Ειδικό Δικαστήριο: Αναξιόπιστη η γραμματέας Καλογρίτσα – Λοβέρδος και άλλοι 2 αθώωσαν Παππά

 Ειδικό Δικαστήριο: Αναξιόπιστη η γραμματέας  Καλογρίτσα – Λοβέρδος και άλλοι 2 αθώωσαν Παππά

Για μία ακόμα συνεδρίαση του Ειδικού Δικαστηρίου για τις τηλεοπτικές άδειες ανέβηκαν οι τόνοι. Στο επίκεντρο η κατάθεση της γραμματέως του Χρήστου Καλογρίτσα.

Η χθεσινή (σ.σ. 12.01.2023) κατάθεση της επί 40 χρόνια γραμματέως του Χρήστου Καλογρίτσα απασχόλησε και την Παρασκευή, 13 του μήνα το Ειδικό Δικαστήριο που δικάζει την υπόθεση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες του 2016. Οι δικηγόροι του Νίκου Παππά ανέφεραν πως προτίθενται να καταθέσουν μήνυση σε βάρος της κυρίας Διαμαντή για το περιεχόμενο της κατάθεσής της, ενώ ο δικηγόρος του Χρήστου Καλογρίτσα, Ανδρέας Λοβέρδος διάβασε δήλωση του εντολέα του στο Ειδικό Δικαστήριο η οποία έχει ως εξής:

«Ας κάνουν όσες μηνύσεις θέλουν για να ακούσουν και αυτά που δεν έχουν ακουστεί».

Στο θέμα αναφέρθηκε και η πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου, Ιωάννα Κλάπα, η οποία διευκρίνισε ότι «όσα είπε δεν ήταν για τον Νίκο Παππά, ήταν για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά κατέθεσε η μάρτυρας. Ούτε για Παππά, ούτε για Τσίπρα».

Ειδικό δικαστήριο για τηλεοπτικές άδειες: «Αναξιόπιστη η κατάθεση της γραμματέως του κ. Καλογρίτσα – Ο Ανδρέας Λοβέρδος παραδέχθηκε ότι η Ευθαλία Διαμαντή δεν συνέδεσε ροές χρήματος με τον Νίκο Παππά»

Σε δήλωση των συνηγόρων του Νίκου Παππά, κ.κ. Γ. Μαντζουράνη, Θ. Μαντά και Β. Γεωργακόπουλου, υποστηρίζεται ότι «οι καταθέσεις των μαρτύρων στη συνεδρίαση του Ειδικού Δικαστηρίου την Παρασκευή (13.01.2023) είναι αποκαλυπτικές της αβασιμότητας της κατηγορίας περί παράβασης καθήκοντος εκ μέρους του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ».

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Νίκου Παππά επισήμαναν ότι «αποκαλυπτικές και της αναξιοπιστίας της κυρίας Ευθαλίας Διαμαντή, η οποία έχει εδώ και 40 χρόνια στενή υπαλληλική σχέση και στενότατο δεσμό με τον κ. Καλογρίτσα, είναι ότι προφανώς καθοδηγούμενη, έφτασε στο σημείο να κάνει λόγο για «φακέλους και χρήματα», χωρίς να προσκομίζει ούτε ένα στοιχείο».

Οι κ.κ Γ. Μαντζουράνης, Θ. Μαντάς και Β. Γεωργακόπουλος, σημείωσαν ότι «ο αντιπερισπασμός της γραμματέως του κ. Καλογρίτσα, με σαφή στόχευση την πολιτική εκμετάλλευση από τη ΝΔ, και η ψευδής κατάθεσή της, εμπλουτισμένη με λάσπες και αλληλοσυγκρουόμενες και απιθανολογικές αναφορές, μολονότι δεν αποτελεί αντικείμενο της δίκης, όπως τόνισε και η πρόεδρος του Δικαστηρίου, ανατράπηκε με την παραδοχή του συνηγόρου υπεράσπισης του επιχειρηματία, κ. Ανδρέα Λοβέρδου, ότι η μάρτυρας ουδέποτε συνέδεσε ροές χρήματος με τον κ. Νίκο Παππά, όπως δημόσια συμφώνησε και η πρόεδρος του Δικαστηρίου».

