Τουρισμός: Η νέα σεζόν ανοίγει πιο νωρίς φέτος

 Τουρισμός: Η νέα σεζόν ανοίγει πιο νωρίς φέτος

Ανοίγουμε και αρχίσουμε να δουλεύουμε από τα μέσα Μαρτίου, νωρίτερα από ποτέ, είναι το σύνθημα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού για τη νέα τουριστική σεζόν για την οποία εκτιμά ότι θα είναι μία ακόμη ισχυρή χρονιά. Ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, εμφανίζεται στους συνεργάτες του ιδιαίτερα αισιόδοξος για το 2023, μολονότι εξακολουθούν να υπάρχουν μια σειρά παράγοντες που προβληματίζουν όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, η πληθωριστική και η ενεργειακή κρίση και ο αντίκτυπος που μπορεί να έχουν αυτοί οι παράγοντες στο εισόδημα του μέσου ευρωπαίο πολίτη, ο οποίος όμως εξακολουθεί διακαώς να θέλει να ταξιδέψει σύμφωνα με τις έρευνες.

Στο Υπουργείο επισημαίνουν ακόμη ότι η πολύ δουλειά που έγινε τα προηγούμενα χρόνια και ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο έχει ανεβάσει το «brand» Ελλάδα στις θέσεις 1-5, από τις θέσεις 5-10 και επίσης έχει συμβάλλεις την προσέλκυση τουριστών με υψηλότερα εισοδήματα.

Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις του κ. Κικίλια στηρίζονται και στις κινήσεις των tour operators και των αεροπορικών εταιρειών. Σύμφωνα με τον Υπουργό ήδη από τις αρχές Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτες απευθείας πτήσεις από και προς την Ελλάδα, ενώ κάποιοι εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται να έχουμε και πτήσεις τσάρτερ κυρίως στο Νότιο Αιγαίο και μέσα στο Φεβρουάριο.

Το στίγμα το δίνουν οι αεροπορικές εταιρείες που συνδέουν τη χώρα μας με την άλλη άκρη του Ατλαντικού. Αυτές τις ημέρες ολοκληρώνονται τα δρομολόγια της Delta Airlines που συνέδεαν την Αθήνα με τη Νέα Υόρκη, για να επανεκκινήσουν μέσα στον Μάρτιο. Επιπλέον δυο ακόμη αεροπορικές εταιρείες οι American Airlines και United, θα ξεκινήσουν τις πρώτες πτήσεις τους από τον Μάρτιο, με την Emirates να συνδέει σταθερά την Ελλάδα με την άλλη άκρη του Ατλαντικού καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Επίσης από την άνοιξη επανέρχεται και η Air Transat, η οποία θα συνδέει την Ελλάδα με τον Καναδά.

Στους σχεδιασμούς του Υπουργείου Τουρισμού περιλαμβάνεται ακόμη η έναρξη της καμπάνιας του υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ για την προβολή του «ελληνικού καλοκαιριού» από τον προσεχή Μάρτιο, ενώ ήδη για πρώτη φορά όπως τονίζεται από το Υπουργείο τρέχουν όλο το χρόνο οι καμπάνιες που έχει αναπτύξει ο ΕΟΤ για την προώθηση της Ελλάδας ως προορισμού city break και ως προορισμού χειμερινού τουρισμού.

Στο «εσωτερικό μέτωπο» μέχρι τέλους Ιανουαρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η τρίτη κλήρωση στο πλαίσιο του προγράμματος «Τουρισμός για όλους», που αφορά 125.000 άυλες ψηφιακές κάρτες. Σκοπός του προγράμματος είναι η τόνωση του εσωτερικού τουρισμού, κυρίως τους μήνες χαμηλής ζήτησης. Μάλιστα, μέχρι στιγμής από το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχουν αναδειχθεί και ενισχυθεί σημαντικά οι εναλλακτικοί και οι μη νησιωτικοί προορισμοί.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους», για το 2022, από το καλοκαίρι έως τις 31/12, στις πρώτες θέσεις προτίμησης των ταξιδιωτών η Κεντρική Μακεδονία, η Πελοπόννησος, η Αττική και η Θεσσαλία, με την μεγαλύτερη θετική μεταβολή να έχει το πρόγραμμα για τους χειμερινούς μήνες στη Δυτική Ελλάδα, τη Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και το Βόρειο Αιγαίο.

Από προορισμούς ξεχώρισαν οι μεγάλες πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη), αλλά και πιο εναλλακτικοί (Τολό, Γιάννενα, Αιδηψός, Θάσος, Καλάβρυτα και Καστοριά). Όσον αφορά την απορροφητικότητα, πρώτη είναι η Κεντρική Μακεδονία, δεύτερη η Πελοπόννησος, τρίτη η Αττική, τέταρτη η Θεσσαλία και πέμπτη η Ήπειρος.

Τέλος κορυφαίοι προορισμοί ανά περιφέρεια αναδείχθηκαν:

  • στην Κεντρική Μακεδονία η Θεσσαλονίκη, η Αριδαία και η Χαλκιδική.
  • στην Αττική η Αθήνα, η Αίγινα και ο Πειραιάς
  • στην Πελοπόννησο το Τολό και το Ναύπλιο.
  • στη Θεσσαλία ο Βόλος και η Πορταριά
  • στο Νότιο Αιγαίο η Νάξος και η Τήνος
  • στη Στερεά Ελλάδα η Αιδηψός και η Αράχωβα
  • στην Ήπειρο τα Ιωάννινα και η Πάργα
  • στην Κρήτη τα Χανιά και το Ρέθυμνο
  • στην Ανατολική Μακεδονία- Θράκη η Θάσος και η Καβάλα
  • στο Ιόνιο η Λευκάδα και η Ζάκυνθος
  • στη Δυτική Ελλάδα τα Καλάβρυτα και η Πάτρα
  • στη Δυτική Μακεδονία η Καστοριά και η Φλώρινα και
  • στο Βόρειο Αιγαίο η Λέσβος και η Χίος.

Πηγή: ot.gr

Σχετικά Άρθρα