Alco: Ανησυχητικά στοιχεία για το Μαξίμου, κερδίζει μόνο στη “δεύτερη ευκαιρία” ο Μητσοτάκης- Το 46% υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας

 Alco: Ανησυχητικά στοιχεία για το Μαξίμου, κερδίζει μόνο στη “δεύτερη ευκαιρία” ο Μητσοτάκης- Το 46% υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας

Η δημοσκόπηση της Alco για τον Alpha περιέχει μερικά πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα και αποτυπώνει τις τάσεις στο εκλογικό σώμα καθώς σταδιακά μπαίνουμε στην τελική ευθείας προς τη διπλή κάλπη, είτε αυτές διεξαχθούν τον Απρίλιο και τον Μάϊο, είτε -όπως διαφαίνεται πλέον ως αρκετά ισχυρή πιθανότητα- τον Μάϊο και στις αρχές Ιουλίου.

Πρόκειται για μια έρευνα που χωρίστηκε σε δύο κομμάτια: Το πρώτο παρουσιάστηκε χθες, ενώ θα ακολουθήσει σήμερα το δεύτερο σκέλος, με την πρόθεση ψήφου. Η δημοσκόπηση της Alco διενεργήθηκε από τις 9 έως τις 13 Ιανουαρίου, κάτι που σημαίνει ότι καταγράφει και το κλίμα που διαμορφώθηκε με τον θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και όσα ακολούθησαν.

Παρότι αρκετά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν θετικά για την κυβέρνηση τα στοιχεία, η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική, όπως φαίνεται και στους παρακάτω πίνακες.

-Αν και υπάρχει -κατά την Alco- αύξηση του ποσοστού υπέρ μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης, οι κυβερνήσεις συνεργασίας προηγούνται σταθερά με 46% έναντι 41%.

Στον απολογισμό του κυβερνητικού έργου, οι πολίτες αξιολογούν κατά 56% ως κακή ή χειρότερη απ΄ ότι αναμενόταν την κυβέρνηση, και το 33% ως καλή ή καλύτερη απ΄ ότι αναμενόταν. Το στοιχείο αυτό αποτελεί σημαντικό εύρημα καθώς ενώ η Ν.Δ συγκέντρωσε κοντά στο 40% στις εκλογές του 2019, τώρα το ποσοστό που επιβραβεύει την θητεία της περιορίζεται στο 33%, ποσοστό το οποίο, σύμφωνα με άλλες μετρήσεις, φαίνεται να είναι το πιθανότερο να φτάσει η Ν.Δ στις επόμενες εκλογές. Όμως, από την άλλη περίπου 6 στους 10 πολίτες θεωρούν κακή ή χειρότερη απ΄ ότι ανέμεναν την κυβέρνηση.

Εκείνοι που θεωρούν πως εάν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα θα ήταν τα ίδια ή καλύτερα μειώνονται από 59% σε 55% (αντίστοιχα 41 από 35% θεωρούν πως θα ήταν χειρότερα), ωστόσο έχει ενδιαφέρον πως ακόμα είναι σημαντικά μεγαλύτερο το ποσοστό εκείνων που θεωρούν πως μία κυβέρνηση Τσίπρα θα κυβερνούσε με τον ίδιο ή με καλύτερο τρόπο.

Ο Αλέξης Τσίπρας χάνει στην “δεύτερη ευκαιρία” με εννιά μονάδες. Το 33% προτιμά να την δώσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη και το 24% στον πρώην πρωθυπουργό, ωστόσο υπάρχει ένα 29% που δεν προκρίνει κανέναν.

Οριακά και μόνο το ακροατήριο της Ν.Δ (2019) -ποσοστό 38%- δέχεται το κυβερνητικό αφήγημα ότι για την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση φταίει η διεθνής κρίση, ενώ το 32% δηλώνουν πως ευθύνεται και το διεθνές φαινόμενο αλλά και η κυβέρνηση, ενώ το 25% μόνο η κυβέρνηση. Δηλαδή, λιγότερο ή απόλυτα, το 57% θεωρεί πως ευθύνεται η κυβέρνηση.

Ένα από τα ενδιαφέροντα ερωτήματα της έρευνας αφορά στην επόμενη ημέρα των εκλογών, δηλαδή αν οι πολίτες προτιμούν μια αυτοδύναμη κυβέρνηση ή μια κυβέρνηση συνεργασίας. Στο δίλημμα αυτό, το 46% απάντησε υπέρ της συνεργασίας, ενώ το 41% (από 37%) τάχθηκε υπέρ της αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Σχετικά Άρθρα