Τα 10 μεγαλύτερα επιτεύγματα του 2022 – Κυριάρχησε ο τομέας του Διαστήματος

 Τα 10 μεγαλύτερα επιτεύγματα του 2022 – Κυριάρχησε ο τομέας του Διαστήματος

Την Τρίτη, η Κίνα παρουσίασε μια λίστα με τα 10 κορυφαία επιστημονικά επιτεύγματα της χώρας για το 2022, όπως αυτά επιλέχθηκαν από τα μέλη της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών (CAS) και τα μέλη της Κινεζικής Ακαδημίας Μηχανικής (CAE).

Στη λίστα κυριάρχησε η πρόοδος που κατέγραψε η Κίνα στον τομέα του διαστήματος.

Το 2022, η Κίνα ολοκλήρωσε την κατασκευή του διαστημικού της σταθμού σε τροχιά, με δύο επανδρωμένα διαστημόπλοια, δύο φορτηγά σκάφη και δύο εργαστηριακές μονάδες 20 τόνων που σε τέθηκαν σε τροχιά.

Επίσης, τον Ιούλιο, έκανε το ντεμπούτο του ο πύραυλος στερεού καυσίμου Lijian-1, ο οποίος μετέφερε έξι δορυφόρους στο διάστημα.

Το σφαιρικό ραδιοτηλεσκόπιο διαφράγματος πεντακοσίων μέτρων, γνωστό και ως «China Sky Eye», πέτυχε μια σειρά από ανακαλύψεις, όπως η ανίχνευση συνεκτικού διαστρικού μαγνητικού πεδίου, μια παράξενη επαναλαμβανόμενη γρήγορη «έκρηξη» ραδιοκυμάτων (FRB), μαγνητικά πεδία κοντά σε FRB και μια τεράστια δομή ατομικού αερίου.

Τον Οκτώβριο, η Κίνα εκτόξευσε έναν ηλιακό δορυφόρο εξερεύνησης που ονομάζεται Kuafu-1 στο διάστημα για να αποκαλύψει τα μυστήρια του ήλιου, δημιουργώντας την πρώτη ηλιακή εικόνα τον Νοέμβριο.

Στον τομέα της γεωργίας, Κινέζοι ερευνητές εντόπισαν γονίδια που σχετίζονται με την απόδοση στο καλαμπόκι και το ρύζι, επιτρέποντας την αύξηση των αποδόσεων των σιτηρών του καλαμποκιού και του ρυζιού κατά περίπου 10% και 8%, αντίστοιχα.

Κινέζοι επιστήμονες ανέπτυξαν επίσης μια νέα μέθοδο για τη μετατροπή του διοξειδίου του άνθρακα και του νερού σε γλυκόζη και λιπαρά οξέα, προτείνοντας μια νέα στρατηγική για την παραγωγή τεχνητών τροφίμων.

Επιπλέον, ένας μαγνήτης στην Εγκατάσταση Σταθερού Υψηλού Μαγνητικού Πεδίου της πόλης Χεφέι πέτυχε νέο παγκόσμιο ρεκόρ έντασης σταθερού μαγνητικού πεδίου, παράγοντας ένα πεδίο 45,22 Τέσλα στις 12 Αυγούστου.

Η επιστημονική πρόοδος της χώρας πέρυσι περιελάμβανε επίσης μια επιστημονική αποστολή – ρεκόρ- στο όρος Έβερεστ, την ανακάλυψη ενός παράξενου μετάλλου και την παραγωγή υδρογόνου από θαλασσινό νερό.

Η φετινή λίστα με τα 10 κορυφαία επιστημονικά επιτεύγματα της χώρας είναι η 29η που ανακοινώνεται.

Σχετικά Άρθρα