργους. Αυτή η δήλωση παραίτησης από κάθε κρατική ευθύνη για την υγεία των νεογνών ζητείται στη Μαιευτική κλινική, στην περίπτωση που δεν εφημερεύει παιδίατρος, καθώς, λόγω της υποστελέχωσης, σε ολόκληρο τον νομό υπάρχει μόνο ένας παιδίατρος.

Ετσι, οι επίτοκες γυναίκες υποχρεώνονται είτε να έχουν τον δικό τους προσωπικό – ιδιώτη – παιδίατρο, βάζοντας το χέρι στην τσέπη είτε να παραπεμφθούν σε άλλο νοσοκομείο είτε να γεννήσουν …με ρίσκο και κίνδυνο για τη ζωή του παιδιού (κάτι που επισημαίνεται και στην υπεύθυνη δήλωση) αν η γέννα πραγματοποιηθεί εκεί και σημειωθεί οποιαδήποτε επιπλοκή!

Πρόκειται για πρόβλημα που οδηγεί καθημερινά επίτοκες γυναίκες σε νοσοκομεία εκτός Αργολίδας, σε Καλαμάτα, Τρίπολη, Κόρινθο, ακόμη και στην Αθήνα, καθότι σε όλη την Αργολίδα υπάρχει μόνο ένας νοσοκομειακός παιδίατρος (στο Νοσοκομείο Ναυπλίου), ο οποίος καλείται να καλύψει ανάγκες σε όλο τον νομό! Το ζήτημα απασχολεί έντονα εδώ και χρόνια την τοπική κοινωνία, χωρίς να έχει βρεθεί λύση μέχρι και σήμερα, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, του υπουργείου Υγείας και της 6ης ΥΠΕ. Αντίθετα η κατάσταση επιδεινώνεται, δρομολογώντας και τέτοιες απαράδεκτες πρακτικές.

Το πρόβλημα έχει οξυνθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια και έχει αναδειχθεί από εργατικά συνδικάτα και φορείς υγειονομικών στον νομό, που απαιτούν λύσεις και όλες τις αναγκαίες προσλήψεις. Οπως εξηγεί ο Βασίλης Μπαβέλας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΓΝ Ναυπλίου και της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων – Κέντρων Υγείας Αργολίδας (ΕΙΝΚΥΑ), ακόμα και η πρόσφατη δρομολόγηση προσλήψεων τριών παιδιάτρων στο Νοσοκομείο Αργους, όταν αυτές ολοκληρωθούν, δεν επαρκεί για να καλυφθούν όλες οι εφημερίες στον νομό.

«Ακόμη και τότε το πρόβλημα θα υφίσταται, καθώς από τις δύο προβλεπόμενες θέσεις παιδιάτρων στο Ναύπλιο καλύπτεται σήμερα μόνο μία και εφημερίες για όλη την Αργολίδα θα μπορούν να καλυφθούν μόνο για 25 μέρες», επισημαίνει και προσθέτει ότι με την υπάρχουσα κατάσταση σήμερα αυτές φτάνουν μόνο για 7 μέρες τον μήνα.

ΤΕ Αργολίδας του ΚΚΕ: Τραγική κατάσταση με την υπογραφή των κυβερνήσεων

Την απαράδεκτη και επικίνδυνη αυτή κατάσταση για τα νεογέννητα παιδιά καταγγέλλει η Τομεακή Επιτροπή Αργολίδας του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι είναι αποτέλεσμα «της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, που επί δεκαετίες τώρα, όσο κι αν κάποιοι παριστάνουν ότι “πέφτουν από τα σύννεφα”, έχουν δώσει πλήρη συναίνεση στην υποβάθμιση και παράλληλα ιδιωτικοποίηση της δημόσιας Υγείας».

«Αυτή η τραγική κατάσταση, το να μη στελεχώνουν τα νοσοκομεία με το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αποτελεί εκδήλωση της σαπίλας ενός συστήματος σε παρακμή, ενός συστήματος που παρά την τεράστια εξέλιξη της ανθρωπότητας αδυνατεί να καλύψει στοιχειώδεις ανάγκες του λαού. Ενός συστήματος που δεν παίρνει φτιασίδωμα αλλά ανατροπή», υπογραμμίζει η ΤΕ Αργολίδας και καλεί τον λαό του νομού «να παλέψει για τη ζωή και την υγεία του, για ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας για όλο τον λαό, να μη συμβιβαστεί με την υποβάθμισή της!».

ΑΧΕΠΑ: Δραματική η έλλειψη αναισθησιολόγων

Στο μεταξύ, σε άλλο νοσοκομείο, αυτήν τη φορά στο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, εξαιτίας της έλλειψης αναισθησιολόγων αναβάλλονται προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις σε όλες τις χειρουργικές κλινικές, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης αναισθησίας και σε επείγοντα περιστατικά.

Αποκαλυπτικό είναι το εξαιρετικά επείγον έγγραφο που έστειλε η Κλινική Αναισθησιολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΑΠΘ προς τον διοικητή του ΑΧΕΠΑ, με το οποίο ενημερώνει: «Δεν υπάρχει δυνατότητα χορήγησης αναισθησίας σε προγραμματισμένα περιστατικά στον αγγειογράφο καθώς και σε περιστατικά που διακομίζονται από άλλα νοσοκομεία ως επείγοντα για τη διενέργεια αγγειογραφίας και εμβολισμού». Οπως αναφέρει, το ανθρώπινο δυναμικό έχει αποδυναμωθεί εξαιρετικά λόγω τριών αδειών κυήσεως και ανατροφής, αναρρωτικών αδειών λόγω εποχικών ιώσεων, και επιπρόσθετα λόγω της μακροχρόνιας μετακίνησης αναισθησιολόγων της κλινικής στο Ιπποκράτειο. Και τονίζει ότι «η κατάσταση αυτή μας φέρνει στην εξαιρετικά δυσάρεστη θέση να αναβάλλονται προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις σε όλες τις χειρουργικές κλινικές».

Την ίδια ώρα πλήγμα δέχθηκε και το Νοσοκομείο Βέροιας, μετά την παραίτηση μιας αναισθησιολόγου, λόγω διαρκώς αυξανόμενης εντατικοποίησης και πολύ μεγάλου αριθμού εφημεριών. Η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών και Κέντρων Υγείας νομού Ημαθίας σημειώνει ότι η εντατικοποίηση είναι αποτέλεσμα του μειωμένου προσωπικού, της μη αναπλήρωσης των κενών θέσεων, της μη στήριξης του δημόσιου δωρεάν συστήματος Υγείας.

Στο μεταξύ, χτες, εκπρόσωποι των εργαζομένων του ΕΚΑΒ Ημαθίας κατέθεσαν υπόμνημα στην εισαγγελέα Βέροιας για τη σοβαρή υποστελέχωση, που επιδεινώνεται από τις συνταξιοδοτήσεις. Εχουν απομείνει 28 ενεργοί διασώστες για την κάλυψη των βαρδιών, από 48 που ήταν παλιότερα.

Πηγή: rizospastis.gr

Σχετικά Άρθρα