Reporters United/Greek Mafia: Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τον Δ/ντη Ασφάλειας της ΕΛΑΣ – Σφοδρή αντίδραση από ΣΥΡΙΖΑ, ζητεί εξηγήσεις – Η απάντηση Θεοδωρικάκου

 Reporters United/Greek Mafia: Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τον Δ/ντη Ασφάλειας της ΕΛΑΣ – Σφοδρή αντίδραση από ΣΥΡΙΖΑ, ζητεί εξηγήσεις – Η απάντηση Θεοδωρικάκου

Σύμφωνα με τους Reporters United, ο διευθυντής Ασφάλειας της ΕΛΑΣ κατηγορείται για συμμετοχή στην Greek Mafia. Πρόκειται για τον ταξίαρχο Δημήτριο Δάβαλο, διευθυντή Ασφάλειας Αττικής, τον οποίο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη) και ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ όχι μόνο δεν έθεσαν σε διαθεσιμότητα μετά την ανακοίνωση της ποινικής του δίωξης, αλλά του έδωσαν και προαγωγή σε κρίσιμο «πόστο» της Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο Δάβαλος, λίγες μέρες μετά, αφαίρεσε από το Τμήμα Ανθρωποκτονιών τον φάκελο μιας από τις δολοφονίες της Greek Mafia, καθαιρώντας παράλληλα τους αρμόδιους αστυνομικούς που επέβλεπαν την υπόθεση στην οποία εμπλέκεται και το όνομά του,

Ο κ. Δάβαλος εμπλέκεται σε δύο υποθέσεις της Greek Mafia και διώκεται με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα. Ωστόσο όχι μόνο παραμένει στη θέση του αλλά εμφανιζεται σε τηλεοπτικές εκπομπές και κάνει δημόσιες δηλώσεις για ποινικές υποθέσεις σε μεγάλους σταθμούς.

Ο ταξίαρχος κατηγορείται για ξέπλυμα και διαφθορά καθώς και για συγκάλυψη και διευκόλυνση εγκληματικών ενεργειών της Greek Mafia. Σύμφωνα με το πόρισμα που συνέταξαν οι εισαγγελείς της Διεύθυνσης Έρευνας Οικονομικού Εγκλήματος ο διευθυντής Ασφάλειας Αττικής όχι μόνο γνώριζε την ύπαρξη του κυκλώματος, αλλά είχε κι ο ίδιος «ενταχθεί» σ’ αυτό, άλλοτε «διευκολύνοντας τη δράση του και την επέκτασή του» και άλλοτε «δυσχεραίνοντας την ταυτοποίηση των μελών του από τις αρχές».

Δηλώσεις του Δημήτρη Δάβαλου
Δηλώσεις του Δημήτρη Δάβαλου ως υψηλόβαθμου στελέχους της ΕΛΑΣ, παρότι κατηγορούμενος στη δίκη της Greek Mafia (REPORTERS UNITED)

Γεροβασίλη – Σπίρτζης: Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα είχαν παραιτηθεί

Άμεσα δημόσιες εξηγήσεις από τον Τάκη Θεοδωρικάκο ζητούν Όλγα Γεροβασίλη και Χρήστος Σπίρτζης μετά την αποκάλυψη.

«Είναι προφανές ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη γνώριζε» τονίζουν η γραμματέας ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Στην Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν απαντούν εδώ και 24 ώρες στις συγκλονιστικές αποκαλύψεις, τοποθέτησης κατηγορούμενου Αξιωματικού, στην Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής για να χειρίζεται άμεσα σχετιζόμενη υπόθεση.

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή “Η μεγάλη διαφορά είναι ότι η ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ ως γνωστό παρακολουθούσε τη λεγόμενη Greek Mafia ενώ επί των ημερών σας διοικούνταν από τη Greek Mafia”.

Δυστυχώς από ότι φαίνεται οι διαφορές αυτές δεν περιορίζονται μόνο στην ΕΥΠ» υπογραμμίζουν.

Αναλυτικά η κοινή ανακοίνωση Όλγας Γεροβασίλη και Χρήστου Σπίρτζη:

«Προφανώς δεν αισθάνεται καμία υποχρέωση ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Θεοδωρικάκος να απαντήσει σε χθεσινό (11 Ιανουαρίου 2023) δημοσίευμα των Reporters United, των δημοσιογράφων Νικόλαου Λεοντόπουλου, Θοδωρή Χονδρόγιαννου, Χριστόφορου Κάσδαγλη και Μπάμπη Πολυχρονιάδη με τίτλο:

«Ο Διευθυντής ασφάλειας της ΕΛΑΣ κατηγορούμενος στη δίκη της Greek Mafia», που αποκαλύπτει ότι ο Ταξίαρχος, κ. Δάβαλος, τοποθετήθηκε, τον Μάρτιο του 2022, Διευθυντής Ασφαλείας Αττικής, παρότι ήταν κατηγορούμενος στη δίκη της Greek Mafia.

