“Βόμβα” από Haaretz: Οι μυστικές υπηρεσίες του Μπαγκλαντές “εκπαιδεύτηκαν” στην Ελλάδα για το Pretador- Η εταιρεία Passitora και η σχέση της με την Intellexa του Ντίλιαν (έγγραφα)

 “Βόμβα” από Haaretz: Οι μυστικές υπηρεσίες του Μπαγκλαντές “εκπαιδεύτηκαν” στην Ελλάδα για το Pretador- Η εταιρεία Passitora και η σχέση της με την Intellexa του Ντίλιαν (έγγραφα)

Hacker spy your data file

Εντυπωσιακά νέα στοιχεία σχετικά με το Pretador και την αμαρτωλή Intellexa που βρίσκεται πίσω από τις παρακολουθήσεις στην Ελλάδα (με την συνδρομή ή όχι της ΕΥΠ) φέρνει στο φως η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz. Ενώ έχει ήδη γίνει γνωστό πως η Ελλάδα εξήγαγε το κακόβουλο λογισμικό (με άδεια στην Intellexa) με “πράσινο φως” αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών σε τρίτες χώρες, όπως η Μαγαδασκάρη, τώρα αποκαλύπτεται πως η χώρα μας είχε μετατραπεί σε παγκόσμιο κέντρο ακόμα και για την εκπαίδευση ξένων μυστικών υπηρεσιών.

Σε δύο χρονικές περιόδους, το 2021 και το 2022, όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι μυστικές υπηρεσίες του Μπαγκλαντές έστειλαν στελέχη τους στην Ελλάδα για να εκπαιδευτούν στο Pretador (από την Intellexa που είχε την έδρα της στην Αθήνα), κάτω από την μύτη (;) των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα, δε, με τα έγγραφα που δημοσιεύει η εφημερίδα, γνώση για την εκπαίδευση αξιωματικών των μυστικών υπηρεσιών στην Αθήνα είχαν τόσο η πρεσβεία της Ελλάδας στο Μπαγκλαντές (Ντάκα), όσο και της χώρας αυτής στην χώρα μας.

Η αποκάλυψη της Haaretz

Προηγμένος εξοπλισμός επιτήρησης, που αναπτύχθηκε από εταιρεία που ελέγχεται από τον πρώην διοικητή της τεχνολογικής μονάδας της Ισραηλινής Πληροφορίας, πουλήθηκε πέρυσι στην κυβέρνηση του Μπαγκλαντές, δείχνουν επίσημα κυβερνητικά έγγραφα και διεθνή αρχεία εξαγωγών, παρά το γεγονός ότι το Μπαγκλαντές δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των χωρών του Ισραήλ με τις οποίες αυτή η τεχνολογία μπορεί να πουληθεί σε – και παρά το σταθερά φτωχό ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο εξοπλισμός, ο οποίος χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση της κυκλοφορίας κινητών και διαδικτύου, πωλήθηκε στο Εθνικό Κέντρο Παρακολούθησης Τηλεπικοινωνιών ή NTMC, ένα σκέλος του Υπουργείου Εσωτερικών του Μπαγκλαντές που είναι υπεύθυνο για την παρακολούθηση της χρήσης του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης εντός της χώρας, καθώς και για τη διαδικτυακή λογοκρισία και υποκλοπές πολιτών.

Το Μπαγκλαντές είναι η τρίτη μεγαλύτερη μουσουλμανική χώρα στον κόσμο και δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ. Οι δύο χώρες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις και μέχρι το 2021, όλα τα διαβατήρια του Μπαγκλαντές έφεραν πάνω τους γραμμένο «Αυτό το διαβατήριο ισχύει για όλες τις χώρες του κόσμου εκτός από το Ισραήλ» .

