Σε δύσκολη θέση ο Μπάιντεν μετά τον εντοπισμό απόρρητων εγγράφων – Ξεκινά έρευνα

 Σε δύσκολη θέση ο Μπάιντεν μετά τον εντοπισμό απόρρητων εγγράφων – Ξεκινά έρευνα

Σε δεινή θέση βρίσκεται ο Τζο Μπάιντεν τις τελευταίες ώρες, μετά τον εντοπισμό απόρρητων εγγράφων που βρέθηκαν στο γκαράζ του σπιτιού του Αμερικανού προέδρου στο Γουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ, μία υπόθεση που μπορεί να μη είναι τόσο σοβαρή όσο εκείνη του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο εγείρει ερωτηματικά κυρίως για έναν πρόεδρο που επαίρεται για την ηθική του.

Στις δηλώσεις που πραγματοποίησε ο Γενικός Εισαγγελέας Merrick Garland, ανακοίνωσε πως ένας ανεξάρτητος δικηγόρος ή ειδικός σύμβουλος θα διερευνήσει εάν ο Πρόεδρος Μπάιντεν χειρίστηκε εσφαλμένα απόρρητα αρχεία, με τον εισαγγελέα Robert Hur, ο οποίος έχει εργαστεί για την τρομοκρατία και την εταιρική απάτη, να ηγείται της έρευνας.

“Θα διασφαλίσω ότι ο κ. Hur θα λάβει όλους τους πόρους που χρειάζεται για να εκτελέσει τη δουλειά του”, ανέφερε ο Garland.

Ο Garland περιέγραψε καρέ καρέ τα γεγονότα, ξεκινώντας από το βράδυ της 4ης Νοεμβρίου 2022, όταν τα Εθνικά Αρχεία επικοινώνησαν με το τμήμα Δικαιοσύνης και τους ενημέρωσαν ότι ο Λευκός Οίκος είχε επισημάνει ότι είχαν βρεθεί αρχεία που έφεραν διαβαθμίσεις από βοηθούς του Μπάιντεν.

Στη συνέχεια, στις 9 Νοεμβρίου, το FBI άρχισε μια αξιολόγηση για το εάν οι απόρρητες πληροφορίες είχαν υποστεί κακή διαχείριση κατά παράβαση του ομοσπονδιακού νόμου και έπειτα, ανατέθηκε στον εισαγγελέα των ΗΠΑ για τη Βόρεια Περιφέρεια του Ιλινόις, John Lausch, να το εξετάσει ώστε να αποφασιστεί από τον Garland αν θα διορίσει ειδικό σύμβουλο.

Ποιος είναι ο Robert Hur

Ο Robert Hur είναι πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας που έχει εργαστεί στην εθνική ασφάλεια, για την καταπολέμηση την απάτη και του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο.

Ο εισαγγελέας Robert Hur που θα ηγηθεί της έρευνας για τον χειρισμό απόρρητων εγγράφων

Ο Χουρ υπηρέτησε ως εισαγγελέας των ΗΠΑ για την Περιφέρεια του Μέριλαντ από το 2018 έως το 2021, αφού διορίστηκε από την κυβέρνηση Τραμπ και τον Φεβρουάριο του 2021 ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί για να επιστρέψει στην ιδιωτική δικηγορία.

Σε δήλωσή του, αφότου ανακοινώθηκε ότι έχει οριστεί να ηγηθεί της έρευνας για τον χειρισμό απόρρητων εγγράφων από τον Πρόεδρο Μπάιντεν, ο Hur είπε ότι θα διεξαγάγει την έρευνα «με δίκαιη και αμερόληπτη κρίση». «Σκοπεύω να παρακολουθήσω τα γεγονότα γρήγορα και διεξοδικά, χωρίς φόβο ή εύνοια, και θα τιμήσω την εμπιστοσύνη που έχω σε εμένα για να κάνω αυτή την υπηρεσία», σχολίασε.

Τα απόρρητα έγγραφα στο γκαράζ δίπλα στην Corvette

Την Πέμπτη (12/01) ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε πως η νομική ομάδα του προέδρου Τζο Μπάιντεν ανακάλυψε μια δεύτερη παρτίδα διαβαθμισμένων εγγράφων από την περίοδο που ο νυν ένοικος του Λευκού Οίκου ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, σε έναν αποθηκευτικό χώρο στο γκαράζ του σπιτιού του στο Γουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ.

Σε δήλωσή του, ο Ρίτσαρντ Σάουμπερ, Ειδικός Σύμβουλος του Προέδρου, δήλωσε: “Οι δικηγόροι ανακάλυψαν μεταξύ προσωπικών και πολιτικών εφημερίδων έναν μικρό αριθμό πρόσθετων αρχείων της κυβέρνησης Ομπάμα-Μπάιντεν με απόρρητες σημάνσεις.

