Συναγερμός για τα Ρίχτερ στη Μυτιλήνη και το ρήγμα της Αγ. Παρασκευής – Τσελέντης: Δεν είμαστε σίγουροι ότι έχει ολοκληρωθεί το φαινόμενο

 Συναγερμός για τα Ρίχτερ στη Μυτιλήνη και το ρήγμα της Αγ. Παρασκευής – Τσελέντης: Δεν είμαστε σίγουροι ότι έχει ολοκληρωθεί το φαινόμενο

Η ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε περίπου στις 9.40 το πρωί βόρεια της Λέσβου και έγινε ιδιαίτερα αισθητή στο νησί έχει προκαλέσει ανησυχία στους επιστήμονες λόγω της διέγερσης που είναι σε εξέλιξη στο νησί. Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου, ο σεισμός είχε μέγεθος 4,8 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Το επίκεντρό του ήταν 5 χιλιόμετρα ανατολικά της Μήθυμνας, ενώ είχε εστιακό βάθος 12,4 χλμ.

Για φαινόμενο που είναι σε εξέλιξη και «δεν μπορούμε 100% να πούμε ότι έχει ολοκληρωθεί» έκανε λόγο ο καθηγητής σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης, σε ανάρτησή του στο Facebook μετά τον σημερινό σεισμό. «Το μόνο σίγουρο είναι ότι για αρκετό καιρό ακόμα (αν δεχτούμε ότι είχαμε τον κυρίως σεισμό) θα συμβαίνουν σημαντικού μεγέθους μετασεισμοί» σημείωσε.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από χθες ο Άκης Τσελέντης είχε επισημάνει ότι χρειάζεται προσοχή στην περιοχή, καθώς το ρήγμα που έδωσε τους σεισμούς τη Δευτέρα «είναι κοντά στο μεγάλο ρήγμα της Αγίας Παρασκευής που διατρέχει το νησί από τον ένα άκρο στο άλλο». Ο καθηγητής σεισμολογίας, ιδιαίτερα προσεκτικός στις αξιολογήσεις του, είχε προσθέσει: «Δεν είμαστε 100% σίγουροι ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό και για την ώρα είναι δύσκολο να πούμε κάτι τέτοιο».

Σχετικά Άρθρα