Ούτε αισθάνεται την ανάγκη να δώσει εξηγήσεις στο δημοσίευμα της Καθημερινής, του δημοσιογράφου κ. Γιάννη Σουλιώτη, στις 7 Μαίου 2022, σε ανύποπτο χρόνο δηλαδή, που αναφέρει ότι ο εν λόγω Διευθυντής παρότι κατηγορούμενος στην υπόθεση της Greek mafia, «ζήτησε και πήρε από τους χειριστές τον φάκελο της έρευνας», μετά τη δολοφονία Σκαφτούρου.

Να υπενθυμίσουμε ότι με εντολή του Αλέξη Τσίπρα ο φάκελος της Greek mafia εστάλη στην Δικαιοσύνη, το 2018.

Να υπενθυμίσουμε ότι 3.5 χρόνια, κυβέρνησης Μητσοτάκη, δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα από την μη συνδρομή των υπηρεσιών της ΕΛΑΣ, στην δικαστική διερεύνηση, που μετά τις χθεσινές αποκαλύψεις λαμβάνουν άλλη διάσταση προς διερεύνηση.

Να δηλώσουμε ότι απαιτούμε άμεσα δημόσιες εξηγήσεις από τον κ. Θεοδωρικάκο για την αποκάλυψη αυτή.

Είναι προφανές ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη γνώριζε.

Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα είχαν παραιτηθεί…

Στην Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν απαντούν εδώ και 24 ώρες στις συγκλονιστικές αποκαλύψεις, τοποθέτησης κατηγορούμενου Αξιωματικού, στην Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής για να χειρίζεται άμεσα σχετιζόμενη υπόθεση.

Όπως είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή «Η μεγάλη διαφορά είναι ότι η ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ ως γνωστό παρακολουθούσε τη λεγόμενη Greek Mafia ενώ επί των ημερών σας διοικούνταν από τη Greek Mafia».

Δυστυχώς από ότι φαίνεται οι διαφορές αυτές δεν περιορίζονται μόνο στην ΕΥΠ…

Η ανάγκη για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας, που θα επαναφέρει το κράτος δικαίου, την δημοκρατία και τη δικαιοσύνη παντού είναι απαίτηση κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδας».

Η απάντηση Θεοδωρικάκου

Επί ΣΥΡΙΖΑ η ΕΥΠ, που τότε υπαγόταν στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ουδέποτε ενημέρωσε – ως όφειλε – το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ για την υπό διερεύνηση υπόθεση και την ενδεχόμενη εμπλοκή αστυνομικών, απαντά σε ανακοίνωση το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά, η απάντηση από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη:

«Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ για άλλη μια φορά ακολουθεί μια θλιβερή τοξική στρατηγική επίθεσης και συκοφαντίας και στην πολιτική και στη φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας.

Με προφανή ψέματα και συνειδητές παραλείψεις αντιστρέφει τις δικές του ευθύνες για την υπόθεση. Έχει ήδη παραθέσει τα δεδομένα με ανακοίνωσή του το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, που αποδεικνύουν ότι οι ισχυρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ είναι έωλοι. Και συγκεκριμένα:

  1. Επί ΣΥΡΙΖΑ η ΕΥΠ, που τότε υπαγόταν στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ουδέποτε ενημέρωσε – ως όφειλε – το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ για την υπό διερεύνηση υπόθεση και την ενδεχόμενη εμπλοκή αστυνομικών.
  2. Η τότε ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη – από το 2016 μέχρι το 2019 – έχει βαρύτατη ευθύνη γιατί ουδέποτε ενημέρωσε την ΕΛΑΣ γύρω από την υπόθεση, ενώ γνώριζε τα όποια στοιχεία υπήρχαν. Εξ αυτού του λόγου συγκεκριμένοι αξιωματικοί διατηρήθηκαν στις θέσεις τους και συνέχισαν να ασκούν κανονικά τα υπηρεσιακά καθήκοντά τους.

Και σήμερα, η Αξιωματική Αντιπολίτευση, φτάνει στο σημείο, με παροιμιώδη πολιτική επιπολαιότητα και καιροσκοπισμό, να τοποθετείται με καθεστωτική αντίληψη ενάντια στη διάκριση των εξουσιών και να αναφέρεται σε μια εν εξελίξει δικαστική διαδικασία η οποία μάλιστα σε ελάχιστες μέρες φτάνει στο τέλος της.

Να δούμε τι άλλο θα σκεφτούν να γράψουν ενόψει των ερχόμενων εκλογών και της επερχόμενης εκλογικής τους ήττας».