Γρηγοριάδης στο libre: Είμαστε εδώ για τους ανθρώπους και όχι για τα αξιώματα – Το ΜέΡΑ25 θα είναι ενισχυμένο στην επόμενη Βουλή

 Γρηγοριάδης στο libre: Είμαστε εδώ για τους ανθρώπους και όχι για τα αξιώματα – Το ΜέΡΑ25 θα είναι ενισχυμένο στην επόμενη Βουλή

«Όποιος πολίτης προσδοκά και διεκδικεί την απελευθέρωση της χώρας μας, δεν έχει στην πραγματικότητα άλλη προοδευτική, αντιμνημονιακή εναλλακτική επιλογή, από την κάλπη του ΜέΡΑ25», δηλώνει σε συνέντευξή του στο libre ο Κλέωνας Γρηγοριάδης.

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 τονίζει παράλληλα ότι το κόμμα του είναι “απολύτως έτοιμο να αντέξει κάθε είδους πίεση προκειμένου να υπερασπιστεί τον ελληνικό λαό”.

Σ’ ότι αφορά τις προσωπικές του φιλοδοξίες από την ενασχόλησή του με την πολιτική τονίζει:  «Μπήκαμε στην πολιτική και είμαστε εδώ για τους ανθρώπους και όχι για τα αξιώματα».

Συνέντευξη

Κύριε Γρηγοριάδη, ας ξεκινήσουμε με την γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, με την οποία προειδοποιεί τα μέλη της ΑΔΑΕ με «ποινικές κυρώσεις» σε περίπτωση που διερευνήσουν αιτήματα για τυχόν τηλεφωνικές παρακολουθήσεις. Ποιο είναι το σχόλιο σας;

Η ΑΔΑΕ είχε εξαρχής περιορισμένες ιδιότητες αλλά πλέον με την παρέμβαση Ντογιάκου μετατρέπεται πλήρως σε βιτρίνα νομιμοφάνειας.

  • Ο κύριος Ντογιάκος ουσιαστικά δένει τα χέρια της ΑΔΑΕ οριστικά, μην επιτρέποντάς της να ασκήσει τον ελεγκτικό της ρόλο και απειλεί με μηνύσεις τα μέλη του ΔΣ και τον Πρόεδρο.

Πάγια αρχή του ΜέΡΑ25 είναι ότι η δικαιοσύνη οφείλει να λειτουργεί θεσμικά, δημοκρατικά και με διαφάνεια και όχι υπέρ επιχειρηματικών συμφερόντων.

Είστε στο ΜέΡΑ25 από την ίδρυσή του. Πριν στηρίζατε τον ΣΥΡΙΖΑ και το «αντιμνημονιακό» μέτωπο. Ωστόσο στη συνέχεια δεν ήταν η αναμενόμενη και ο ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε το τρίτο  μνημόνιο. Μετά από την εμπειρία του 2015, μπορεί να αλλάξει κάτι και να δούμε τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25 στην ίδια κυβέρνηση;

Το ΜέΡΑ25 από την αρχή μιλάει πολιτικά. Έχουμε καταθέσει ένα σχέδιο 7+1 τομών έχοντας καλέσει σε διάλογο. Δυνάμεις της Αριστεράς έχουν ανταποκριθεί ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ όχι.

Γεγονός που δε μας εκπλήττει καθόλου, αν λάβουμε υπόψιν την πρόσφατη μήνυση του κυρίου Αλαφούζου κατά του ΜέΡΑ25, στο πρόσωπό μου, και τις δημόσιες ευχαριστίες- την ίδια στιγμή- του κυρίου Λάτση στον κύριο Τσίπρα.

Το ΜέΡΑ25, όπως είπατε, προτείνει 7+1 Τομές ως προαπαιτούμενα «για ουσιαστική αλλαγή, κι όχι απλά για εναλλαγή κυβερνήσεων που η ολιγαρχία ανέχεται». Πόσο έτοιμο είναι όμως να αντέξει κάθε είδους πίεση ώστε να πετύχει τους στόχους που έχει βάλει;

Το ΜέΡΑ25 ως γνήσιο τέκνο της ανάγκης του ελληνικού λαού για απελευθέρωση και κοινωνική δικαιοσύνη, γεννήθηκε έτοιμο να αντέξει κάθε είδους πιέσεις.

  • Τέσσερα χρόνια τώρα τελούμε υπό διαρκείς και τρομακτικές πιέσεις σύσσωμου του πολιτικού συστήματος της Ελλάδας και των επιχειρηματικών συμφερόντων με ονοματεπώνυμο, που το διαφεντεύουν.
  • Τέσσερα χρόνια τώρα, αν και κοινοβουλευτικό κόμμα, είμαστε τελείως αποκλεισμένοι απ’ τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς και σχεδόν τελείως αποκλεισμένοι απ’ τη δημόσια τηλεόραση.

