ΗΠΑ: Σε έκθεσή του το Κογκρέσο, καταδικάζει την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο

 ΗΠΑ: Σε έκθεσή του το Κογκρέσο, καταδικάζει την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο

Για ακόμα μία φορά οι ΗΠΑ ”ρίχνουν ευθύνες” στην Τουρκία, όπως δείχνει έκθεση από το Κογκρέσο, για την προκλητικότητά της στο Αιγαίο και για τις σχέσεις της χώρας με την Ελλάδα.

Στην έκθεση από το Κογκρέσο αποτυπώνεται το «χάσμα» ανάμεσα σε Τζο Μπάιντεν και Ερντογάν ενώ «στο επίκεντρο» είναι η στενή σχέση Άγκυρας και Μόσχας, την ώρα που γίνεται αναφορά στην τουρκική επιθετικότητα και τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο.

«Οι μακροχρόνιες διαφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο σημείωσαν σημαντική κλιμάκωση το 2022 εν μέσω μεγαλύτερης στρατηγικής συνεργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα.

Οι διαφωνίες Τουρκίας-Ελλάδας για περπτήσεις αμφισβητούμενων περιοχών και άλλα μακροχρόνια ζητήματα στο Αιγαίο αυξήθηκαν και απασχόλησαν το Κογκρέσο» τονίζεται στην έκθεση.

Παράλληλα, αναφέρεται η ρητή καταδίκη για τις τουρκικές υπερπτήσεις που εντάχθηκε στον αμυντικό προϋπολογισμό των Ηνωμένων Πολιτειών. «Πιστεύουμε ότι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ δεν πρέπει να πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες εδαφικές υπερπτήσεις του εναέριου χώρου άλλου συμμάχου του ΝΑΤΟ».

Στην ίδια έκθεση τονίζεται το ότι ο Ερντογάν βρίσκεται ανάμεσα σε Ρωσία και Δύση, ενώ αναφέρεται και στις σχέσεις των προέδρων ΗΠΑ και Τουρκίας.

«Ο Μπάιντεν περιορίζει τις συναντήσεις του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν στο περιθώριο πολυμερών διασκέψεων. Ενώ η εμβάθυνση των δεσμών με τη Ρωσία σε ορισμένους τομείς παραμένει αιτία ανησυχίας για τις ΗΠΑ», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Για την τουρκική προκλητικότητα στη Μεσόγειο και στην ευρεία περιοχή τονίζεται πως «τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει τον στρατό της στη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο και τον Νότιο Καύκασο με τρόπο που έχει επηρεάσει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και άλλους βασικούς παράγοντες».

Η εμπλοκή της Τουρκίας στην Συρία έχει δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, με την Τουρκία να κλιμακώνει τις προκλήσεις με υπερπτήσεις πάνω από Οινούσσες, Παναγιά και όχι μόνο.

Σχετικά Άρθρα