Υποκλοπές, διαφθορά, Γλύξμπουργκ, Καλογρίτσας, Παππάς – Πώς απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ στην επιχείρηση συμψηφισμών της ΝΔ

 Υποκλοπές, διαφθορά, Γλύξμπουργκ, Καλογρίτσας, Παππάς – Πώς απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ στην επιχείρηση συμψηφισμών της ΝΔ

Σε κάθε υπόθεση διασπάθισης δημοσίου χρήματος και σε κάθε περίπτωση που η κυβέρνηση πιάνεται κατά το κοινώς λεγόμενο με τη “γίδα στην πλάτη” η πάγια τακτική που ακολουθείται από το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη είναι αυτή της αντιστοίχισης με τα πεπραγμένα της  διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Το στοίχημα που καλείται τώρα να κερδίσει προεκλογικά ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι άλλο από αυτό της τακτικής του συμψηφισμού που επιχειρεί κεντρικά η ΝΔ με στόχο να περάσει στην κοινή γνώμη τη λογική του «όλοι ίδιοι είναι».

Την εβδομάδα που μόλις πέρασε η κυβέρνηση κλήθηκε να διαχειριστεί δυο εξελίξεις που και οι δυο κατέληξαν σε εσωτερικό πρόβλημα για τη ΝΔ.

Με την επικουρική συμβολή των Μέσων Ενημέρωσης ο θάνατος του έκπτωτου βασιλέα εξελίσσεται σε ένα τηλεοπτικό σόου ταυτόχρονα όμως το τρικ του κ. Μητσοτάκη να μην αποδοθούν επίσημα από το κράτος τιμές αρχηγού κράτους αλλά στο τέλος της ημέρας να ακολουθηθούν έστω και μεσοβέζικα όλες οι τυπικές διαδικασίες για την ταφή ενός βασιλιά ήταν και ο καταλύτης για να αρχίσουν να βγαίνουν οι σκελετοί από τις ντουλάπες.

Τα φιλοβασιλικά αισθήματα Υπουργών για τον τέως εκφράστηκαν και η ψηφοθηρία οργίασε όπως σημειώνουν από το ΣΥΡΙΖΑ.

  • Πίσω από αυτές τις κορώνες όμως στην Κουμουνδούρου διαβάζουν καθαρά την προσπάθεια εκμετάλλευσης ενός ακροατηρίου ακροδεξιάς και κρυφίως αντιδημοκρατικής κοπής από το οποίο η ΝΔ υφίσταται μια ακατάσχετη αιμορραγία ιδιαίτερα σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας.

Το προσωπείο του κεντρώου πολιτικού που συντηρεί με μεγάλη προσπάθεια το τελευταίο διάστημα ο κ. Μητσοτάκης σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ έσπασε με την απόφασή του να αναβαθμίσει την εκπροσώπηση της κυβέρνησης με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμένο να παρίσταται τη Δευτέρα στην κηδεία του τέως.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι ο κ. Μητσοτάκης σύρθηκε από την ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ αποδεικνύοντας ότι δεν μπορεί να λάβει καμία απόφαση χωρίς να υπολογίσει τις απώλειες στα δεξιά του.

Ντογιάκος vs «αρμοί εξουσίας»

Οι δεσμοί με το Κέντρο όμως έχουν κλονιστεί επικίνδυνα παρά την προσπάθεια που έγινε από πολλούς φιλελεύθερους κατά σύστημα συμπαραστάτες του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης να κάνουν τα πικρά γλυκά για την κηδεία του έκπτωτου με μεγαλοστομίες περι ώριμης Δημοκρατίας αφήνοντας κατά μέρος τα όσα κατά καιρούς οι ίδιοι άνθρωποι έχουν υποστηρίξει ότι το πολίτευμα κινδυνεύει ανα πάσα στιγμή, όταν μάλιστα τραμπισμός και μπολσοναρισμός δείχνουν μέχρι που είναι ικανοί να φτάσουν.

Και τα φαινόμενα αυτά τραμπισμού ευδοκιμούν εκεί οπου υποχωρούν οι κατακτήσεις της Δημοκρατίας όπως κατ’ επανάληψη έχει λεχθεί στη δημόσια σφαίρα. Οι απώλειες ωστόσο εκτιμήθηκε οτι θα ήταν μεγαλύτερες στο Κέντρο με οποιαδήποτε άλλη απόφαση για την αντιμετώπιση των Γλύξμπουργκ.