Η Passitora, μια εταιρεία εγγεγραμμένη στην Κύπρο, ελέγχεται από τον Ταλ Ντίλιαν, έναν Ισραηλινό επιχειρηματία και πρώην διοικητή πληροφοριών. Με την προηγούμενη ονομασία της WiSpear, ενεπλάκη σε ένα σκάνδαλο που ξεκίνησε με μια συνέντευξη που έδωσε ο Dilian στο Forbes , στην οποία αποκάλυψε την ύπαρξη του συστήματος SpearHead της εταιρείας, το οποίο περιλαμβάνει ένα φορτηγό εξοπλισμένο με εξοπλισμό παρακολούθησης και λογισμικό παρακολούθησης, το οποίο συλλέγει δεδομένα. από κινητά τηλέφωνα μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας και Wi-Fi, συμπεριλαμβανομένων κρυπτογραφημένων μηνυμάτων WhatsApp, συνομιλιών στο Facebook, λιστών επαφών, κλήσεων και μηνυμάτων κειμένου σε ακτίνα περίπου μισού χιλιομέτρου. Μια παρουσίαση στο WiSpear ισχυρίζεται ότι το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την έγχυση spyware σε υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα εντός της εμβέλειάς του.

Η έκθεση του Forbes έφερε σε αμηχανία την κυβέρνηση στην Κύπρο, δημιουργώντας πολιτική αναταραχή και οδήγησε σε έρευνα για παραβιάσεις της νομοθεσίας περί απορρήτου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τελικά, όλες οι κατηγορίες εναντίον της Dilian και κορυφαίων στελεχών της εταιρείας απορρίφθηκαν, αλλά η WiSpear επιβλήθηκε πρόστιμο ενός εκατομμυρίου ευρώ (περίπου 1,1 εκατομμύριο δολάρια) για «παράνομη εξαγωγή δεδομένων» από συσκευές περαστικών στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

Τα αρχεία εξαγωγών δείχνουν ότι τον Ιούνιο του 2022, ένα σύστημα SpearHead παραδόθηκε από την Ελβετία στην πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές, Ντάκα. Ο προμηθευτής ήταν η Passitora και ο αγοραστής ήταν η NTMC. Η αποστολή, βάρους 991 κιλών, περιελάμβανε το σύστημα υποκλοπής, λειτουργικό λογισμικό και εξαρτήματα υλικού (διακομιστές, μονάδες δίσκου, οθόνες κ.λπ.) συνολικού κόστους 5,7 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ποιά είναι η Passitora- Η σχέση με την Intellexa

Η Passitora είναι μέρος της Intellexa Alliance , ενός δικτύου εταιρειών που διευθύνεται από την Dilian που απέκτησε μια σειρά από εξελιγμένες τεχνολογίες παρακολούθησης, συμπεριλαμβανομένου του spyware για πειρατεία κινητών τηλεφώνων, που πουλά σε κυβερνητικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο. Μια έρευνα της Haaretz αποκάλυψε το δίκτυο και ένα αεροπλάνο που συνδέεται με την Dilian, το οποίο παρέδωσε προηγμένο κατασκοπευτικό εξοπλισμό σε μια διαβόητη πολιτοφυλακή στο Σουδάν τον Μάιο του 2022.

Πηγές από τη βιομηχανία κυβερνοόπλων του Ισραήλ λένε ότι οι λειτουργίες της εταιρείας δεν επιβλέπονται από την ισραηλινή κυβέρνηση. Ο Amir Eshel, ο απερχόμενος γενικός διευθυντής του υπουργείου Άμυνας, μίλησε στους New York Times τον Δεκέμβριο για την αδυναμία του να χαλιναγωγήσει τον Dilian και άλλους που δημιούργησαν εταιρείες στο εξωτερικό. «Σίγουρα με ενοχλεί το γεγονός ότι ένας βετεράνος των μονάδων πληροφοριών και του κυβερνοχώρου μας, ο οποίος απασχολεί άλλους πρώην ανώτερους αξιωματούχους, δρα σε όλο τον κόσμο χωρίς καμία επίβλεψη», είπε ο Eshel.

