ΣΥΡΙΖΑ: Πώς μεταφράζεται πολιτικά το “συνταγματικό μέτωπο” κατά Ντογιάκου

 ΣΥΡΙΖΑ: Πώς μεταφράζεται πολιτικά το “συνταγματικό μέτωπο” κατά Ντογιάκου

Οι υποκλοπές αποτελούν το σημείο καμπής στην άλλοτε κραταιά συμμαχία που στήθηκε γύρω από τη ΝΔ για να συγκροτηθεί το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.

Οι γέφυρες έχουν υποχωρήσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη Γνωμοδότηση του κ. Ντογιάκου που προκάλεσε ομαδικά πυρά απο έγκριτους συνταγματολόγους απομονώνεται ακόμη περισσότερο. Η Γνωμοδότηση Ντογιάκου έχει βγάλει στα κεραμίδια τον πολιτικό και νομικό κόσμο της χώρας με ομαδικά πυρά να εξαπολύονται προς τον ανώτατο δικαστικό λειτουργό και το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη αναβαθμίζει τη νέα απόπειρα εργαλειοποίησης της Δικαιοσύνης ενημερώνοντας το ευρωκοινοβούλιο και την αρμόδια επιτροπή που χειρίζεται τα ζητήματα των παρακολουθήσεων ενώ τόσο το κόμμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς όσο και οι σοσιαλιστές έχουν βγάλει ιδιαίτερα σκληρές ανακοινώσεις για την ελληνική κυβέρνηση και τις μεθοδεύσεις της.

  • Το κλίμα έχει βαρύνει επικίνδυνα και στο εσωτερικό της ΝΔ και εκτός από τους συνήθεις ύποπτους Τζαβάρα και Κεφαλογιάννη η δυσφορία για την προσβλητική αυτή εξέλιξη έχει αρχίσει να διαχέεται και σε άλλους γαλάζιους βουλευτές.

Όσο κι αν ο Γιάννης Οικονόμου επιχειρούσε υπο τις οδηγίες του επιτελείου του πρωθυπουργού να παρουσιάσει τη Γνωμοδότηση ως «Απόφαση της Δικαιοσύνης», η προσπάθεια εργαλειοποίησης του εισαγγελέα του ΑΠ γινόταν όλο και πιο εμφανής. Ταυτόχρονα με τη γνωμοδότησή του ο κ. Ντογιάκος ουσιαστικά ανατροφοδοτούσε ένα ζήτημα το οποίο ουσιαστικά είχε ατονήσει εν μέσω προεκλογικών διεργασιών. Και αυτό ήταν ένα ακόμη αυτογκόλ για τη ΝΔ.

Τουλάχιστον 14 καθηγητές και συνταγματολόγοι και πολλοί νομικοί κατακεραύνωσαν την αντισυνταγματική και ουσιαστικά αντιθεσμική κίνηση του κ. Ντογιάκου.

  • Κορωνίδα όλων ήταν η τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος αφού αποδόμησε σημείο προς σημείο τη Γνωμοδότηση του ανώτατου δικαστικού λειτουργού έφτασε στο σημείο να τον εκθέσει πλήρως στα μάτια της κοινής γνώμης με το δηκτικότατο καταληκτικό σχόλιό του σε παράλληλη Γνωμοδότηση – Σχόλιο όπως ο ίδιος την τιτλοφόρησε.

«Έχω την ελπίδα ότι ένας ευφυής, έμπειρος και εγκρατής νομικός με τη διαδρομή και την ικανότητα αντίστασης στις προσβολές της εσωτερικής ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης που διαθέτει ο σημερινός Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, θα βρει τη βούληση και το θάρρος να επανεξετάσει τη Γνωμοδότηση. Προσωπικά θα ήμουν πολύ ικανοποιημένος αν διάβαζα ή άκουγα επιχειρήματα που αποδεικνύουν ότι δεν κατανοήθηκε ορθά η γνωμοδότηση…»

Αυτά έγραψε ο κ. Βενιζέλος με την ιδιότητα του Καθηγητή ρίχνοντας ένα ακόμη νομικό αλλά και πολιτικό δίκτυ παραλύοντας την κυβερνητική απόπειρα εργαλειοποίησης της δικαιοσύνης στην προσπάθεια  συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών.

  • Με τους δικηγορικούς συλλόγους να συνεδριάζουν σήμερα και αυτοί για το θέμα έχοντας προεξοφλήσει μια ομόφωνη καταδίκη της άκυρης γνωμοδότησης και εν αναμονή και της μεγάλης συνάντησης που προετοιμάζει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τους επικεφαλής των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας το κλίμα βαραίνει ακόμη περισσότερο.

Ο Αλέξης Τσίπρας είδε για δεύτερη φορά να ανοίγεται μπροστά του ένα στέρεο θεσμικό μονοπάτι από το οποίο επιλέγει όλο και πιο συστηματικά να περνά το κόμμα του στη δημόσια αντιπαράθεση για να αποτινάξει πάνω από το ΣΥΡΙΖΑ την εικόνα του κόμματος – ακτιβιστή.

  • «Όσοι δεν καταλαβαίνουν ότι στις μέρες μας απειλείται ο πυρήνας του Κράτους Δικαίου και των δημοκρατικών ελευθεριών, ας διαβάσουν με προσοχή τις σημερινές παρεμβάσεις των καθηγητών» έγραψε ο κ. Τσίπρας στο twitter επιχειρώντας ένα ακόμη χτύπημα στο ήδη πληγωμένο γόητρο του Μεγάρου Μαξίμου.

Και οι καθηγητές αυτοί στους οποίους αναφέρεται κατά βάση ο κ. Τσίπρας δεν είναι άλλοι από πρόσωπα με Κεντρώο προφίλ που κατά το παρελθόν δεν έτρεφαν και τα καλύτερα αισθήματα για το ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν σημαίνουν όλα αυτά ότι έχει επέλθει κάποια αμφίδρομη μεταστροφή στις σχέσεις των καθηγητών αυτών και του κ. Τσίπρα, όμως σε κάθε περίπτωση σηματοδοτείται μια γενικότερη μεταστροφή που εκθέτει τη ΝΔ πόσω δε μάλιστα όταν φήμες θέλουν τον κ. Αλιβιζάτο να συλλέγει και υπογραφές καταδίκης της Γνωμοδότησης του κ. Ντογιάκου αν δεν πρόκειται ουσιαστικά για μομφή στον ίδιο τον εισαγγελέα του ΑΠ.   

Σχετικά Άρθρα