Όλα αυτά τα τεχνητά εμπόδια στην επικοινωνία μας με τον ελληνικό λαό, δε μας εμπόδισαν να συμμετέχουμε ενεργά και με μεγάλο αντίκτυπο για το μέγεθός μας σ’ όλες τις διεκδικήσεις του ελληνικού λαού, σ’ όλους τους αγώνες των εργαζομένων και των συλλογικοτήτων, σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας.

  • Έτσι, τώρα πια όλοι οι άνθρωποι που αγωνίζονται για το δίκαιο και το σωστό σ’ αυτή τη χώρα, μας αναγνωρίζουν σαν συνοδοιπόρους τους και ξέρουν πως τους υπερασπιζόμαστε στη Βουλή και στους δρόμους, χωρίς την παραμικρή διάθεση «καπελώματος» ή ψηφοθηρίας.

Γι’ αυτό μας εμπιστεύονται, όπως δεν έχουν εμπιστευθεί κανένα άλλο κόμμα σ’ αυτά τα πέτρινα δεκατρία μνημονιακά χρόνια. Εν κατακλείδι, αν δεν ήμασταν απολύτως έτοιμοι να αντέξουμε κάθε είδους πίεση προκειμένου να υπερασπιστούμε τον ελληνικό λαό, δε θα ήμασταν το ΜέΡΑ25. Θα ήμασταν ΣΥΡΙΖΑ.  

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι δυνάμεις που συνδέονται με το ΜέΡΑ25, στο πλαίσιο του DiEM25 δεν έχουν μεγάλη επιρροή. Αυτό δεν σας επηρεάζει; Δεν σας βάζει σε σκέψεις για τον έχετε κάνει τις σωστές επιλογές;

Το DIEM25 δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2016, μετά τη συνθηκολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και των Podemos στην Ισπανία για να δώσει μια νέα ελπίδα στη ρήξη των λαών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και το παράνομο εξωθεσμικό ιερατείο των Βρυξελλών, αποτελώντας ταυτοχρόνως ανάχωμα στον κίνδυνο η φτωχοποίηση και η απογοήτευση των Ευρωπαίων πολιτών να διοχετευτεί στην πολιτική δεξαμενή του νεοφασισμού, που – όπως βλέπετε – διαρκώς κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη.

  • Στις μοναδικές Ευρωεκλογές που δοκιμάστηκε, πριν από τέσσερα χρόνια, και ενώ τελούσε υπό παρόμοιο αποκλεισμό με αυτόν που τελεί σήμερα το ΜέΡΑ25 στην Ελλάδα, κατάφερε να πάρει περισσότερες από ενάμιση εκατομμύριο ψήφους Ευρωπαίων πολιτών.

Ένα μικρό πρόβλημα νεότητας που είχαμε στο στρατηγικό σχεδιασμό μας εμπόδισε να συγκεντρώσουμε αυτές τις ψήφους, σε συγκεκριμένες χώρες, που για πολύ λίγο δεν καταφέραμε να εκλέξουμε Ευρωβουλευτή.

Αναφέρω παραδειγματικά τη Δανία και την Πολωνία, χώρες στις οποίες μας έλειψαν μόλις μερικές εκατοντάδες ψήφων και βεβαίως την Ελλάδα, όπου για 34 μόνο ψήφους δεν εξελέγη Ευρωβουλευτής η κυρία Σακοράφα, γεγονός μάλιστα που μαζί με την καθυστέρηση τριών ολόκληρων ημερών για τον προσδιορισμό του ακριβούς ποσοστού μας, τροφοδότησε τότε συζητήσεις για το ενδεχόμενο να εκλάπη τελικά η έδρα αυτή, από το DIEM25

Διάβασα ένα κείμενο του κ. Βαρουφάκη, στο οποίο θεωρεί βέβαιη και εξασφαλισμένη την είσοδο του κόμματος στη Βουλή. Πιστεύετε στ’ αλήθεια ότι είναι εξασφαλισμένη η παρουσία του ΜέΡΑ25 στη Βουλή μετά τις επόμενες εκλογές, ενώ αναμένεται τεράστια πόλωση;

Έχουμε βαθιά πίστη στον ελληνικό λαό και στις επιλογές του. Θυμίζουμε ότι στο δημοψήφισμα του 2015 οι κλειστές τράπεζες και η οικονομική ασφυξία δεν τρόμαξαν τους συμπολίτες μας, που υπό αυτό το καθεστώς ψήφισαν 62% όχι.

