Μητσοτάκης για Τουρκία: Αμηχανία για το αίτημα Μπάιντεν στο Κογκρέσο για τα F16 – “Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες, τα F35 δεν είναι ακριβώς αντίδωρο”

 Μητσοτάκης για Τουρκία: Αμηχανία για το αίτημα Μπάιντεν στο Κογκρέσο για τα F16 – “Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες, τα F35 δεν είναι ακριβώς αντίδωρο”

Ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου στην Αλεξανδρούπολη ανακοίνωσε ότι ο Έβρος θα είναι μια από τις τρεις εκλογικές περιφέρειες στις οποίες θα είναι υποψήφιος. Το 2019, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν υποψήφιος σε Δυτικό Τομέα Αθήνας, Αχαΐα και Β’ Πειραιά. «Θα είμαι υποψήφιος στον Έβρο για λόγους συμβολικούς. Βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προκλήσεων και των αναπτυξιακών προκλήσεων».

Ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτημα για το αίτημα της κυβέρνησης Μπάιντεν στο Κογκρέσο να άρει τις επιφυλάξεις του για την παραχώρηση των F16 στην Τουρκία αλλά και στις πληροφρορίες που θέλουν τις ΗΠΑ να δίνουν ως αντίδωρο στην Ελλάδα τα F35 επιφυλάχθηκε να απαντήσει καθώς όπως είπε δεν γνωρίζει ακριβώς το αίτημα της κυβέρνησης Μπάιντεν, ωστόσο είπε ότι τα F35 δεν είναι ακριβώς αντίδωρο!!!

Ειδικότερα ανέφερε:

  • «Καταρχάς δεν γνωρίζω λεπτομέρειες για το αίτημα στο Κογκρέσο. Το F-35 δεν είναι ακριβώς αντίδωρο. Εμείς ενδιαφερόμαστε για το δικό μας εξοπλιστικό πρόγραμμα. Εμείς έχουμε υποβάλει το δικό μας αίτημα. Δεν είναι συνδεδεμένο. Το τι θα κάνει το Κογκρέσο για το τουρκικό αίτημα είναι δικό του θέμα. Απαραίτητη προϋπόθεση για το Κογκρέσο για να πωληθούν οπλικά συστήματα στην Τουρκία είναι να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους. Οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, είναι υπερπτήσεις πάνω από ΝΑΤΟϊκά νησιά».

Απαντώντας σε ερώτηση για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και την τουρκική προκλητικότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε:

«Όχι δεν πιστεύω ότι θα έχουμε θερμό επεισόδιο. Ανησυχώ για τη ρητορική, ζητώ από την Τουρκία να αντιληφθεί ότι δεν έχει σωστή στρατηγική. Όσο ισχυρά προστατεύουμε τα σύνορά μας και όσο ενισχύουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις, τόσο διατεθειμένοι είμαστε να καθίσουμε να συζητήσουμε τη μια διαφορά που έχουμε με την Τουρκία.

Ελπίζω και εύχομαι να έχουμε δει το κρεσέντο της ρητορικής και από εδώ και πέρα να πέσουν οι τόνοι. Και εδώ και στην Τουρκία, θα έχουμε εκλογές την ίδια χρονική περίοδο, μπορεί να είναι και καλό από μιας πλευράς, σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για τα κυριαρχικά της δικαιώματα και ούτε χρειάζεται έγκριση κανενός για να ενισχύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της.

Ο φράχτης ήταν αποτελεσματικός και όπου είναι γεωγραφικά εφικτό θα επεκταθεί. Αφού η ΕΕ δεν θα μας δώσει πόρους γι αυτό, θα προχωρήσουμε με εθνικούς πόρους».

Για Γλύξμπουργκ:

Έκανα μια δήλωση μετά το θάνατο του τέως βασιλέα, που τοποθετήθηκα με σαφήνεια. Με το θάνατό του γράφεται και σε τυπικό επίπεδο ο επίλογος ενός κεφαλαίου που έχει κλείσει. Η Ιστορία θα κρίνει τον Κωνσταντίνο δίκαια και αυστηρά.

Είχα την ευκαιρία να συλλυπηθώ την οικογένειά του. Δεν βλέπω εντάσεις. Βλέπω μια ενδιαφέρουσα ιστορική αναμόχλευση, που ίσως είναι χρήσιμη για νεότερες γενιές που ίσως δεν γνωρίζουν την ιστορία. Η κυβέρνηση πήρε μια απόφαση απολύτως σωστή. Θα κηδευτεί ως ιδιώτης και όχι ως αρχηγός κράτους, γιατί ήταν «αρχηγός του βασιλείου της Ελλάδας» που δεν υπάρχει πια.

Θα τελεστεί με τελετουργικό που επιβάλλεται στην ιστορική του διαδρομή, θα ταφεί στους οικογενειακούς τάφους στο Τατόι. Θα ενθάρρυνα όλους και όλες, με αφορμή το γεγονός, η αναμόχλευση της ιστορίας να γίνει χωρίς τις εντάσεις και προσπάθεια πολιτικοποίησης ενός ζητήματος που ανήκει στην Ιστορία και θα κριθεί από αυτή.

