Εύα Καϊλή: Οι τρεις υποψήφιοι για την αντικατάσταση της στο ΕΚ

 Εύα Καϊλή: Οι τρεις υποψήφιοι για την αντικατάσταση της στο ΕΚ

Eva KAILI in plenary session week 11 2015 in Strasbourg

Νέο αντιπρόεδρο θα εκλέξει το Ευρωκοινοβούλιο το μεσημέρι της Τετάρτης (18/1), μετά την καθαίρεση της Εύας Καϊλή για το σκάνδαλο Qatargate.

Η Εύα Καϊλή έχει απομακρυνθεί από τη θέση της ως πέμπτη αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 13 Δεκεμβρίου, μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης από τα βελγικά δικαστήρια ως ύποπτη για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα «Le Soir», ο αντικαταστάτης της Εύας Καϊλή θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο υποψήφιος από την κεντροαριστερή ομάδα S&D. Πρόκειται για τον Μαρκ Άνχελ του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος του Λουξεμβούργου.

Οι ευρωβουλευτές είχαν προθεσμία μέχρι τις 19:00 το απόγευμα της Τρίτης να υποβάλουν την υποψηφιότητά τους. Η Εύα Καϊλή ήταν αντιπρόεδρος, για την ομάδα S&D, από τα μέσα της νομοθετικής περιόδου, δηλαδή τον Ιανουάριο του 2022.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, Συντηρητικοί και Φιλελεύθεροι έχουν «φροντίσει» να μην προτείνουν υποψήφιο. «Είμαστε υπέρ της ισορροπίας που έχουν προκύψει από τις ενδιάμεσες συζητήσεις και η καριέρα του Μάρκ Άνχελ είναι απολύτως σύμφωνη με αυτό που αναμένεται από έναν αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», υπογράμμισε ο Στεφάν Σεζουρνέ της πολιτικής ομάδας Renew την Τρίτη.

Οι Πράσινοι/EFA και η ακροδεξιά ομάδα ID (Identity and Democracy) έχουν προτείνει ως υποψηφίους, τη Γαλλίδα Γκουεντολάιν Ντελμπό-Κόρφιλντ και την Ιταλίδα Αναλίζα Ταρντίνο αντίστοιχα.

Η ψηφοφορία είναι μυστική και η εκλογή απαιτεί απλή πλειοψηφία.

Σχετικά Άρθρα