  • Μία μέρα μετά αποδείχτηκε πως είχαν καταφέρει δυστυχώς να τρομάξουν τον τότε Πρωθυπουργό της χώρας, με αποτέλεσμα το επαχθέστερο και μακροβιότερο μνημόνιο που επιβλήθηκε ποτέ στην πατρίδα μας.

Στηρίζουμε, λοιπόν, σήμερα τη βεβαιότητα ότι το ΜέΡΑ25 θα είναι και στην επόμενη Βουλή, και μάλιστα εντυπωσιακά ενισχυμένο, στο γεγονός ότι όποιος πολίτης προσδοκά και διεκδικεί την απελευθέρωση της χώρας μας, δεν έχει στην πραγματικότητα άλλη προοδευτική, αντιμνημονιακή εναλλακτική επιλογή, από την κάλπη του ΜέΡΑ25

Υπήρξαν δύο περιστατικά που σας ανέδειξαν «πρωταγωνιστή». Το πρώτο αφορά ένα σαρδάμ που κάνατε στη Βουλή και το δεύτερο την αλλαγή του πουκαμίσου σας on air. Η δημοσιότητα που έλαβαν και τα δύο ήταν τεράστια. Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν επιδιώξατε με κάποιο τρόπο αυτή την «δημοσιότητα»;

Ξέρετε, είμαστε άνθρωποι, οι οποίοι μάλιστα εργάζονται- όπως όλοι οι υπόλοιποι- με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Ενίοτε μπορεί να προκύψει ένα σαρδάμ εν τη ρύμη του λόγου, ή να χρειαστεί να αλλάξω ένα πουκάμισο στο γραφείο που μοιράζομαι μαζί με άλλους βουλευτές και συνεργάτες του κόμματος. Όλα αυτά είναι, θα ξαναπώ ανθρώπινα και φυσικά.

Πρόκειται για ατυχίες, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν ήταν ηθελημένες, πόσω μάλλον δεν αποσκοπούσαν σε «δημοσιότητα». 

Είναι ωστόσο «προκλητικός» ο τρόπος που τα μέσα ενδιαφέρθηκαν αμέσως για ένα σαρδάμ ή μια αλλαγή πουκαμίσου που γίνεται ακουσίως μπροστά σε μια κάμερα, όταν ο ίδιος ο ιδιοκτήτης τηλεοπτικού σταθμού από τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα, Πρόεδρος μιας από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές ομάδες της Ελλαδας και μεγαλοεφοπλιστής, μας μηνύει επειδή αποκαλύπτουμε στον ελληνικό λαό ότι εν καιρώ πολέμου αύξησε την κερδοσκοπία του, μεταφέροντας το αιματοβαμμένο πετρέλειο του κυρίου Πούτιν.

Δεν έδειξαν τα μέσα αντίστοιχο ενδιαφέρον σε καμία περίπτωση όταν καθημερινά το ΜέΡΑ25 καταθέτει προτάσεις, πολιτική σκέψη και προβληματισμό, όταν οι βουλευτές και τα στελέχη του ΜέΡΑ25 είναι  στο δρόμο, δίπλα στις συλογικότητες, τους εργαζόμενους, τους νέους. Είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον των μέσων που από τη μία έχουν αποκλείσει ένα κοινοβουλευτικό κόμμα κι από την άλλη σπεύδουν να παρουσιάσουν μία ή δύο άτυχες στιγμές.

Τελικά εσείς προσωπικά, τι επιδιώκετε από την παρουσία σας στην πολιτική;

Όπως λέει και το σύνθημα του κόμματός μας μπήκαμε στην πολιτική και είμαστε εδώ για τους ανθρώπους και όχι για τα αξιώματα.

Όταν εξελέγην βουλευτής πριν από σχεδόν τέσσερα χρόνια, το μόνο που προσδοκούσα ήταν να συνδράμω με τη μικρή μου δύναμη στην απελευθέρωση του ελληνικού λαού και να δω τα επόμενα χρόνια να σβήνεται από τα πρόσωπα των ανθρώπων η βαθιά θλίψη και η απόλυτη παραίτηση.

  • Όσο με αφορά, όμως,  προσωπικά δεν προσδοκώ από την πολιτική απολύτως τίποτα.

Έχω ήδη εισπράξει τη μεγαλύτερη αμοιβή του κόσμου, αφού κάθε φορά που καποιος άγνωστος σε μένα άνθρωπος μου απευθύνει στο δρόμο το λόγο είναι για να με ρωτήσει αν μπορεί να με πάρει αγκαλιά.

Σχετικά Άρθρα