Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης: Γεμάτη η ΜΕΘ Παίδων

 Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης: Γεμάτη η ΜΕΘ Παίδων

Γεμάτη είναι η «Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων» στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης που είναι η μία και μοναδική στη Βόρεια Ελλάδα.

Το ThessToday πραγματοποίησε αυτοψία στον χώρο όπου η εργασία για το ιατρικό – νοσηλευτικό προσωπικό καθημερινά μετατρέπεται σε «μάχη» για τη ζωή παιδιών.

Παρά το βαρύ φορτίο που επωμίζονται, οι γιατροί απορρίπτουν τους ηρωικούς χαρακτηρισμούς για τη δουλειά τους. Η φροντίδα των παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο είναι ανώτερη της κούρασης, του πόνου και του μόχθου και μοναδικός στόχος είναι αυτά να επιστρέψουν υγιή στις οικογένειές τους.

Η Ελπίδα Χοχλιούρου, παιδίατρος νεογνολόγος-εντατικολόγος και επιμελήτρια της ΜΕΘ Παίδων μιλά στο ThessToday.gr και με νόημα περιγράφει τα συναισθήματα που την κατακλύζουν μόλις ανοίξει την πόρτα της εισόδου: «Μια εικόνα αποτυπώνει 1.000 λέξεις. Ταιριάζει στην παρούσα κατάσταση, συμπίπτει με τα συναισθήματα που νιώθει κανείς που μπαίνει στη Μονάδα. Αισθάνεσαι ότι πραγματικά πρέπει να προσφέρεις ό,τι καλύτερο και να επιστρέψει αυτό το παιδί στην αγκαλιά των γονιών του το συντομότερο δυνατό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αυτή τη στιγμή στη ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου όλες οι κλίνες είναι κατειλημμένες. Νοσηλεύονται παιδιά με σοβαρές λοιμώξεις του αναπνευστικού -κυρίως γρίπης και RSV-, παιδιά με άλλες λοιμώξεις καθώς επίσης και παιδιά που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες με υποκείμενα νοσήματα.

Διανύουμε ουσιαστικά «πανδημία της παιδικής ηλικίας», με την Ελπίδα Χοχλιούρου να επισημαίνει ότι η καθημερινή μάχη στη ΜΕΘ Παίδων πρέπει να αντιμετωπίζεται με αισιοδοξία, χαμόγελο αλλά και στρες, παρότι το ιατρικό – νοσηλευτικό προσωπικό εργάζεται με εξαντλητικά ωράρια, με ασταμάτητες εφημερίες και με ανακλήσεις αδειών, όποτε και αν χρειαστεί.

«Τις τελευταίες ημέρες διανύουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο, όσον αφορά τη ΜΕΘ Παίδων. Είναι γεμάτη», σημειώνει, υπογραμμίζοντας ότι: «Πραγματικά θα θέλαμε να έχουμε περισσότερες κλίνες για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε περισσότερα παιδιά, εφόσον το έχουν ανάγκη. Αλλά έχουμε μάθει να παλεύουμε με ό,τι μέσα έχουμε στη διάθεσή μας, καθώς και με το σώμα και την ψυχή μας. Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό», τόνισε.

Οι αεροδιακομιδές

Με τη Βόρεια Ελλάδα να μετρά τη μία και μοναδική ΜΕΘ Παίδων στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, εύλογο ερώτημα προκύπτει για τις συχνές αεροδιακομιδές παιδιών από την Περιφέρεια σε νοσοκομεία της Αττικής.

«Όταν η κατάσταση το επιβάλλει και ένας μικρός ασθενής πρέπει να βρεθεί σε περιβάλλον ΜΕΘ και η Μονάδα στο Ιπποκράτειο είναι γεμάτη, τότε σωστά θα πρέπει να μεταφερθεί σε άλλη μονάδα. Οπότε για τον λόγο αυτό γίνονται οι αεροδιακομιδές στην Αθήνα», δήλωσε, υπογραμμίζοντας τη σημασία για τη δημιουργία του νέου, παιδιατρικού Νοσοκομείου:

«Ήδη πορευόμαστε σε αυτόν το δρόμο και με την αύξηση των κλινών στη ΜΕΘ Παίδων. Θεωρώ ότι θα είμαστε σε θέση σε μέλλοντα χρόνο να μπορούμε να προσφέρουμε περισσότερα στους μικρούς μας ασθενείς», ανέφερε.

Σχετικά Άρθρα