Ποιοι πολιτικοί και κυβερνητικά στελέχη θα παραστούν στην κηδεία Γλύξμπουργκ

 Ποιοι πολιτικοί και κυβερνητικά στελέχη θα παραστούν στην κηδεία Γλύξμπουργκ

Στραμμένα όλα τα βλέμματα όχι μόνο για τους υψηλούς προσκεκλημένους της οικογένειας του Γλύξμπουργκ αλλά και για τους πολιτικούς που θα δώσουν το παρών στην κηδεία του. Μέσα στο Σαββατοκύριακο κάποιοι άλλαξαν γνώμη και κάποιοι άλλοι εξήγησαν τους λόγους που θα παρευρεθούν στον Καθεδρικό Ναό της Αθήνας.

Οι προσκλήσεις για τους Έλληνες που θα παρίστανται είναι 50 και εκτός από τους «σίγουρους» είναι αρκετοί εκείνοι που θα αποφασίσουν τελευταία στιγμή αν θα κάνουν χρήση. Την κυβέρνηση όπως έχει γίνει γνωστό θα εκπροσωπήσουν ο αντιπρόεδρος, Παναγιώτης Πικραμμένος και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Μάλιστα, από την στιγμή που αποφασίστηκε η αναβάθμιση της εκπροσώπησης της κυβέρνησης στην κηδεία κάποια στελέχη της γαλάζιας παράταξης αισθάνθηκαν ότι πήραν το πράσινο φως.

Οι πιο διστακτικοί δεν αποκλείεται να αποτίσουν φόρο τιμής στον τέως Βασιλιά μεταβαίνοντας μόνο στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου όπου θα είναι σε εξέλιξη το λαϊκό προσκύνημα από τις 6.00 μέχρι τις 11.00.

Ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η απόφαση της κυβέρνησης να ταφεί ο τέως Βασιλιάς ως ιδιώτης και όχι ως αρχηγός κράτους δεν έκρυψε την ενόχλησή του. Από την ανάρτηση – δήλωση που έκανε στα social media κάποιοι κράτησαν φράσεις όπως «οι Δημοκρατίες δεν αποσιωπούν το παρελθόν τους». Αλλά και πως «Μόνο τα αυταρχικά καθεστώτα συνηθίζουν να «σβήνουν φωτογραφίες και σελίδες ολόκληρες».

Ο Αντώνης Σαμαράς, συνοδευόμενος από τη σύζυγο του Γεωργία, θα βρεθεί το πρωί (λίγο μετά τις 10 λένε οι πληροφορίες) στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, για να αποτίσει φόρο τιμής, στον τέως Βασιλιά. Αν όντως μεταβεί τόσο νωρίς, θεωρείται απίθανο να μείνει για την εξόδιο ακολουθία η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 12.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης έχει εκφράσει την πρόθεσή του να παραστεί στην κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης θα λείπει σε αποστολή στο Κουβέιτ αλλά όπως έχει δηλώσει ο ίδιος αν βρισκόταν στην Αθήνα θα πήγαινε στην κηδεία. Θα εκπροσωπηθεί από την σύζυγό του, Ευγενία Μανωλίδου. Άγνωστο παραμένει αν τελικά θα μεταβεί ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, όπως και η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, η οποία έχει φιλικές σχέσεις με τον γιο του τέως Βασιλιά, Νικόλαο και τη σύζυγό του Τατιάνα Μπλάτνικ.

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος όχι μόνο θα παραστεί αλλά έκανε και μια μακροσκελή ανάρτηση στην οποία εξηγούσε τους λόγους. Μεταξύ άλλων ανέφερε:

  • «Δεν είμαι θιασώτης της μοναρχίας που είναι άλλωστε ένα ερμητικά κλειστό κεφάλαιο της ιστορίας μας. Σε ανθρώπινο όμως επίπεδο, η τιμή προς τους νεκρούς είναι για εμάς τους Έλληνες αναπόσπαστο μέρος του πολιτισμού, των αξιών και παραδόσεών μας. Από αυτή την αμιγώς ανθρώπινη πλευρά σκέπτομαι σοβαρά να παραστώ αύριο στη Μητρόπολη. Και το σκέφτομαι ακόμα περισσότερο ως μια μικρή προσωπική απάντηση στην μικροψυχία της Αριστεράς που ποτέ δεν αναγνωρίζει τις δύσκολες αποφάσεις για τη διασφάλιση της εθνικής ενότητας που με θάρρος παίρνει σταθερά η ελληνική Κεντροδεξιά».

Στην Μητρόπολη θα βρεθούν σήμερα εκτός απροόπτου οι βουλευτές Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Βαρτζόπουλος αλλά και η ευρωβουλευτής και βαφτισιμιά του Κωνσταντίνου, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Επίσης, θα παραστεί ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

Το κατώφλι της Μητρόπολης θα περάσει και ο Παύλος Γερουλάνος ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με την οικογένεια του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου καθώς ο πατέρας του, Μαρίνος ήταν στην υπηρεσία του Παλατιού από τα χρόνια του Βασιλιά Παύλου.

Η κυβέρνηση προέβαλε ως επιχείρημα ότι από τη στιγμή που η τελετή αυτή θα πάρει διεθνείς διαστάσεις με κάλυψη από τα μεγαλύτερα δίκτυα και έντυπα στον κόσμο όφειλε από την πλευρά της πολιτείας να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις έτσι ώστε και οι υψηλοί προσκεκλημένοι και αρχηγοί κρατών να νιώσουν κατ’ αρχήν ασφαλείς. Για τον λόγο αυτό και καθαρίστηκαν σε χρόνο ρεκόρ οι βασιλικοί τάφοι στο Τατόι και ο περιβάλλων χώρος ώστε να μην φανεί εικόνα εγκατάλειψης.

  • Όσο για την πολιτική διάσταση του θέματος ο ίδιος ο πρωθυπουργός εξήγησε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην Αλεξανδρούπολη ότι με το θάνατό του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου γράφεται τώρα και σε ανθρώπινο επίπεδο ο τυπικός επίλογος ενός κεφαλαίου που έχει κλείσει οριστικά με το δημοψήφισμα του 1974 και τον λόγο πλέον έχει η ιστορία, η οποία και θα τον κρίνει δίκαια αλλά και αυστηρά.

Εξήγησε ότι η κυβέρνηση πήρε την απόφαση ο τέως Βασιλέας να κηδευτεί ως ιδιώτης και όχι ως τέως αρχηγός κράτους, γιατί υπήρξε αρχηγός κράτους του Βασιλείου της Ελλάδος, το οποίο δεν υφίσταται πια. Συμπλήρωσε σε ότι είχε απωλέσει και την ελληνική ιθαγένεια, ενώ τόνισε ότι η κηδεία θα τελεστεί με την αξιοπρέπεια και με το τελετουργικό που επιβάλλεται για την ίδια την ιστορική του διαδρομή και θα ταφεί, όπως το επιθυμούσε και όπως είναι απολύτως σωστό, στους οικογενειακούς τάφους της οικογένειας στο κτήμα του Τατοΐου, το οποίο έχει περιέλθει στην περιουσία του ελληνικού κράτους. Ενθάρρυνε δε τους πολίτες η αναμόχλευση της ιστορίας να γίνεται χωρίς τις εντάσεις και χωρίς προσπάθεια πολιτικοποίησης ενός ζητήματος το οποίο ανήκει πια στην Ιστορία και θα κριθεί από αυτήν.

Σχετικά Άρθρα