Εκτός Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης ο Νικόλαος Καλτσάς – Αιχμές για “σύγκρουση με την εξουσία”

 Εκτός Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης ο Νικόλαος Καλτσάς – Αιχμές για “σύγκρουση με την εξουσία”

Τη λήξη της συνεργασίας του με τον επιστημονικό διευθυντή του, αρχαιολόγο και ιστορικό τέχνης, Νικόλαο Καλτσά, ανακοίνωσε το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Σύμφωνα με το Μουσείο, η διακοπή της συνεργασίας οφείλεται σε οικονομικούς λόγους (περικοπές) και δεν αναμένεται να υπάρξει αντικαταστάτης.

Ωστόσο, ο ίδιος σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αφήνει σοβαρές αιχμές για σύγκρουση με την «εξουσία», όπως λέει.

Η ανάρτηση του κ. Καλτσά

«Αν διαφωνήσεις με την “εξουσία” να είσαι έτοιμος να υποστείς τις συνέπειες.

Αν, όμως, έχεις χτίσει τον δικό σου κόσμο γύρω από μια καθαρή και φωτεινή συνείδηση και δεν επιτρέψεις να σου τον μαγαρίσουν και να σου τον καταστρέψουν, δεν έχει και τόση σημασία το αντίτιμο που θα πληρώσεις….. 

Όχι πως δεν το περίμενα.

Αυτά. 12 Ιανουαρίου 2023».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νικόλαος Καλτσάς διαφωνούσε με τον χειρισμό της υπόθεσης της συλλογής Στερν, που σύμφωνα με τους αρχαιολόγους είναι αποτέλεσμα αρχαιοκαπηλίας και η συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση είναι παράνομη. Είναι επίσης γνωστό ότι δεν είχε παραστεί στην τελετή εγκαινίων της έκθεσης με τα κυκλαδικά ειδώλια της Συλλογής στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Ο αρχαιολόγος Νικόλαος Καλτσάς έχει πολύχρονη επιστημονική πορεία και στο παρελθόν υπήρξε μεταξύ άλλων διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Καθήκοντα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης είχε αναλάβει πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, την 1η Οκτωβρίου 2021.

Ο Νικόλαος Καλτσάς, στην πολύχρονη επιστημονική του πορεία, με σημαντικές ανασκαφές, επιμέλεια περιοδικών εκθέσεων, αλλά και πλούσιο συγγραφικό έργο, διακρίθηκε, μεταξύ άλλων, ως διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (2001-2012). Υπηρέτησε στις Εφορείες Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης, και Αρχαίας Ολυμπίας, στην κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού. Είναι επίσης μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, και μέλος του Δ.Σ. της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας. 

Σχετικά Άρθρα