Το Ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας δεν απάντησε συγκεκριμένα στις ερωτήσεις της Haaretz σχετικά με το εάν επιβλέπει την Passitora και τις άλλες εταιρείες που αναφέρονται σε αυτήν την έκθεση, και εάν ενέκρινε τις πωλήσεις spyware στο Μπαγκλαντές, και είπε ως απάντηση: «Το Υπουργείο Άμυνας ενεργεί και θα ενεργήσει. να επιβάλει μη εγκεκριμένες εξαγωγές άμυνας, συμπεριλαμβανομένων υπηρεσιών και τεχνογνωσίας – σύμφωνα με τη νομική του εξουσία. Κατά κανόνα, το υπουργείο δεν αποκαλύπτει πληροφορίες για την αμυντική εξαγωγική πολιτική, για λόγους ασφαλείας, διπλωματικούς και στρατηγικούς».

Το 2021, η Haaretz ανέφερε ότι η ισραηλινή εταιρεία Cellebrite είχε πουλήσει εργαλεία πειρατείας κινητών τηλεφώνων σε μια διαβόητη αστυνομική μονάδα του Μπαγκλαντές, το Τάγμα Ταχείας Δράσης, του οποίου οι ηγέτες υπόκεινται σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ λόγω του υποτιθέμενου ρόλου της στην εξαφάνιση χιλιάδων ανθρώπων, φρικτά βασανιστήρια και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το Al-Jazeera αποκάλυψε ότι μια άλλη ισραηλινή εταιρεία, η Picsix, πούλησε στη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών του Μπαγκλαντές ένα σύστημα παρακολούθησης και πειρατείας κινητών τηλεφώνων για υποκλοπή τηλεφωνικών μεταδόσεων.

Ωστόσο, τα επίσημα έγγραφα που αναφέρονται σε αυτήν την έκθεση αποκαλύπτουν για πρώτη φορά άλλες τέσσερις συναλλαγές για την αγορά ισραηλινής κατασκοπευτικής τεχνολογίας από κυβερνητικές υπηρεσίες του Μπαγκλαντές που εμπλέκονται σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η τεχνολογία τους δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθούν τους πολίτες του Μπαγκλαντές μέσω του τηλεφώνου τους και να παραβιάζουν ασύρματα δίκτυα και να παρακολουθούν την κυκλοφορία στο Διαδίκτυο.

Οι εταιρείες είναι είτε Ισραηλινές είτε ξένες με σαφή σύνδεση με το Ισραήλ, και ορισμένες από τις εξαγωγές γίνονται από εταιρείες εγγεγραμμένες στις Παρθένες Νήσους, την Κύπρο και τη Σιγκαπούρη, οι οποίες φαινομενικά λειτουργούν αποκλειστικά ως μεσάζοντες.

Εκπαιδευτικά ταξίδια στην Ελλάδα

Τον Ιούνιο του 2021, το υπουργικό συμβούλιο του Μπαγκλαντές αποφάσισε να αγοράσει ένα κατασκοπευτικό όχημα «Vehicle Mounted Mobile Interceptor», το οποίο είναι εξοπλισμένο, μεταξύ άλλων, με τεχνολογία υποκλοπής κλήσεων και μηνυμάτων κειμένου από κινητά τηλέφωνα, εντοπισμού του χρήστη και εισβολής σε ασύρματα δίκτυα. Σύμφωνα με επίσημο έγγραφο του υπουργικού συμβουλίου , δύο εταιρείες υπέβαλαν προσφορά για την προμήθεια της τεχνολογίας και αυτή που επιλέχθηκε ήταν μια ελβετική εταιρεία, η Toru Group Limited.

Δεν υπάρχει εταιρεία που να φέρει αυτό το όνομα στο μητρώο εταιρειών της Ελβετίας, αλλά μια εταιρεία που έχει αυτό το όνομα είναι εγγεγραμμένη στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. Έχει μια διεύθυνση στη Γενεύη που χρησιμοποιείται από μια εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες εγγραφής στο εξωτερικό για εταιρείες.

