Βρετανία: Η μεγαλύτερη απεργία προσωπικού ασθενοφόρων στην ιστορία

 Βρετανία: Η μεγαλύτερη απεργία προσωπικού ασθενοφόρων στην ιστορία

Τη μεγαλύτερη απεργία προσωπικού ασθενοφόρων στην ιστορία της γνωρίζει η Βρετανία, σε συνέχεια του απεργιακού τσουνάμι που ξέσπασε τους τελευταίους μήνες, ως αποτέλεσμα της απότομης χειροτέρευσης των όρων διαβίωση των νοικοκυριών της εργατικής τάξης.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ από το Λονδίνο, Ευδοξία Λυμπέρη, τα αιτήματα της απεργίας είναι μισθολογικά και στελέχωσης – οι απεργοί ζητούν αυξήσεις τουλάχιστον στο ύψος του πληθωρισμού –  ενώ υπολογίζεται ότι απεργούν περίπου 25.000 εργαζόμενοι, με την κυβέρνηση διαμηνύει ότι τίθενται σε κίνδυνο οι ζωές των πολιτών.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο υπουργός Υγείας συμβούλεψε τους πολίτες να μην καλούν την άμεση βοήθεια παρά μόνο σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις και όταν κινδυνεύει ζωή.

Ο υπουργός για τις Επιχειρήσεις, δήλωσε ότι οι απεργοί θέτουν «ζωές σε κίνδυνο» ενώ ανακοίνωσε νέα νομοθεσία όπου κατά την διάρκεια απεργίας να καλύπτεται υποχρεωτικά ένα ικανοποιητικό ελάχιστο επίπεδο εξυπηρέτησης από το προσωπικό ασθενοφόρων, τους πυροσβέστες και τους εργαζόμενους σιδηροδρόμων.

Οι περιπτώσεις που καλύπτονται στην άμεση βοήθεια είναι η πρώτη κατηγορία που περιλαμβάνει καρδιακή ανακοπή, ενώ δεν εξασφαλίζεται η κατηγορία 2 που καλύπτει καταστάσεις όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, έμφραγμα και σήψη.

Ο υπουργός Υγείας, Στιβ Μπάρκλεϊ, συμφώνησε να εξετάσει πρόταση που έγινε από τους διαπραγματευτές των συνδικάτων στις συνομιλίες της Δευτέρας, για συμφωνία με αύξηση το επόμενο έτος και αναδρομική ισχύ αυτόν τον Ιανουάριο.

Ωστόσο καμία συμφωνία δεν έχει γίνει ακόμη με τους τομείς που απεργούν.

Σχετικά Άρθρα