Παρέμβαση Σαμαρά για τον θάνατο και την κηδεία του Τέως- Σε απόσταση από την θέση Μαξίμου-Απάντηση με αιχμές από Οικονόμου

 Παρέμβαση Σαμαρά για τον θάνατο και την κηδεία του Τέως- Σε απόσταση από την θέση Μαξίμου-Απάντηση με αιχμές από Οικονόμου

Σε απόσταση από την θέση που διατυπώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου για “ιδιωτική κηδεία” και την ανακοίνωση του πρωθυπουργού κινείται ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με σημερινή του παρέμβαση.

Η συγκεκριμένη παρέμβαση έρχεται μετά την διαφοροποίηση κορυφαίων υπουργών που αποτελούν συνομιλητές και πολιτικούς του φίλους ( Γεωργιάδης, Βορίδης, Πλεύρης κ.ά) και αποκτά ιδιαίτερο νόημα.

Με τον τρόπο αυτό ο κ. Σαμαράς άφησε να εννοηθεί ότι θα έπρεπε ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ να κηδευτεί με τιμές αρχηγού κράτους και δημόσια δαπάνη. 

Ο κ. Σαμαράς άλλωστε διαχρονικά υποστηρίζει ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να δώσει έμφαση στη δεξιά της πτέρυγα και διαφωνεί με την επιλογή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να δώσει τη μάχη και στο κέντρο. 

Η ανακοίνωση του κ. Σαμαρά για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ: 

“Ο τέως βασιλεύς της Ελλάδος Κωνσταντίνος έφυγε από τη ζωή. Είναι ιερή – και μακροχρόνια παράδοση των Ελλήνων – μπροστά στο θάνατο ενός ανθρώπου να στέκονται με σεβασμό. Κι αυτό πέρα από Ελληνική είναι και παγκόσμια παράδοση Πολιτισμού. 

Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για ένα άνθρωπο που υπήρξε ο συνταγματικός Ανώτατος άρχων της χώρας και αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ υπήρξε και Ολυμπιονίκης που τίμησε τα ελληνικά χρώματα διεθνώς.

Οι Έλληνες με δημοψήφισμα έβαλαν τέλος στο θεσμό της Βασιλείας – ήδη από το 1974. Ο ελληνικός λαός τον έκρινε από τότε. Η Ιστορία θα τον κρίνει κι αυτή… 

Ο θάνατος του τελευταίου βασιλιά της Ελλάδας δεν είναι – ούτε μπορεί να είναι – πολιτική είδηση. Δεν κλείνει κανένα “πολιτικό κεφάλαιο” – αυτό έχει κλείσει εδώ και 49 χρόνια. Ούτε μπορεί ούτε πρέπει να διχάζει. Πολύ περισσότερο που ο ίδιος είχε αποδεχθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, και δεν δημιούργησε κανένα πολιτικό πρόβλημα.

Ο θάνατος ενός πρώην Ανώτατου Άρχοντα όμως – πέρα από την ανθρώπινη πλευρά – έχει συμβολική σημασία. Δείχνει το πώς οι Έλληνες στέκονται απέναντι στην Ιστορία τους. Οι Δημοκρατίες δεν αποσιωπούν το παρελθόν τους. Μόνο τα αυταρχικά καθεστώτα συνηθίζουν να “σβήνουν φωτογραφίες” και σελίδες ολόκληρες… 

Η Δημοκρατία είχε πει κάποτε ο Μιτεράν είναι, τελικά, η διαχείριση των συμβόλων. Και η Δημοκρατία στην Ελλάδα δεν κινδυνεύει. Σε κάθε τέτοιο θλιβερό γεγονός, δίνουμε εξετάσεις ανθρωπιάς και Πολιτισμού. Τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου προς την οικογένειά του.” 

Σχετικά με την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού τοποθετήθηκε με αιχμές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου:

Σχετικά Άρθρα