Λέσβος: Η δυνατή βοή τρόμαξε τους κατοίκους – Προβληματισμένοι και επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι

 Λέσβος: Η δυνατή βοή τρόμαξε τους κατοίκους – Προβληματισμένοι και επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι

Έντονα αισθητός σε όλο το νησί και ιδιαίτερα στα χωριά της βόρειας Λέσβου έγινε ο πρωινός σεισμός των 4,8 Ρίχτερ.

Είχε μεγάλη διάρκεια και συνοδεύτηκε από δυνατή βοή που αναστάτωσε ακόμα περισσότερο τους κατοίκους λόγω του χαμηλού εστιακού βάθους.

Σύμφωνα με αναφορές, κάτοικοι του νησιού αισθάνονται συνεχώς το έντονο βουητό εδώ και αρκετές ημέρες. 

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, παραδέχτηκε με δηλώσεις του ότι δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο φαινόμενο, εκδηλώνεται σε επιφανειακούς σεισμούς και ιδίως όταν βρισκόμαστε κοντά στις εστίες των σεισμών. 

Πρόκειται για μικρά σπασίματα οφιολιθικών πετρωμάτων που αντιστοιχούν σε πολύ μικρές σεισμικές δονήσεις που δεν καταγράφονται. Αυτό προκαλεί θόρυβο που έχει διάρκεια και τρομάζει τους κατοίκους. Η βοή εξαρτάται από το πού είμαστε, από το σπίτι στο οποίο βρισκόμαστε, από τα κτίρια που υπάρχουν στην περιοχή και την αστική ανάπτυξη.

Πάντως οι σεισμολόγοι είναι επιφυλακτικοί για την Λέσβο.

Ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και μέλος της Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ μετά τη νέα δόνηση των 4,8 Ρίχτερ εξέφρασε την ανησυχία του, αναφέροντας:

«Το 4,8 αγγίζει σχεδόν το 4,9 που ήταν ο εναρκτήριος σεισμός, πριν από τρεις ημέρες. Κατά συνέπεια, δεν έχουμε καθόλου τη βεβαιότητα ακόμα. Παραμένει η επιφυλακτικότητα για το εάν το 4,9 ήταν ο κύριος ή όχι. Νομίζω ότι έχει δρόμο ή ακολουθία μπροστά και θέλω πάρα πολύ μεγάλη προσοχή από όλες τις απόψεις” τόνισε.

“Πάντα στην επιστήμη υπάρχει το αλλά. Το 4,9 έχει ένα σφάλμα 0,1 και το 4,8 έχει ένα σφάλμα 0,1. Μπορούν λοιπόν να αντιστραφούν τα πράγματα και ο δεύτερος να θεωρηθεί ο σημερινός, δηλαδή ως ο κύριος. Δεν είναι καθόλου ξεκάθαρα τα πράγματα. Δεν χρειάζεται να βιαζόμαστε. Δεν χρειάζεται να λέμε κάτι για το οποίο δεν είμαστε βέβαιοι, δηλαδή ότι εξελίσσεται ομαλά” σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Σχετικά Άρθρα