Greek Mafia: Από το “σώου” Χρυσοχοϊδη στο “φιάσκο” της (πιθανής) απαλλαγής και συγκάλυψης- Οργή εισαγγελέα: “Το αποδεικτικό υλικό (της ΕΛ.ΑΣ) είναι ανύπαρκτο”

 Greek Mafia: Από το “σώου” Χρυσοχοϊδη στο “φιάσκο” της (πιθανής) απαλλαγής και συγκάλυψης- Οργή εισαγγελέα: “Το αποδεικτικό υλικό (της ΕΛ.ΑΣ) είναι ανύπαρκτο”

Η μάλλον θεατρική επίσκεψη, προ διετίας, του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, στην οποία παρέδωσε ογκώδη φάκελλο με την “γεωγραφία” του οργανωμένου εγκλήματος, αυτό που έχει ονομασθεί ως “Greek Mafia”, έφθασε στο τέλος της; Προσφέροντας, με προκλητικό τρόπο, ενδείξεις για μία τεράστια επιχείρηση συγκάλυψης των ευθυνών ανώτερων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ.

Στη δίκη για τις κατηγορίες που αφορούν πλημμελήματα (εκκρεμεί άλλη για τα κακουργήματα) ο εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή των κατηγορουμένων λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων. Τα οποία, ωστόσο, υπάρχουν! Είναι χιλιάδες σελίδες μαγνητοφωνήσεις, εκατοντάδες ώρες βιντεοσκοπήσεων κλπ από την ΕΥΠ, στη διετία 2015-2017. Τα στοιχεία της ΕΥΠ έφθασαν στην ΕΛΑΣ απ’ όπου, όμως τέσσερα χρόνια μετά, ποτέ δεν διαβιβάστηκαν στη Δικαιοσύνη ως ανακριτικά δελτία: Δηλαδή, αντί να ελεγχθούν τα πληροφοριακά δελτία της ΕΥΠ, πετάχτηκαν χωρίς καμία επεξεργασία μέσα στη δικογραφία εδώ. Αυτή η αμέλεια φαίνεται να ωθεί σε αθωωτική ετυμηγορία…
Τα στοιχεία για τη Greek Mafia δείχνουν τη σημασία της υπόθεσης: 19 κατηγορούμενοι ανάμεσά τους τρεις ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ. Ο ένας είναι εν ενεργεία. Πρόκειται για τον Διευθυντή της Ασφάλειας Αττικής, θέση στην οποία προήχθη τον περασμένο Απρίλιο ενώ ήταν ήδη κατηγορούμενος για συμμετοχή στην Greek Mafia. Το ξεκαθάρισμα λογαριασμών εντός της Greek Mafia έχει φθάσει στους 26 νεκρούς και είχε στον έλεγχό της περίπου 900 επιχειρήσεις (λέσχες, οίκους ανοχής κλπ) με τζίρο ένα εκατ. ευρώ την ημέρα.

Τι συμβαίνει πραγματικά; Είναι απορίας άξιο (;) ότι ο χειμαρρώδης σε άλλες περιστάσεις υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος δεν έχει μέχρις ώρας τοποθετηθεί σχετικά με αυτό το “φιάσκο” που εγείρει ερωτηματικά σχετικά με το πόσο βαθιά φθάνει η διαφθορά στην αστυνομία και πόσο ισχυρές είναιοι δυασυνδέσεις αξιωματικών με το οργανωμένο έγκλημα. Είναι γνωστό πως ενώ η κυβέρνηση και προσωπικά ο υπουργός επαίρονται συχνά για την καταπολέμηση του εγκλήματος, στη συγκεκριμένη περίπτωση ελάχιστα έχουν γίνει.

Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι υπόλογοι για την εξέλιξη αυτή που είναι πιθανό να οδηγήσει σε απαλλαγή των πρωταγωνιστών του σκανδάλου διαφθοράς και για τα κακουργήματα. Ο κ. Θεοδωρικάκος οφείλει εξηγήσεις: γιατί είναι “ανύπαρκτο”, όπως λέει ο εισαγγελέας, το αποδεικτικό υλικό, ενώ είναι γνωστό πως υπάρχει και τεκμηριώθηκε σταδιακά από την περίοδο της προηγούμενης κυβέρνησης; Γιατί τέσσερα χρόνια μετά η υπόθεση φθάνει στην Δικαιοσύνη και καταρρέει νομικά; Ποιοί έχουν φροντίσει να δημιουργήσουν πλαίσιο συγκάλυψης της διαφθοράς;

Η δίκη

Ο εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων της Αθήνας που δικάζει τη λεγόμενη υπόθεση της Greek mafia, χρειάστηκε λιγότερο από μισή ώρα το μεσημέρι της Τετάρτης για να προτείνει την απαλλαγή όλων των κατηγορούμενων. «Δυστυχώς, παρά τη βαρύτητα της κατηγορίας, το αποδεικτικό υλικό είναι ανύπαρκτο. Είναι τραγικό. Θα ευχηθώ η άλλη δικογραφία να έχει καλύτερη τύχη (σσ: αφορά τα κακουργήματα της υπόθεσης με τον ίδιο πυρήνα εμπλεκόμενων προσώπων). Πρέπει να απαλλαγούν όλοι, δεν προέκυψε κανένα στοιχείο», είπε στην αγόρευσή του.

