“Γεννηματάς”: Καταρρέει το σύστημα των εφημεριών – Σε κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι

 “Γεννηματάς”: Καταρρέει το σύστημα των εφημεριών – Σε κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν στη διοίκηση του Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», χθες Πέμπτη, οι ειδικευόμενοι γιατροί των παθολογικών κλινικών, μαζί με αρκετούς επιμελητές, παρουσία εκλεγμένων μελών της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και της ΑΔΕΔΥ.

Ο λόγος ήταν, η «τρομακτική και πρωτοφανής», όπως την χαρακτηρίζουν οι γιατροί, έλλειψη ειδικευόμενων παθολόγων γιατρών και στις τρεις Παθολογικές Κλινικές.

Οι γιατροί καταγγέλλουν ότι οι εφημερίες χωρίς τον απαραίτητο αριθμό παθολόγων είναι εφιαλτικές.

«Η αφόρητη πια κατάσταση σε κάθε γενική εφημερία με εκατοντάδες εισαγωγές, πολλές να βρίσκουν κρεβάτι μετά από 24 και παραπάνω ώρες, αφού πρακτικά μονοεφημερεύουν για όλο το λεκανοπέδιο και με ελάχιστους πλέον ειδικευόμενους γιατρούς. Η πληρότητα των παθολογικών κλινικών ξεπερνά το 400%, ενώ οι γιατροί είναι λιγότεροι από τις προβλεπόμενες θέσεις», σημειώνουν.

Ξεκινούν κινητοποιήσεις

Η διοίκηση γνωρίζει για όλα αυτά, λένε οι γιατροί, από τον Ιούνιο του 2022 και ενημερώθηκε και πάλι ξανά τον Οκτώβριο του 2022, ενώ υπήρξαν και τότε κινητοποιήσεις.

Σε ερώτηση που απηύθυνε στη διοίκηση το σωματείο των γιατρών, δηλαδή για το ποια ακριβώς μέτρα έχουν παρθεί ή ποιες κινήσεις έχουν γίνει, δεν πήραν «καμία απάντηση», λένε.

Οι γιατροί του νοσοκομείου αποφάσισαν παρέμβαση με κείμενο στους ασθενείς τους για σήμερα, Παρασκευή, όταν και θα ξεκινάει η νέα γενική εφημερία (χωρίς κενά κρεβάτια για άλλη μια φορά), και προχωρούν σε στάση εργασίας την Τρίτη 17 Ιανουαρίου, 12 με 3 το μεσημέρι, για όλο το ιατρικό προσωπικό.

Η ΟΕΝΓΕ εκφράζει την συμπαράστασή της και καλύπτει τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες και τις κινητοποιήσεις που θα αποφασίσουν οι συνάδελφοι μέσα από τις συλλογικές τους διαδικασίες, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής.

ΕΙΝΑΠ: Ενημερώσαμε και τον υπουργό Υγείας

Στο ίδιο θέμα τοποθετήθηκε και η ΕΙΝΑΠ, τονίζοντας ότι έχουν προκληθεί «με τις ελλείψεις ειδικευομένων γιατρών έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα που αφορούν τη λειτουργία και τις γενικές εφημερίες των παθολογικών κλινικών», ενώ η διοίκηση και ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου είναι ενήμεροι εδώ και πολλούς μήνες και δεν έχει δοθεί λύση.

Η πρόταση των γιατρών του νοσοκομείου ήταν να επανέλθει το νοσοκομείο στο προηγούμενο καθεστώς γενικής εφημερίας, επισημαίνοντας το σοβαρό πρόβλημα και διεκδικώντας παράλληλα γρήγορες διαδικασίες διορισμού ειδικευόμενων γιατρών.

«Κατόπιν της κωλυσιεργίας της διοίκησης και του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου να ανταποκριθούν στις προτάσεις μας, ζητήθηκε άμεσα συνάντηση με τον διοικητή της 1ης Υ.Πε., η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18/01/23. Η ΕΙΝΑΠ επίσης, ενημέρωσε τον υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη για τη σοβαρότητα της κατάστασης. Στηρίζουμε όλες τις κινητοποιήσεις των γιατρών του νοσοκομείου οι οποίες ξεκινούν την Τρίτη 17/01/23», καταλήγουν οι γιατροί της ΕΙΝΑΠ.

Σχετικά Άρθρα