Ιατρική επανάσταση: Παράλυτοι περπατούν χάρη σε εμφύτευμα που συνδέει ξανά τον εγκέφαλο με τα κάτω άκρα!

 Ιατρική επανάσταση: Παράλυτοι περπατούν χάρη σε εμφύτευμα που συνδέει ξανά τον εγκέφαλο με τα κάτω άκρα!

Ένα ιατρικό θαύμα άρχισε να συντελείται πρόσφατα, που μπορεί να ξαναδώσει κινητικότητα και λειτουργικότητα σε άτομα που έμειναν ανάπηρα. Ακόμα και αν ο νωτιαίος μυελός έχει αποκοπεί εντελώς μετά από ατύχημα, ένα νέο εμφύτευμα συνδέει ξανά τον εγκέφαλο με τα κάτω άκρα που έχουν παραλύσει, δίνοντας εκ νέου εντολές κίνησης. Σύμφωνα με επιστημονικό άρθρο στην επιθεώρηση «Nature Medicine», έχει βοηθήσει ήδη πολλούς ασθενείς να σταθούν, κυριολεκτικά, στα πόδια τους.

Ανάμεσά τους είναι και ένας νεαρός άντρας που παρουσίασε το BBC, o Michel Roccati, που χάρη σε αυτό το εμφύτευμα κατάφερε να κάνει τα πρώτα του βήματα πέντε χρόνια μετά το σοβαρό ατύχημα με μηχανή που τον άφησε παράλυτο. «Ο νωτιαίος μυελός του αποκόπηκε εντελώς, με αποτέλεσμα να μην έχει πλέον καμία αίσθηση των ποδιών του» εξηγεί το βρετανικό ειδησεογραφικό μέσο, προσθέτοντας: «Χάρη σε ένα ηλεκτρικό εμφύτευμα που τοποθετήθηκε χειρουργικά στο νωτιαίο μυελό, το οποίο ανέπτυξαν Ελβετοί ερευνητές, μπορεί να περπατήσει ξανά».

Παρόλο που το εμφύτευμα δεν χρησιμοποιείται ακόμα ευρέως, οι έως τώρα δοκιμές του φαίνονται εξαιρετικά ενθαρρυντικές. Πρόκειται για μια επαναστατική ανακάλυψη που χάρισε στον Michel Roccati μια «σχεδόν φυσιολογική ζωή» όπως λέει στη μαρτυρία του: «Στέκομαι όρθιος, πηγαίνω περπατώντας όπου θέλω, ανεβαίνω σκάλες». Ενώ ένας άλλος άντρας, ο David M’zee, χάρη στη νέα συσκευή κατάφερε όχι μόνο να αποκτήσει μια βιολογική κόρη, αλλά επιπλέον σήμερα συμμετέχει ενεργά στην ανατροφή της.

Σχετικά Άρθρα