Σύμφωνα με μια πολύ γενική περιγραφή στον ιστότοπο της Toru και στη σελίδα LinkedIn, η εταιρεία είναι «παγκοσμίως κορυφαίος πάροχος λύσεων για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και την άμυνα… το One-Stop-Shop σας που καλύπτει όλες τις ανάγκες σας σε Ασφάλεια και Άμυνα». Αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το τι είδους «λύσεις» προσφέρει η εταιρεία, και μια έρευνα για διπλώματα ευρεσιτεχνίας που σχετίζονται με αυτήν δεν αποκάλυψε τίποτα.

Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας είναι ο Assaf Elias, Ισραηλινός πολίτης, σύμφωνα με προφίλ στο LinkedIn και στο Facebook. Μέχρι πρόσφατα, ο Elias ήταν μέτοχος μειοψηφίας σε μια άλλη εταιρεία εγγεγραμμένη στη Βρετανία , μαζί με πολλές εξέχουσες προσωπικότητες της ισραηλινής βιομηχανίας κυβερνοεπιθέσεων.

Ο ιστότοπος της Toru δεν κάνει καμία αναφορά στο είδος του κατασκοπευτικού οχήματος που αγόρασε το Μπαγκλαντές από την εταιρεία. Από όσο είναι γνωστό κανένας από τους συνεργάτες του Ηλία στη βρετανική εταιρεία δεν κατασκευάζει τέτοιο όχημα. Αυτός που το κάνει είναι ο Dilian, ιδιοκτήτης του Passitora. Τα γήπεδα πωλήσεων από άλλη εταιρεία της Dilian παρουσίασαν το κατασκοπευτικό βαν μαζί με το σύστημα υποκλοπής Wi-Fi SpearHead, το είδος που σύμφωνα με τα αρχεία εξαγωγών είχε αποσταλεί στο Μπαγκλαντές τον περασμένο Ιούνιο. Σύμφωνα με τρεις πηγές, η Toru Group, με επικεφαλής τον Ηλία, ενήργησε ως μεσάζων για διάφορες συμφωνίες με τις εταιρείες της Dilian.

Επίσημα έγγραφα από το υπουργείο Εσωτερικών του Μπαγκλαντές αποκαλύπτουν ότι ο διοικητής του NTMC και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι πέταξαν στην Ελλάδα το 2021 και το 2022 για να εκπαιδευτούν στο κατασκοπευτικό όχημα που είχαν αγοράσει. Σύμφωνα με τα έγγραφα, τα ταξίδια «χρηματοδοτήθηκαν πλήρως από την Toru».

Μέχρι τότε, ο Ντίλιαν είχε ήδη μεταφέρει την έδρα του στην Αθήνα μετά τα μπλεξίματά του στην Κύπρο. Σύμφωνα με προηγούμενες αναφορές, το γραφείο είχε διαθέσει έναν χώρο με χαλάκια προσευχής για ομάδες που έρχονται για προπόνηση από μουσουλμανικές χώρες όπως το Μπαγκλαντές.

Ο προϋπολογισμός του NTMC δείχνει ότι το σύστημα αναμενόταν να φτάσει στο Μπαγκλαντές στα μέσα του 2022. Τα έγγραφα αποστολής δείχνουν ότι το σύστημα παραδόθηκε στα τέλη Ιουνίου. Δύο πηγές στο Μπαγκλαντές λένε ότι ένα νέο, προηγμένο κατασκοπευτικό βαν είναι ήδη σε λειτουργία, με τα εργαλεία παρακολούθησης του να οδηγούν στην απόλυση επτά αστυνομικών που φέρεται να επέκριναν την κυβέρνηση σε μυστική ομάδα WhatsApp και επικοινωνούσαν με πρόσωπα του αντιπολιτευόμενου κόμματος BNP.