Η «βαρύτητα της κατηγορίας» στην οποία αναφέρθηκε ο εισαγγελέας αφορά όχι το αδίκημα, δηλαδή το πλημμέλημα της δωροδοκίας, αλλά το προφίλ των προσώπων που δικάζονται. Μεταξύ αυτών, εκτός από ιδιώτες, υπάρχουν ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., απόστρατοι και εν ενεργεία, κι επίσης δικηγόροι.

Η δίκη συνολικά 17 προσώπων αφορά τη διαφθορά στο εσωτερικό της Αστυνομίας και την κατανομή των εισπράξεων από εκατοντάδες παράνομους οίκους ανοχής και χαρτοπαικτικές λέσχες στην Αθήνα.

Η προδικασία για την ίδια υπόθεση μετρά έξι χρόνια και δεν είναι ακριβώς διαφήμιση του τρόπου λειτουργίας των αρμόδιων αρχών. Συνοπτικά, τον Δεκέμβριο του 2016 ο τότε διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης υπέβαλε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ένα ενημερωτικό δελτίο-πόρισμα 70 σελίδων, το οποίο διαβιβάστηκε στην τότε Εισαγγελία Διαφθοράς. Οι Εσωτερικές Υποθέσεις της ΕΛ.ΑΣ. ανέλαβαν την απομαγνητοφώνηση χιλιάδων τηλεφωνικών παρακολουθήσεων της ΕΥΠ – συνολικά 90 CD, πολλά από τα οποία δεν «άνοιγαν» για τεχνικούς λόγους – ωστόσο η ίδια υπηρεσία επικαλέστηκε αργότερα φόρτο εργασίας.

Τα πρόσωπα

Η δίκη συνολικά 17 προσώπων αφορά τη διαφθορά στο εσωτερικό της Αστυνομίας και την κατανομή των εισπράξεων από εκατοντάδες παράνομους οίκους ανοχής και χαρτοπαικτικές λέσχες στην Αθήνα.

Η προδικασία για την ίδια υπόθεση μετρά έξι χρόνια και δεν είναι ακριβώς διαφήμιση του τρόπου λειτουργίας των αρμόδιων αρχών. Συνοπτικά, τον Δεκέμβριο του 2016 ο τότε διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης υπέβαλε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ένα ενημερωτικό δελτίο-πόρισμα 70 σελίδων, το οποίο διαβιβάστηκε στην τότε Εισαγγελία Διαφθοράς. Οι Εσωτερικές Υποθέσεις της ΕΛ.ΑΣ. ανέλαβαν την απομαγνητοφώνηση χιλιάδων τηλεφωνικών παρακολουθήσεων της ΕΥΠ – συνολικά 90 CD, πολλά από τα οποία δεν «άνοιγαν» για τεχνικούς λόγους – ωστόσο η ίδια υπηρεσία επικαλέστηκε αργότερα φόρτο εργασίας.

Η απομαγνητοφώνηση ανατέθηκε στην Οικονομική Αστυνομία, όμως πέντε χρόνια μετά, όταν η εκδίκαση των πλημμελημάτων διαχωρίστηκε υπό τον φόβο της παραγραφής, πρακτικά οι εκθέσεις απομαγνητοφώνησης δεν είχαν σταλεί στο δικαστήριο, παρά μόνο οι αρχικές χειρόγραφες σημειώσεις. Και όταν η δίκη της Greek mafia ξεκίνησε μόνο για τα πλημμελήματα, κρίθηκε κατά πλειοψηφία ότι μεγάλο μέρος των παρακολουθήσεων της ΕΥΠ, περίπου ένα εξάμηνο συνακροάσεων, δεν μπορούσε να ληφθεί υπόψη από το δικαστήριο, διότι δεν υπήρχαν οι σχετικές διατάξεις για την άρση απορρήτου.

Κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση είναι ο Δημήτρης Μάλαμας, επιχειρηματίας που δολοφονήθηκε και περιγράφεται ως «ταμίας» της Greek mafia. Ακόμη τρία άτομα που είχαν βρεθεί στο επίκεντρο της έρευνας έχουν επίσης δολοφονηθεί μετά το 2018, μεταξύ αυτών ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ.

Δολοφονία έξω από το σπίτι του, του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ
Δολοφονία έξω από το σπίτι του, του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ  EUROKINISSI

Στο δικαστήριο απολογήθηκαν δύο απόστρατοι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. με μακρά προϋπηρεσία στην Αντιτρομοκρατική και σε υπηρεσίες Ασφάλειας, αντίστοιχα. Δεν αρνήθηκαν ότι είχαν τακτική επικοινωνία με τον Μάλαμα, όμως υποστήριξαν ότι τους είχε πλησιάσει εκείνος, ζητώντας συμβουλές για την ασφάλειά του, καθώς είχε δεχτεί βομβιστική επίθεση και φοβόταν.