  • Κι αυτό γιατί ήδη ο μεσαίος χώρος φαίνεται να έχει ήδη ξεπεράσει τα όρια της ανοχής του και με χειρισμούς όπως αυτός του εισαγγελέα του ΑΠ για λογαριασμό της κυβέρνησης στην υπόθεση της ΑΔΑΕ και των υποκλοπών. Χειρισμοί που φέρνουν στη μνήμη όλων τους περίφημους «αρμούς της εξουσίας» για τους οποίους μιλούσε ο κ. Πολάκης.

Η μάχη αυτή παρά το σκάνδαλο των υποκλοπών μπορεί να έχει γύρει υπερ του ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας και των διαρκών σκανδάλων που ξεσπούν στην αυλή της ΝΔ και του Μεγάρου Μαξίμου ωστόσο δεν έχει κριθεί.

Το σίγουρο είναι ότι σε μεγάλο βαθμό οι χειρισμοί στο δίδυμο σκάνδαλο της συγκάλυψης των παρακολουθήσεων σε συνδυασμό με την εκτεταμένη διασπάθιση δημοσίου χρήματος έχουν υποστείλει τη σημαία που κρατούσε το άλλοτε κεντρώο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μπλοκ το οποίο τώρα δίνει μάχες να διασώσει τη θεσμική του αξιοπιστία με ευθείες βολές στον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό που χτυπούν ουσιαστικά τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη.

  • Κι αν κάτι γίνεται εμφανές και σε αυτό θα ποντάρουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι άλλο από το πόσο αληθές ήταν αυτό περι αρμών της εξουσίας τους οποίους έχει υπερκαλύψει πλέον η ΝΔ βάζοντας υποθήκες για το μέλλον.

Μια νίκη έχει ήδη συντελεστεί με το μπλόκο που κατάφερε η αντιπολίτευση στη διαφαινόμενηη προσπάθεια αλλαγής των διοικήσεων των Ανεξάρτητων Αρχών με αιχμή την ΑΔΑΕ και την αντικατάσταση του προεδρείου της. Ωστόσο το διακομματικό φρένο βάζει φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγές καθώς δεν θα καταφέρει τουλάχιστον μέχρι τις κάλπες να πετύχει την απαιτούμενη διακομματική συναίνεση στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.

Το δώρο Ντογιάκου με την αντισυνταγματική Γνωμοδότησή του επι ενός αντισυνταγματικού νόμου για το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών ανατροφοδότησε το θέμα των παρακολουθήσεων δίνοντας τροφή για την προεκλογική αντιπαράθεση.

Λεηλασία και Καλογρίτσας

Και ενώ ο τομέας διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ επιδίδεται σε πλαγιοκόπημα της κυβέρνησης αναδεικνύοντας τα έργα και τις ημέρες του γαλάζιου παρτι των απευθείας αναθέσεων η κυβέρνηση αποδεικνύεται και εκείνη πολύ σκληρή για να πεθάνει.

  • Ο Ανδρέας Λοβέρδος στο ειδικό δικαστήριο για τους Παππά – Καλογρίτσα πραγματοποίησε τον ιδανικό αντιπερισπασμό για λογαριασμό της κυβέρνησης. Εκμαίευσε αριστοτεχνικά από την άλλοτε συνεργάτιδα του κόκκινου εργολάβου τη μαρτυρία της ενώπιον των δικαστών για σακούλες και φακέλους που είχε «δει» πίσω από μισάνοιχτες πόρτες για τα «παιδιά του ΣΥΡΙΖΑ».

Η Κουμουνδούρου ωστόσο δεν δείχνει πλέον τα ενοχικά σύνδρομα της περασμένης τριετίας. Κεντρικά υποστήριξε τον Νίκο Παππά ενώ περνά και στην αντεπίθεση παραδίδοντας τώρα τον «καπετάνιο» στη ΝΔ.

Στο ΣΥΡΙΖΑ μιλούν ήδη για εξαγορά του Χρήστου Καλογρίτσα με αντάλλαγμα τη διαγραφή των χρεών του από τα 70 στα 5 εκατ.€. Σε κάθε περίπτωση επιμένουν στο ΣΥΡΙΖΑ οτι και τα σκάνδαλα των γαλάζιων παιδιών και η ακρίβεια έχουν εντυπωθεί πλέον στους πολίτες με τη σφραγίδα του κ. Μητσοτάκη.

Γι’ αυτό και πλέον εκτιμούν ότι οι αντιπερισπασμοί και οι συμψηφισμοί γίνονται αμέσως αντιληπτοί από τους πολίτες και ακριβώς γι’ αυτό και θα έχουν ολοένα και μικρότερο εκλογικό και επικοινωνιακό αποτύπωμα.   

Σχετικά Άρθρα