Ειδικό δικαστήριο για τηλεοπτικές άδειες: Η κατάθεση του δημοσιογράφου Νίκου Τσαγκρή

Κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής (13.01.2023) κατέθεσε και ο δημοσιογράφος Νίκος Τσαγκρής, που είπε πως κλήθηκε από τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα, προκειμένου να «στήσει» εφημερίδα που θα εξέδιδε (σ.σ. σαν την εφημερίδα «Πρώτη») που είχε εκδοθεί στη δεκαετία του ’80 από τον Χρήστο Καλογρίτσα, όπου είχε διατελέσει διευθυντής.

Η εφημερίδα, σύμφωνα με τον μάρτυρα, σχεδιάστηκε και τα σχέδιά του αποδέχτηκε η τότε Κυβέρνηση και ο κ. Παππάς. Ο μάρτυρας, ωστόσο, είπε πως ο κ. Καλογρίτσας τον κάλεσε στη συνέχεια και του είπε ότι θα «αναγκαστείς να αποχωρήσεις, δεν είσαι επιθυμητός, γιατί θέλουν κάποιους άλλους, θέλουν ένα κομματικό ελεγχόμενο διευθυντή».

Σε ό,τι αφορά σχετικά με αναφορές της κυρίας Ευθαλίας Διαμαντή, ο Νίκος Τσαγκρής φέρεται να διέψευσε τον ισχυρισμό της ότι ο κ. Καλογρίτσας κατέβαλε «πολλά χρήματα σε δημοσιογράφους επί 8 μήνες», καταθέτοντας: «Η μάρτυρας τα έχει μπλέξει. Εργάστηκα 25 ημέρες και δεν έλαβα ούτε ευρώ».

Ο κ. Τσαγκρής τόνισε, ακόμα, ότι δεν μπορεί να πει ότι η έκδοση θα προχωρούσε κατʼ εντολή της τότε κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι «τις εφημερίδες τις εκδίδουν οι εκδότες» και ότι «ο κ. Καλογρίτσας ήθελε πάντα να συμμετέχει στις εκδόσεις». Απαντώντας σε ερώτηση της εισαγγελέως απέσυρε ακόμα και την «αίσθηση του για κομματική στήριξη στην εφημερίδα Καλογρίτσα» και σε άλλο σημείο ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε είδε τον κ. Παππά.

Ειδικό δικαστήριο για τηλεοπτικές άδειες: Τι είπαν Μπασιάς, Βλασοπούλου, Φελεμέγκας 

Ο κ. Μπασιάς, στενός συνεργάτης του κ. Καλογρίτσα, σε συνέχεια της πρώτης του κατάθεσης που διακόπηκε για προσωπικούς λόγους, δεν κατέθεσε κανένα στοιχείο περί της δήθεν εμπλοκής του κ. Παππά στη συνεργασία της οικογένειας Καλογρίτσα με τη CCC ή τη συμμετοχή στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Το συμπέρασμα είναι ένα: Το αβάσιμο της κατηγορίας δεν μπορεί να σώσει κανένα ψέμα. Και οι λάσπες της κυρίας Ευθαλίας Διαμαντή δεν μπορούν να αντιστρέψουν την πραγματικότητα.

Στο Ειδικό Δικαστήριο κατέθεσαν και η τοπογράφος Άννα Βλασοπούλου και ο οικονομολόγος Διονύσιος Φελεμέγκας, εκτιμητές θυγατρικής εταιρείας της Τράπεζας Πειραιώς, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην αξία και τη δυνατότητα εκμετάλλευσης της έκτασης των 5.026 στρεμμάτων (εξ΄ αυτών τα 3.500 στρέμματα ήταν δασική έκταση) στην Ιθάκη (τα λεγόμενα βοσκοτόπια) τα οποία δόθηκαν ως εγγύηση από την εταιρεία του Ι. Καλογρίτσα για να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Σχετικά Άρθρα