Οι απόστρατοι είπαν ότι προθυμοποιήθηκαν να τον βοηθήσουν, ωστόσο δεν ρωτήθηκαν με σαφήνεια από το δικαστήριο αν γνώριζαν για το ποινικό παρελθόν του. Στο πόρισμα της ΕΥΠ οι ίδιοι εμφανίζονται σε φωτογραφίες να ανταλλάσσουν φακέλους με τον Μάλαμα έξω στον δρόμο. Αρνήθηκαν κατηγορηματικά ότι οι φάκελοι περιείχαν χρήματα από τα έσοδα «προστασίας» της Greek mafia, αντίθετα είπαν ότι αντάλλασσαν φωτογραφίες και γραπτές συμβουλές για μέτρα ασφαλείας που μπορούσε να λάβει ο επιχειρηματίας

Ο πρώτος απόστρατος αξιωματικός είπε στο δικαστήριο ότι μιλούσε με τον Μάλαμα φιλικά και καλοπροαίρετα, ενώ ο δεύτερος πρόσθεσε στη σημερινή απολογία του ότι προσδοκούσε επιπλέον να συνεργαστεί μαζί του σε μια εταιρεία φύλαξης, η οποία υποτίθεται ότι θα αναλάμβανε αεροδρόμια κι επίσης το πάρκο του Ελληνικού. Στην ίδια εταιρεία μέτοχος ήταν ο πρώην αστυνομικός Σπύρος Παπαχρήστου, ο οποίος επίσης δολοφονήθηκε σε ταβέρνα στην Παλλήνη.

Και οι δύο κατηγορούμενοι απόστρατοι απέδωσαν την εμπλοκή τους σε «σκευωρία θυλάκων» και «επαγγελματίες δολοφόνους χαρακτήρων» εντός της ΕΥΠ την περίοδο της διοίκησης Ρουμπάτη, που είχαν λόγους να τους βλάψουν, όπως είπαν. Μάλιστα, ο δεύτερος εξ αυτών υποστήριξε ότι υπάλληλοι της ΕΥΠ που είχαν αναλάβει την παρακολούθησή του, τον ενημέρωσαν αργότερα ότι δεν είχαν ποτέ γράψει στα πληροφοριακά δελτία που συνέταξαν όσα περιγράφονται στο τελικό πόρισμα των μυστικών υπηρεσιών που έφτασε στο δικαστήριο.

Ο ίδιος απόστρατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. μετά από συνάντηση με τον Μάλαμα, είχε συναντήσει μία συνάδελφό του σε καφετέρια. «Η συγκεκριμένη αστυνομικός υπηρετούσε σε “νεκρή” υπηρεσία, που δεν είχε σχέση με ελέγχους σε οίκους ανοχής και χαρτοπαικτικές λέσχες», είπε στην απολογία του. Η αστυνομικός σε επικοινωνία με τρίτο πρόσωπο, φέρεται να περιγράφει ότι ο αξιωματικός είχε στο τσαντάκι του χρήματα και μάλιστα σε δεσμίδα που παρόμοια πρώτη φορά έβλεπε. Ούτε αυτό ρωτήθηκε από το δικαστήριο.

Δολοφονία έξω από το σπίτι του, του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ
Δολοφονία έξω από το σπίτι του, του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ  EUROKINISSI

Ο τρίτος υψηλόβαθμος αστυνομικός που απολογήθηκε σήμερα είναι εν ενεργεία αξιωματικός της Ασφάλειας Αττικής. Είπε ότι διατηρούσε τυπικές κοινωνικές σχέσεις με τους υπόλοιπους κατηγορούμενους συναδέλφους του, προσθέτοντας ότι δεν υπήρχε κάτι επιλήψιμο στη φράση «αυτοί παίζουν τη μπαλίτσα τους», την οποία ακούγεται να λέει σε μία τηλεφωνική συνομιλία.

Ο ίδιος είναι μεταξύ των προσώπων, για τα οποία οι επίκουροι οικονομικοί εισαγγελείς ζήτησαν πρόσφατα την άσκηση ποινικών διώξεων για τα κακουργήματα της υπόθεσης (εγκληματική οργάνωση, εκβίαση κλπ).

Στην έκθεση 60 σελίδων, που είδε το NEWS 24/7, σημειώνεται: «Οι χώροι που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα κάλυψης και προστατεύονταν από το κύκλωμα στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, ανέρχονταν συνολικά περίπου στους 900: 300 χαρτοπαικτικές λέσχες-καζίνο, 350 οίκοι ανοχής και 250 καταστήματα studios και strip shows».

Οι ιδιοκτήτες, ανάλογα με την περίπτωση, φέρεται να κατέβαλαν μηνιαίως από 1.000 έως 7.000 ευρώ, δηλαδή τα κέρδη του κυκλώματος υπολογίζονται σε τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ τον μήνα.

Η δικαστική έρευνα για τα κακουργήματα εκκρεμεί. Η δίκη για τα πλημμελήματα θα συνεχιστεί με τις αγορεύσεις των δικηγόρων υπεράσπισης.

Με πληροφορίες από το news247.gr