Όλα εκτός από ένα από αυτά τα έγγραφα βρέθηκαν σε αποθηκευτικό χώρο στο γκαράζ της κατοικίας του Προέδρου στο Γουίλμινγκτον. Έγγραφο μίας σελίδας ανακαλύφθηκε ανάμεσα σε αποθηκευμένα υλικά σε ένα διπλανό δωμάτιο”.

Έκπληξη μάλιστα προκάλεσε η απάντηση του Αμερικανού προέδρου όταν ερωτήθηκε από δημοσιογράφο, για το τι ακριβώς σκεφτόταν κρατώντας απόρρητα έγγραφα στο γκαράζ του δίπλα στην Corvette του. “Η Corvette μου είναι σε ένα κλειδωμένο γκαράζ, εντάξει; Οπότε (τα έγγραφα) δεν ήταν έξω στον δρόμο“, απάντησε χαρακτηριστικά και τόνισε πως “ο κόσμος ξέρει ότι παίρνω στα σοβαρά το απόρρητο υλικό”.

Τα έγγραφα εντοπίστηκαν μετά από έρευνα στα σπίτια του προέδρου στο Wilmington και το Rehoboth Beach του Ντέλαγουερ. Κανένα απόρρητο έγγραφο δεν εντοπίστηκε στο Rehoboth, αναφέρει η δήλωση, σύμφωνα με το CNN.

“Όπως έγινε στην περίπτωση του Penn-Biden Center, το Υπουργείο Δικαιοσύνης ειδοποιήθηκε αμέσως και οι δικηγόροι κανόνισαν το Υπουργείο Δικαιοσύνης να λάβει στην κατοχή του αυτά τα έγγραφα“, αναφέρεται στη δήλωση.

Καλά πληροφορημένη πηγή που επικαλείται το CNN, αναφέρει ότι στην περίπτωση των απόρρητων εγγράφων που ανακαλύφθηκαν αρχικά στο Penn-Biden Center, οι δικηγόροι του Μπάιντεν ειδοποίησαν πρώτα τα Εθνικά Αρχεία και όχι το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Οι δικηγόροι του Μπάιντεν ακολούθησαν το “σωστό πρωτόκολλο” ειδοποιώντας πρώτα τα Αρχεία με την πρώτη παρτίδα απόρρητων εγγράφων, είπε η πηγή, αλλά επειδή στη συνέχεια το υπουργείο Δικαιοσύνης ενεπλάκη και οι δικηγόροι του προέδρου ήταν σε επαφή μαζί τους, σε δεύτερο βαθμό, οι δικηγόροι ενημέρωσαν το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Απόρρητα έγγραφα εντοπίστηκαν και στο παλιό γραφείο του

Απόρρητα έγγραφα εντοπίστηκαν και σε παλαιό γραφείο του Αμερικανού προέδρου, έγγραφα από την περίοδο κατά την οποία ο Τζο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Μέχρι στιγμής οι υπηρεσίες του Μπάιντεν έχουν επιβεβαιώσει ότι «ένας μικρός αριθμός εγγράφων που έχουν χαρακτηριστεί απόρρητα», περίπου δέκα, βρέθηκαν «σε κλειδωμένο ντουλάπι» στο Penn Biden Center, ένα think tank όπου παλαιότερα ο Αμερικανός πρόεδρος διατηρούσε γραφείο.

Ωστόσο συνεργάτες του εντόπισαν «τουλάχιστον ένα επιπλέον πακέτο» εγγράφων, όπως αποκάλυψε χθες το τηλεοπτικό δίκτυο NBC News.

Σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση της υπόθεσης, την οποία επικαλείται το CNN, τα έγγραφα χρονολογούνται από το 2013 ως το 2016 και αφορούν θέματα όπως η Ουκρανία, το Ιράν και η Βρετανία.

Στο γραφείο αυτό του Μπάιντεν βρέθηκαν κυρίως προσωπικά ή οικογενειακά έγγραφα, περιλαμβανομένων κάποιων που αφορούσαν τις διευθετήσεις για την κηδεία του γιου του Μπο και επιστολές συλλυπητηρίων. Δεν είναι ξεκάθαρο αν τα κουτιά με τα απόρρητα έγγραφα περιείχαν και προσωπικά.

Τα έγγραφα εντοπίστηκαν στις αρχές Νοεμβρίου, μόλις έξι ημέρες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές, αλλά το θέμα ήρθε στη δημοσιότητα μόλις τη Δευτέρα (09/01).

Ο ίδιος ο Μπάιντεν δήλωσε την Τρίτη ότι δεν γνώριζε πως κάποια απόρρητα έγγραφα είχαν μεταφερθεί στο προσωπικό του γραφείο, αφού έφυγε από την αντιπροεδρία, τονίζοντας ότι οι δικηγόροι του «έκαναν αυτό που θα έπρεπε» καλώντας αμέσως τα Εθνικά Αρχεία, όπου πρέπει να παραδίδονται όλα τα απόρρητα και διαβαθμισμένα έγγραφα μετά τη λήξη της θητείας του προέδρου και του αντιπροέδρου.