Ο Γιάννης Σμυρλής επικεφαλής της Επ. Εκλογικού Αγώνα της ΝΔ; Σύμφωνα με τους NYT ενέκρινε τις άδειες για εξαγωγή του predator

 Ο Γιάννης Σμυρλής επικεφαλής της Επ. Εκλογικού Αγώνα της ΝΔ; Σύμφωνα με τους NYT ενέκρινε τις άδειες για εξαγωγή του predator

Ο Γιάννης Σμυρλής φαίνεται πως αναλαμβάνει κομβικό ρόλο στην Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα της ΝΔ η ανακοίνωση της οποίας είναι ζήτημα ημερών. Είναι ο μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών -όπως αποκάλυψαν πρόσφατα οι ΝΥΤ- ενέκρινε το 2021 τις δύο άδειες εξαγωγής-εμπορίας του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator στη Μαδαγασκάρη.

Έκτοτε, υπέβαλε την παραίτησή του, πυροδοτώντας την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που υπογράμμισε ότι «ο άνθρωπος του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΥΠΕΞ επιχειρείται να “ξεπλυθεί” στην κολυμπήθρα του “προεκλογικού αγώνα”». Στην Επιτροπή θα συμμετέχουν υπουργοί και μέλη του κόμματος.

Οι εκλογικοί αναλυτές της κυβέρνησης, μετά την επεξεργασία του τελευταίου κύματος μυστικών και φανερών σφυγμομετρήσεων, εστιάζουν στα διψήφια ποσοστά του κόμματος του Κ. Βελόπουλου σε νομούς της Βόρειας Ελλάδας. Στο ραντάρ τους, εντούτοις, έχει τεθεί η αυξημένη απήχηση 2,5% έως 2,7%, όπως αναφέρουν του καταδικασμένου για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να περιοδεύσει πρωτίστως σε περιοχές όπου το δεξί πλευρό της Ν.Δ. δέχεται τα μεγαλύτερα αγκάθια. H προοπτική κατάθεσης νομοθετικής ρύθμισης για τον αποκλεισμό του μορφώματος Κασιδιάρη στις εκλογές δεν φέρεται ότι συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. Επικρατεί ο προβληματισμός ότι θα κριθεί αντισυνταγματική, καθώς το σύνταγμά απαγορεύει ρητά το δικαίωμα του εκλέγεσθαι μόνο στους αμετάκλητα καταδικασθέντες.

Από τον στενό πρωθυπουργικό πυρήνα -και από νομικούς κύκλους- επισημαίνεται δε ότι ο Κασιδιάρης μπορεί να εμφανίσει έναν αχυράνθρωπο ως επικεφαλής του μορφώματός του και εκείνος να κινεί τα νήματα από τη φυλακή. Χθες, πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας εξέφρασε την άποψη πως «οι καταδικασθέντες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση δεν πρέπει να συμμετέχουν στις εκλογές».

Επιπλέον, η μυστική διπλωματία με επίκεντρο τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποσκοπεί στη δημιουργία μιας εξέλιξης που θα πλασαριστεί ως «εθνική νίκη» και θα διεγείρει τα ανακλαστικά του συντηρητικού κοινού.

Στα νεοδημοκρατικά στέκια πυκνώνουν οι συζητήσεις για τη φημολογούμενη ένταξη του Σταύρου Παπασταύρου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Ο πρώην συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά έχει ενταχθεί στο επιτελείο του -παλαιού του συμμαθητή, όπως υποστηρίζουν γαλάζιοι παράγοντες- Κ. Μητσοτάκη και συμμετέχει σε αρκετές συσκέψεις. Πρόσφατα, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, πραγματοποιήθηκε «μυστικός δείπνος» ανάμεσα στους Κ. Μητσοτάκη και Α. Σαμαρά.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα επιδιώκει τετ α τετ και με τον Κώστα Καραμανλή προκειμένου να διερευνήσει τις προθέσεις του ενόψει των εκλογών. Ο Κ. Μητσοτάκης θα επιθυμούσε την κάθοδο του πρώην πρωθυπουργού προκειμένου να ενισχυθεί η γαλάζια συσπείρωση στη Θεσσαλονίκη. Ο Κ. Καραμανλής, ωστόσο, κρατά τα χαρτιά του κλειστά, χωρίς από το περιβάλλον του να διαψεύδονται τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι δεν θα είναι υποψήφιος.

Σχετικά Άρθρα