Επίσημο/Απόφαση Πλεύρη: Τα ελλειπτικά φάρμακα μόνο με ηλεκτρονική συνταγή – Λίστα ΕΟΠΥΥ με τα ακριβά σκευάσματα

 Επίσημο/Απόφαση Πλεύρη: Τα ελλειπτικά φάρμακα μόνο με ηλεκτρονική συνταγή – Λίστα ΕΟΠΥΥ με τα ακριβά σκευάσματα

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, η οποία δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια τα ελλειπτικά σκευάσματα από τα φαρμακεία, δηλαδή αυτά για τα οποία δεν υπάρχει επάρκεια στην αγορά, θα μπορούν να τα προμηθεύονται οι πολίτες μόνο με ηλεκτρονική συνταγή.

Κάτι που σημαίνει, επίσης, ότι για να πάρει κάποιος φάρμακο που είναι σε έλλειψη, θα πρέπει υποχρεωτικά πρώτα να έχει επισκεφτεί γιατρό.

Η απόφαση αναμένεται να διασφαλίσει, επίσης, ότι κανένας πολίτης που δεν χρειάζεται συγκεκριμένα φάρμακα που δεν είναι σε επάρκεια στην αγορά, δεν θα τα αγοράσει προληπτικά, ώστε να τα έχει σε περίπτωση που τα χρειαστεί.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, πάντως, υπάρχει σε εισπνεόμενα σκευάσματα για τα παιδιά, τα οποία βρίσκονται σε πλήρη έλλειψη και δεν υπάρχουν γενόσημα.

Τα φάρμακα για τα οποία θα απαιτείται πλέον η ηλεκτρονική συνταγογράφησή τους είναι τα ίδια με αυτά που βρίσκονται στη λίστα με τα ελλειπτικά φάρμακα, των οποίων οι εξαγωγές έχουν απαγορευτεί.

Εξαίρεση από τον κανόνα, καθώς θα μπορούν να λάβουν τα φάρμακα με χειρόγραφη συνταγή, αποτελούν οι εξής περιπτώσεις:

  • Ασφαλισμένοι φορέων που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης
  • Πολίτες (τουρίστες) από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), καθώς και ευρωπαίοι πολίτες που δεν κατέχουν Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας, και
  • Μετανάστες, που για διάφορους λόγους δεν έχουν αποκτήσει ΑΜΚΑ ή ΠΑΑΥΠΑ.
  • Σε κάθε περίπτωση, η χειρόγραφη συνταγή θα καταχωρείται στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από το φαρμακείο στο οποίο εκτελείται, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΗΔΙΚΑ και θα πληροί τα ίδια κριτήρια που ισχύουν για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των σκευασμάτων που συμπεριλαμβάνονται στην εκάστοτε ισχύουσα λίστα φαρμάκων του ΕΟΦ περί απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης.

Στην εγκύκλιό του, ο ΕΟΠΥΥ, σημειώνεται πως η διαδικασία της προέγκρισης απαιτείται για όλες τις ενδείξεις εγκεκριμένων φαρμάκων θετικής λίστας, για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα σχετική Υπουργική Απόφαση ένταξης στον θετικό κατάλογο αποζημιούμενων φαρμάκων.

Ανάμεσα στα νέα φάρμακα υψηλού κόστους και εκείνα για τη Χρόνια Ηπατική Νόσο και για την ατοπική δερματίτιδα.

Σχετικά Άρθρα