Κ. Γλύξμπουργκ: Ολοκληρώθηκε η ταφή στο Τατόι -Ποιοι παρέστησαν στην κηδεία

 Κ. Γλύξμπουργκ: Ολοκληρώθηκε η ταφή στο Τατόι -Ποιοι παρέστησαν στην κηδεία

Με αυστηρά μέτρα ασφαλείας και παρουσία υψηλών προσκεκλημένων, κηδεύτηκε σήμερα, Δευτέρα (16/01), ως ιδιώτης, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την περασμένη Τρίτη (10/01).

Η σορός του τέως βασιλιά ξεκίνησε από το Α’ Νεκροταφείο λίγο μετά τις 05:00 το πρωί κι έφτασε στις 5:45 στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου δίπλα στον Μητροπολιτικό Ναό, όπου η πρόσβαση ήταν ελεύθερη έως τις 10.30 για όποιον επιθυμούσε να αποτίσει φόρο τιμής.

Στις 11:00 έκλεισαν οι πόρτες και η σορός του μεταφέρθηκε στο εσωτερικό της Μητρόπολης, ενώ στις 12:00 ξεκίνησε η Εξόδιος Ακολουθία, παρουσία της οικογένειάς του και 187 προσκεκλημένων.

Μεταξύ όσων έδωσαν το «παρών» ήταν η βασιλομήτωρ της Ισπανίας και αδερφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Σοφία, με τον σύζυγό της, τέως βασιλιά, Χουάν Κάρλος, όπως και η άλλη αδελφή του εκλιπόντος, Ειρήνη. Τους εν ενεργεία βασιλείς υποδέχθηκε στην είσοδο του Ναού ο πρωτότοκος γιος του τέως βασιλιά, Παύλος. Τελευταία, βάσει του πρωτοκόλλου, προσήλθε η σύζυγος του τέως βασιλιά, Άννα – Μαρία.

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ειδικότερα, εκ μέρους της Μεγάλης Βρετανίας, παρέστη η πριγκίπισσα Άννα, αδερφή του βασιλιά Καρόλου και κόρη της εκλιπούσας βασίλισσας Ελισάβετ. Από τους εν ενεργεία βασιλείς, παρευρέθη ο βασιλιάς Φελίπε με τη σύζυγό του, βασίλισσα Λετίθια. Από τη Δανία, παρούσα ήταν η βασίλισσα Μαργκέτε της Δανίας, ο γιος της και διάδοχος, πρίγκιπας Φρέντερικ και η πριγκίπισσα Βενεδίκτη (αδελφή της βασίλισσας της Δανίας και της Άννας-Μαρίας). Παρών, επίσης, ήταν ο βασιλιάς της Σουηδίας, Κάρολος Γουσταύος και η βασίλισσα Σίλβια, ενώ από τη Νορβηγία, ο πρίγκιπας Χάακον και η σύζυγός του, πριγκίπισσα Μέτε Μαρίν.

Από το Λουξεμβούργο, ήταν ο μέγας δούκας Χένρι. Παρών, επίσης, ο βασιλιάς της Ολλανδίας, Βίλεμ Αλεξάντερ, με τη σύζυγό του, Μαξίμα και η βασιλομήτωρ, πριγκίπισσα Βεατρίκη. Εκ μέρους του βελγικού οίκου, παρευρίσκονταν ο βασιλιάς Φίλιππος και η σύζυγός του, βασίλισσα Ματθίλδη, ενώ από το Μονακό, ο πρίγκιπας Αλβέρτος.

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Από τη Σερβία, οι πρώην βασιλείς Αικατερίνη και Αλέξανδρος, από τη Ρωσία, η Μαρία Βλαδιμίροβνα και τέλος από τη Ρουμανία ο πρώην πρίγκιπας Ράντου.

Στη Μητρόπολη Αθηνών μετέβησαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, που εκπροσώπησαν την κυβέρνηση στην εξόδιο ακολουθία. Μεταξύ των πολιτικών προσώπων που προσήλθαν στη Μητρόπολη ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και η σύζυγός του, Γεωργία, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, οι βουλευτές Δημήτρης Βαρτζόπουλος Μίλτος Χρυσομάλλης, Περικλής Μαντάς, Γιώργος Κουμουτσάκος και η ευρωβουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου.

Όπως όριζε το πρωτόκολλο, τον επίκηδειο εκφώνησε ο πρωτότοκος γιος του, Παύλος, ο οποίος δάκρυσε αποχαιρετώντας τον πατέρα του. «Θα ζεις πάντα στη σκέψη και την καρδιά μας, όπως συμβαίνει σε κάθε ελληνική οικογένεια όταν χάνει κάτι πολύτιμο», σημείωσε εισαγωγικά και στη συνέχεια μίλησε για στιγμές της ζωής του, μεταξύ των οποίων η κατάκτηση του χρυσού Ολυμπιακού Μεταλλίου το 1960 αλλά και η επιρροή που άσκησε για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων από την Αθήνα το 2004.

Αναφέρθηκε, όμως, και στα γεγονότα κατάλυσης της δημοκρατίας: «Από την πρώτη στιγμή αντιστάθηκες με σθένος και αναζήτησες τρόπους ανατροπής των πραξικοπηματιών».

«Η ισχύς μου η αγάπη του λαού ήταν και πάντα θα είναι ο κανόνας της οικογενείας μας. Η ισχύς της πατρίδας είναι η αγάπη του Έλληνα για αυτή. Καλό ταξίδι», κατέληξε.

Στη συνέχεια η σορός του τέως βασιλιά μεταφέρθηκε με αυτοκινητοπομπή στην τελευταία του κατοικία στο Τατόι, όπου θα ταφεί δίπλα στους προγόνους του, στα πρώην βασιλικά κτήματα.

Όπως προβλέπει ο προγραμματισμός αρχικά τελέστηκε τρισάγιο στο κοιμητήριο του ναού της Αναστάσεως, και ακολούθησε ο ενταφιασμός του στο βασιλικό κοιμητήριο, ενώ στο τέλος η οικογένεια παραθέτει γεύμα στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία για τους περίπου 200 προσκεκλημένους.

Μοτοσικλέτες και περιπολικά της Αστυνομίας επιτηρούσαν τη διαδρομή της αυτοκινητοπομπής, την οποία συνόδευε ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ..

Σχετικά Άρθρα