Βρετανός δημοσιογράφος στηρίζει Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα – “Δεν είναι δικά μας”

 Βρετανός δημοσιογράφος στηρίζει Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα – “Δεν είναι δικά μας”

Μια ακόμα έκφραση στήριξης της χώρας μας έρχεται αυτή τη φορά δια στόματος του Άντριου Μαρ. Ο γνωστός Βρετανός δημοσιογράφος και παρουσιαστής από το Ηνωμένο Βασίλειο, με τον χαρακτηριστικό του τρόπο, ξεκινά το άρθρο του στο περιοδικό «The New Statesman» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα με τη φράση «Δώστε τα τους πίσω. Για όνομα του Θεού, απλώς δώστε τα τους πίσω».

Ο αρθρογράφος υπογραμμίζει ότι τον Ιούνιο μίλησε με τον Τζορτζ Όσμπορν, και το ρώτησε για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, τα οποία βρίσκονται σε μια γκρίζα αίθουσα στο Βρετανικό Μουσείο.

Τονίζει πως είναι αλήθεια ότι η παρουσία τους στο Λονδίνο άλλαξε τη βρετανική κουλτούρα, αναζωπυρώνοντας μια τρέλα για τον Ελληνισμό και επηρεάζοντας τους καλλιτέχνες στη σύγχρονη εποχή. Χαρακτηριστικά λέει: «Θα πρέπει κανείς να τα δει για να καταλάβει πως χωρίς αυτά …δεν θα υπήρχε ο Henry Moore».

Κλείνοντας με τρόπο οξυδερκή και αποστομωτικό γράφει: «Το θέμα είναι ότι δεν είναι δικά μας, αποτελούν κεντρικό μέρος της ελληνικής κληρονομιάς. Ο Όσμπορν το ξέρει αυτό. Τον Ιούνιο μου είπε ότι έπρεπε να γίνει ”μια συμφωνία όπου μπορούμε να πούμε και τις δύο ιστορίες στην Αθήνα και στο Λονδίνο”. Όταν ρώτησα αν θα μπορούσαν να μεταφερθούν στην Ελλάδα, έστω για λίγο, απάντησε ότι ”η διευθέτηση αυτού του είδους” μπορεί να είναι η πλέον κατάλληλη».

«Η συζήτηση για τον επαναπατρισμό τους έχει ενταθεί έκτοτε. Δεν πρέπει να κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας ότι όταν τα Μάρμαρα πάνε σπίτι τους στην Ελλάδα, θα επιστρέφουν τακτικά ξανά μέσω του Χίθροου. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα μουσεία μας θα αδειάσουν από οτιδήποτε δεν είναι φτιαγμένο στο Σροπσάιρ ή στο Έσσεξ. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Ο Παρθενώνας είναι για την Ελλάδα ό,τι το Στόουνχεντζ για την Αγγλία. Aν το Στόουνχεντζ μεταφερόταν στο Τέξας, θα νιώθαμε το ίδιο. Η αποστολή τους στο σπίτι τους, με ανοιχτή καρδιά και χωρίς όρους, θα διόρθωνε ένα παλιό λάθος και θα συνέβαλε σημαντικά στην κλονισμένη φήμη της Βρετανίας ως αξιόπιστου Ευρωπαίου εταίρου. Το μουσείο, με λίγα λόγια, πρέπει να τελειώνει με αυτό το θέμα. Δώστε τα τους πίσω».