Ισραήλ-Σιγκαπούρη-Κύπρος-Μπαγκλαντές

Πηγές από τη βιομηχανία του Ισραήλ στον κυβερνοχώρο λένε ότι το Μπαγκλαντές δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των χωρών που εγκρίνει το ισραηλινό αμυντικό κατεστημένο για εξαγωγές διαβαθμισμένης τεχνολογίας, λόγω ανησυχιών ότι θα πέσει στα χέρια του Πακιστάν. Λένε ότι τον περασμένο χρόνο, ο κατάλογος των χωρών που εγκρίθηκαν για εξαγωγές κυβερνοεπιθετικής επίθεσης μειώθηκε σε μόλις 37, οι περισσότερες από αυτές δυτικές δημοκρατίες. Το Υπουργείο Άμυνας αρνείται σταθερά να απαντήσει ή να αποκαλύψει οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τη λίστα των εγκεκριμένων χωρών.

Τα αρχεία εξαγωγών της Κύπρου από τον Ιούλιο του 2019 δείχνουν άλλη μια αποστολή για τον στρατό του Μπαγκλαντές – αυτή τη φορά για εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για την «ενεργητική παρακολούθηση των κινητών τηλεφώνων» – με κόστος 1,6 εκατομμύρια δολάρια. Προμηθευτής είναι η Coralco Tech, της Σιγκαπούρης. Ένας διαγωνισμός του στρατού του Μπαγκλαντές από το 2018 δείχνει ότι ο στρατός ενδιαφέρθηκε πράγματι για συστήματα ενεργητικής και παθητικής παρακολούθησης και εντοπισμού κινητών τηλεφώνων.

Στον ανενεργό πλέον ιστότοπο και τη σελίδα LinkedIn, η εταιρεία περιγράφει τον εαυτό της ως «μια παγκόσμια εταιρεία αιχμής κατασκοπείας και τεχνολογιών τηλεπικοινωνιών για ιδιωτικούς κυβερνητικούς τομείς. Παρέχοντας το υψηλότερο επίπεδο επαγγελματισμού και εξυπηρέτησης σε μυστικές επιχειρήσεις.» Προσφέρει «τακτική και στρατηγική» παρακολούθηση των επικοινωνιών κινητής τηλεφωνίας και Wi-Fi και παρακολούθηση κινητών τηλεφώνων.

Στο μητρώο εταιρειών της Σιγκαπούρης, ο Ισραηλινός Eyal Almog αναφέρεται ως ιδιοκτήτης της Coralco Tech. Στο Ισραήλ, η εταιρεία είναι εγγεγραμμένη με το ίδιο όνομα και διεύθυνση και με τον ίδιο ιδιοκτήτη. Η σελίδα του Almog στο LinkedIn περιέχει εγκρίσεις από τους φίλους του στις κοινότητες κυβερνοασφάλειας, άμυνας, πληροφοριών και εσωτερικής ασφάλειας. Μερικοί από αυτούς συνεργάστηκαν μαζί του. Ένας από αυτούς, ένας υπήκοος Μπαγκλαντές, λέει ότι ως τοπικός εμπειρογνώμονας εγκατέστησε διάφορα συστήματα για την παρακολούθηση κυψελοειδών επικοινωνιών και βοήθησε στη σύνδεση παρόχων τηλεπικοινωνιών με το σύστημα επιτήρησης του NTMC.

Σε απάντηση σε αυτήν την αναφορά, η Coralco Tech είπε ότι «λόγω της φύσης των συμφωνιών της, η εταιρεία δεν σχολιάζει την ταυτότητα των πελατών της και τα προϊόντα που αγοράζουν. Σε γενικές γραμμές, όλες οι συμφωνίες που αφορούν την εταιρεία αναφέρονται πλήρως, ενώ λαμβάνουν τις κατάλληλες άδειες από τους ρυθμιστικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ. Η εταιρεία πουλά τα προϊόντα της μετά από εσωτερική διαδικασία ελέγχου που λαμβάνει υπόψη τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Σχετικά Άρθρα