Σουηδία: Ο απαγχονισμός ομοιώματος του Ερντογάν δεν είναι αδίκημα

 Σουηδία: Ο απαγχονισμός ομοιώματος του Ερντογάν δεν είναι αδίκημα

Σουηδός εισαγγελέας απεφάνθη ότι δεν θα διατάξει έρευνα για διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη την περασμένη εβδομάδα, στη διάρκεια της οποίας ομοίωμα του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, κρεμάστηκε ανάποδα από φανοστάτη.

Βίντεο που έδειχνε ομοίωμα του Ερντογάν να κρέμεται ανάποδα έξω από το δημαρχείο της Στοκχόλμης προκάλεσε οργή στην Τουρκία. Η Άγκυρα κάλεσε τον πρεσβευτή της Σουηδίας την Πέμπτη και ζήτησε να διωχθούν οι υπεύθυνοι για τη διαδήλωση.

Ωστόσο, Σουηδός εισαγγελέας αποφάσισε επίσημα ότι η ενέργεια δεν συνιστά αδίκημα με βάση τη νομοθεσία της χώρας.

«Έξέτασα την υπόθεση στο πλαίσιο αναφοράς για συκοφαντική δυσφήμιση, ωστόσο, δεν διαπίστωσα ότι θα μπορούσε να συνιστά κάτι τέτοιο. Ως εκ τούτου, αποφάσισα να μην ξεκινήσω προκαταρκτική έρευνα», δήλωσε ο εισαγγελέας Λούκας Έρικσον στο ειδησεογραφικό δίκτυο Aftonbladet τη Δευτέρα.

Το αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η Σουηδία ζητά την έγκριση της Τουρκίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, για την οποία υπέβαλε αίτηση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι. Η Άγκυρα έχει διαμηνύσει ότι η Σουηδία πρέπει να λάβει πιο ξεκάθαρη στάση απέναντι σε όσους θεωρεί τρομοκράτες, κυρίως Κούρδους μαχητές, καθώς και κατά οργάνωσης την οποία κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Η Φινλανδία και η Σουηδία υπέγραψαν τριμερή συμφωνία με την Τουρκία το 2022 με στόχο να ξεπεραστούν τα εμπόδια για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας καταδίκασε τη διαδήλωση την περασμένη εβδομάδα και έκανε λόγο για πλήγμα στην προσπάθεια της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Σχετικά Άρθρα