Για τις εκλογές:

«Οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη. Και ουσιαστικά θα γίνουν σε χρονικό σημείο που πρακτικά θα έχουμε εξαντλήσει την τετραετία. Πολλοί είναι αυτοί που πίστευαν ότι θα ενδώσουμε στον δημοσκοπικό πειρασμό. Το διέψευδα κατηγορηματικά. Πλεόν νομίζω μας πιστεύετε όταν μιλάμε για εξάντληση της τετραετίας. Ουδέποτε επιδίωξα το τοξικό κλίμα» ανέφερε ο πρωθυπουργός ερωτώμενος για το χρόνο των εκλογών και την τοξικότητα του προεκλογικού σκηνικού.

«Οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται για πόλωση ένταση που παραπέμπουν σε εποχές μνημονίων. Εμείς θα μιλάμε γι αυτά που έχουμε κάνει και αυτά που θέλουμε να κάνει.

Η αντιπολίτευση προσφεύγει στην τοξικότητα, μου κάνει εντύπωση η πλήρης ένδεια προτάσεων για το μέλλον της χώρας. Αυτό θα αναδειχτεί και θα το αναγνωρίσουν οι πολίτες. Γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση αναγκάζεται να καταφύγει σε τέτοιες πρακτικές; Μπορώ ίσως να το εξηγήσω, όχι μόνο γιατί αυτό ξέρουν να κάνουν. Όταν δεν ξέρεις τι να κάνεις, κάνεις αυτό το οποίο ξέρεις και η αξιωματική αντιπολίτευση ξέρει καλά να παίζει αυτό το παιχνίδι».

«Μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση η πλήρης ένδεια θέσεων και προτάσεων για το μέλλον της χώρας και αυτό νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο, καθώς πλησιάζουμε προς τις εκλογές και θα μπαίνουμε στο σκληρό πυρήνα της προεκλογικής περιόδου, πιστεύω ότι θα αναδειχθεί και θα το κατανοήσουν οι πολίτες» σημείωσε.

Επεσήμανε, δε, ότι «εμείς πια έχουμε 3,5 χρόνια κυβερνητικής θητείας στην πλάτη μας. Οι πολίτες γνωρίζουν τι έχουμε κάνει, τι έχουμε κάνει καλά, τι δεν έχουμε κάνει καλά, αλλά γνωρίζουν κατά βάση ότι έχουμε αντιμετωπίσει μεγάλες κρίσεις με αποτελεσματικότητα και έχουμε υλοποιήσει το κυβερνητικό μας σχέδιο. Άρα πιστεύω ότι με πολύ μεγαλύτερη αξιοπιστία μπορώ να κοιτάξω τους πολίτες στα μάτια και να τους πω αυτά που θέλω να κάνω στην τετραετία και πιστέψτε με, ότι μπορώ να τα υλοποιήσω. Διότι αυτό το οποίο σας είπα το 2019 ότι θα έκανα, το υλοποίησα».

Ερωτώμενος σχετικά με το ενδεχόμενο να εκφραστεί δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση στις εκλογές.

Κάθε εκλογή είναι αξιολόγηση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Ο λόγος που μπορεί να έχουμε διπλές εκλογές είναι ότι έχουμε απλή αναλογική που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν κατάλαβε ότι χάνει τις εκλογές. Βολευόταν σε εκείνη τη συγκυρία.

Δυσαρέσκεια μπορεί πάντα να εκφραστεί. Καταλαβαίνω γιατί μπορεί να υπάρχει εκνευρισμός. Οι πολίτες πιστώνουν στην κυβέρνηση την προσπάθεια. Πολλοί προέβλεπαν καταστροφικό χειμώνα, δεν ήταν όμως καταστροφικός χειμώνας. Η αγορά κινήθηκε πολύ καλά, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στην Περιφέρεια, μας βοήθησε και ο καιρός. Η κυβέρνηση έχει ξοδέψει πολλά δισεκατομμύρια για να στηρίξει την κοινωνία. Η πρώτη κάλπη είναι η κρίσιμη. Θα καθορίσει και θα στείλει τα μηνύματα».

Φράχτης στον Έβρο – Μειονότητα

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να αντιδράσει η Τουρκία στην επέκταση του φράχτη κατά μήκος όλης της μεθορίου στον Έβρο ο πρωθυπουργός απάντησε ότι η επέκταση θα γίνει και σημείωσε: “Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για το πώς θα ασκήσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Ο φράχτης θα επεκταθεί σε όλο το μήκος της μεθορίου, Δεν χρειάζεται την έγκριση κανενός”.

Ο κ. Μητσοτάκης καταφέρθηκε και εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη στάση της στο θέμα της μικρής Μαρίας στον Έβρο. Είπε ότι ξένα μέσα ενημέρωσης ζήτησαν συγνώμη, όταν αποδείχτηκε ότι ήταν ένα κατασκεύασμα, ένα ψέμα, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει ζητήσει μέχρι τώρα συγγνώμη και παρατήρησε πως η στάση της αυτή ” αγγίζει τα όρια της εθνικής μειοδοσίας”.

Σε ότι αφορά στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης δήλωσε πως θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να μην επιτρέψει την εργαλειοποίηση της για άλλο σκοπό. Ταυτόχρονα είπε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να κουνάει το δάχτυλο σχετικά με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, θυμίζοντας πως έχει φερθεί στην ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη.

Σχετικά Άρθρα