Σεισμός από τη γνωμοδότηση Ντογιάκου – Οργισμένη αντίδραση από Ράμμο – Πολιτική αντιπαράθεση στα άκρα για το μπλόκο στους ελέγχους της ΑΔΑΕ για τις υποκλοπές

 Σεισμός από τη γνωμοδότηση Ντογιάκου – Οργισμένη αντίδραση από Ράμμο – Πολιτική αντιπαράθεση στα άκρα για το μπλόκο στους ελέγχους της ΑΔΑΕ για τις υποκλοπές

Η γνωμοδότηση στα όρια θεσμικού πραξικοπήματος του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, ότι η ΑΔΑΕ δεν έχει, πλέον, αρμοδιότητα να διαχειρίζεται αιτήματα πολιτών για ενημέρωση σχετικά με παρακολούθησή τους για λόγους εθνικής ασφάλειας ή να απευθύνεται για αυτό τον λόγο σε παρόχους τηλεφωνίας, έχει προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις και άγρια πολιτική αντιπαράθεση.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον καθηγητή Ξενοφώντα Κοντιάδη, ο οποίος μέσω ανάρτησής του, χαρακτήρισε “νομικά αστήρικτη” την εν λόγω γνωμοδότηση, που στοχεύει στον “ευνουχισμό της ΑΔΑΕ”.

Οργισμένη ήταν η αντίδραση και του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, που έκανε λόγο για “παραβίαση του Ελληνικού Συντάγματος”. Ειδικότερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της Τρίτης (10/1) ο κ. Ράμμος αντιπαραθέτει στη γνωμοδότηση του κ. Ντογιάκου το Ελληνικό Σύνταγμα, σύμφωνα με το άρθρο 19, παρ. 2, του οποίου η «ρητή συνταγματική κατοχύρωση της ΑΔΑΕ ως ανεξάρτητης αρχής, διασφαλίζουσας μάλιστα το απολύτως απαραβίαστο δικαίωμα στο απόρρητο των επικοινωνιών, έχει την έννοια ότι κανένα κρατικό όργανο δεν μπορεί να ασκήσει επί της εν λόγω Αρχής οιαδήποτε μορφή προληπτικού ελέγχου ή προληπτικής εποπτείας».

  • «Ο Εισαγγελεύς του Αρείου Πάγου δεν δύναται, επικαλούμενος τη γενική αρμοδιότητά του να γνωμοδοτεί επί “νομικών ζητημάτων γενικού ενδιαφέροντος”, να διατυπώνει γνώμη επί της ερμηνείας και εφαρμογής διατάξεων που αφορούν τις συνταγματικές αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ» υπογραμμίζει ο κ. Ράμμος και προσθέτει ότι η γνωμοδότηση του κ. Ντογιάκου «πέρα από το γεγονός ότι νομικά δεν έχει παράγει καμία απολύτως δέσμευση, παραβιάζει εξόφθαλμα την ευθέως εκ του Συντάγματος εκπορευόμενη ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ, η οποία μέχρι σήμερα είχε πάντοτε γίνει σεβαστή.»

Οι πολιτικές αντιδράσεις ξεκίνησαν από τη δημόσια, σφοδρότατη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα. Σε ανάρτησή του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάλεσε τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να προβεί στα νόμιμα σε βάρος του, ενώ παράλληλα κάνει λόγο για κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος.

“Κύριε Εισαγγελέα, Πλατεία Ελευθερίας 1, είναι το γραφείο μου. Σας περιμένω να με συλλάβετε. Ας γνωρίζετε, όμως, τόσο εσείς όσο και όσοι απεργάζονται αυτές τις πρωτοφανείς και κατάφωρα αντισυνταγματικές ενέργειες πως ό,τι και να κάνετε, δεν θα εμποδίσετε την αλήθεια να λάμψει, ούτε θα καταφέρετε να φιμώσετε τη δημοκρατία”, έγραψε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας.

Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων που κατέκριναν την εν λόγω γνωμοδότηση ως πλήγμα για τη δικαιοσύνη.

  • Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για ενέργεια “υπέρ της συσκότισης του σκανδάλου των παρακολουθήσεων και της εκ των υστέρων ‘νομιμοποίησης’ των κυβερνητικών αυθαιρεσιών”.
  • Αντίστοιχα, έντονη ήταν η αντίδραση και του ΚΚΕ, που έκανε λόγο για “περαιτέρω ενίσχυση του πρόσφατου αντιδραστικού νόμου της ΝΔ και συνολικά του ‘σκοτεινού’ θεσμικού πλαισίου των παρακολουθήσεων, κομμάτι του οποίου είναι βέβαια και η ΑΔΑΕ”.
  • Το ΜέΡΑ25 σχολίασε για τη γνωμοδότηση Ντογιάκου ότι “καταδεικνύει το βάθος της θεσμικής παρακμής της χρεοδουλοπαροικίας η Ελλάς”.

Οικονόμου: Θεατρινισμοί Τσίπρα – Αιχμηρή απάντηση Τσαπανίδου

“Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ συνηθίζουν να τιμούν τη δικαιοσύνη μόνο όταν οι αποφάσεις της είναι σύμφωνες με τις επιδιώξεις τους. Αντίθετα, η κυβέρνηση σέβεται και τιμά σταθερά την δικαιοσύνη και την δημοκρατία: χωρίς ιδιοτελείς προϋποθέσεις, υποσημειώσεις και αστερίσκους”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε “εμείς σταθερά με τους κανόνες και τους θεσμούς της δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας συνεχίζει σταθερά να αναζητά ταυτότητα μέσα στην τοξικότητα”.

Ο κ. Οικονόμου καταλήγει λέγοντας “θα περιμέναμε από τον κ. Τσίπρα, έναν πρώην πρωθυπουργό, να αντιλαμβάνεται ότι τέτοιους είδους θεατρινισμοί ταιριάζουν περισσότερο σε κάποιον σαν τον κ. Βαρουφάκη. Τελικά, φαίνεται ότι οι δύο τους εξακολουθούν να μοιάζουν σε πολλά”.

  • Αιχμηρή ήταν η απάντηση της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πόπης Τσαπανίδου στον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

“Παραπέμπουμε τον κ. Οικονόμου στη δήλωση του επικεφαλής της ΑΔΑΕ κ. Ράμμου και πλήθους νομικών επιστημόνων και συνταγματολόγων, που μιλούν για κατάφωρη παραβίαση της συνταγματικά κατοχυρωμένης ανεξαρτησίας της ΑΔΑΕ” αναφέρει στη δήλωσή της η κ. Τσαπανίδου και συμπληρώνει:

  • “Αναρωτιόμαστε, μάλιστα, πώς μπορεί να επιτίθεται στον αρχηγό της Αντιπολίτευσης και να επικαλείται σεβασμό στους θεσμούς, τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία, την ώρα που η κυβέρνηση που εκπροσωπεί έχει κάνει κουρέλι τα άρθρα του Συντάγματος, βάλλει ευθέως κατά των θεσμών και παρακολουθεί παράνομα πολιτικούς αντιπάλους, υπουργούς, δημοσιογράφους και τους αρχηγούς του στρατεύματος”.

“Όταν, μάλιστα, είναι και ο ίδιος ο κ. Οικονόμου θύμα παρακολουθήσεων από τον παρακρατικό μηχανισμό του κ. Μητσοτάκη” καταλήγει η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά Άρθρα