Κικίλιας στο libre: Οι πολίτες έχουν και μνήμη και κριτήριο, και την ώρα της κάλπης θα το αποδείξουν

 Κικίλιας στο libre: Οι πολίτες έχουν και μνήμη και κριτήριο, και την ώρα της κάλπης θα το αποδείξουν

«Υποθέσεις διαφθοράς πάντα αναδεικνύονταν στην πολιτική σκηνή, δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Κάποιες ευσταθούσαν, άλλες όχι. Η διερεύνησή τους πρέπει να γίνεται πάντα  και αποκλειστικά από τη Δικαιοσύνη, αυτός είναι ρόλος της», επισημαίνει σε συνέντευξή του στο libre ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας με αφορμή την τελευταία υπόθεση μη σύννομης συμπεριφοράς ενός βουλευτή, αυτή του κ. Θέμη Χειμάρα.

Ο κ. Κικίλιας μιλά για τα επιτεύγματα του ελληνικού τουρισμού καθώς και για τους μελλοντικούς στόχους που έχουν τεθεί.

Απαντάει επίσης για αντιμετώπισης της πανδημίας του COVID 19 και αναφέρεται στην φιλία του με τον Ελληνοαμερικανό πολιτικό Αλέξη Γιαννούλια.

Συνέντευξη

Κύριε υπουργέ, μιλώντας πριν από λίγες ημέρες στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων δηλώσατε ότι «το 2022 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό». Η ποιότητα των υπηρεσιών είναι αντίστοιχη της αύξησης των εσόδων στον τομέα του τουρισμού; Μήπως οι τιμές σε κάποιες περιπτώσεις ήταν πολύ υψηλότερες από το επίπεδο των υπηρεσιών; 

Κύριε Διαμαντόπουλε, το γεγονός ότι το 2022 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό είναι αδιαμφισβήτητο.

  • Τα αποτελέσματα είναι μετρήσιμα όσον αφορά τόσο στις αφίξεις, που σε πολλές περιοχές ξεπέρασαν τις αντίστοιχες του “ανέφελου” 2019, όσο και στα έσοδα που εκτιμάται ότι θα είναι περίπου στα 18 δισ. ευρώ, δηλαδή 3 δισ. ευρώ παραπάνω από τον στόχο που είχε θέσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Οι επιδόσεις αυτές δεν ήρθαν αυτόματα, αντιθέτως είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και προσεκτικά μελετημένου σχεδιασμού σε μια χρονιά πολλαπλών κρίσεων:

  • Πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης, κλειστές οι αγορές της Ρωσίας και της Κίνας, ακρίβεια, πληθωρισμός, ενεργειακή κρίση.

Ορισμένοι- ίσως όχι άδικα- πίστευαν στις αρχές του προηγούμενου έτους ότι το 2022 θα ήταν μια χρονιά καταστροφική για τον ελληνικό τουρισμό. Επιδεικνύοντας γρήγορα αντανακλαστικά μπορέσαμε να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες, μείναμε προσηλωμένοι στον στόχο μας που ήταν και παραμένει η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, των τοπικών κοινωνιών, της μέσης ελληνικής οικογένειας και βεβαίως της εθνικής οικονομίας. Και τα καταφέραμε.   

Απαραίτητη προϋπόθεση της επιτυχίας ήταν η ομαδική δουλειά. Αναφορικά λοιπόν με το ερώτημά σας για παροχή ποιοτικών υπηρεσιών, η απάντηση είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρηματιών και των εργαζόμενων στον τουριστικό κλάδο προσφέρουν υπηρεσίες πολύ υψηλού επιπέδου.

Κανένας πολιτικός σχεδιασμός δεν θα μπορούσε να αποδώσει αν οι επαγγελματίες στον τουρισμό δεν προσέφεραν τη μοναδική στον κόσμο “ελληνική φιλοξενία”. Υπάρχουν βεβαίως και οι εξαιρέσεις, πρόκειται όμως για μεμονωμένες περιπτώσεις οι οποίες δεν έχουν μέλλον στον ελληνικό τουρισμό. Όσον αφορά τις τιμές, η Ελλάδα είναι ένας ευλογημένος τόπος με εκατοντάδες πανέμορφους προορισμούς που ενδείκνυνται για όλα τα βαλάντια. 

Αναφερθήκατε στον λεγόμενο «βιώσιμο τουρισμό». Πως τον φαντάζεστε τον βιώσιμο τουρισμό; Αφορά μόνο τα νησιά και περιοχές natura ή ακόμα και την Αθήνα και τα άλλα αστικά κέντρα;

Η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη αποτελεί για το 2023 το μεγάλο στοίχημα όχι μόνο του ελληνικού αλλά και του παγκόσμιου τουρισμού, και αφορά όλους τους ταξιδιωτικούς προορισμούς της χώρας. 

  • Ήδη υλοποιούνται  δράσεις σε αυτή την κατεύθυνση, όπως το “Rhodes Co-Lab” στη Ρόδο, το “ASTYBUS” στην Αστυπάλαια, το “Just Go Zero” στην Τήλο, το “Gr-eco Islands” στη Χάλκη, το “Aegean Neorion Innovation Center” στη Σύρο, και το “Naxos Smart Island” στη Νάξο.

Tον Νοέμβριο, στο περιθώριο της διεθνούς έκθεσης World Travel Market στο Λονδίνο, υπογράψαμε μαζί με τον ΕΟΤ Σύμφωνο Συνεργασίας με τον Οργανισμό Common Seas για τη μείωση των πλαστικών μίας χρήσης στις ξενοδοχειακές μονάδες και στα καταλύματα της χώρας με την εφαρμογή ρεαλιστικών και εξατομικευμένων πρακτικών μέσω του πρωτοποριακού, ψηφιακού προγράμματος PlasTICK.

  • Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε τη συνεργασία μας με τη Google που περιλαμβάνει την εκπαίδευση πάνω από 2.000 ξενοδόχων και τη δημιουργία εκπαιδευτικού προγράμματος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε συνεργασία και με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού.

Επιπλέον, μέσα στο 2023, αξιοποιώντας πόρους από το RRF, προχωράμε στην κατασκευή έργων και υποδομών με στόχο τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία και με έμφαση στη διαχείριση αποβλήτων και υδάτινων πόρων, την ηλεκτροκίνηση και τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, την αποσυμφόρηση των χερσαίων πυλών εισόδου, των αεροδρομίων και των λιμανιών, την ενεργειακή αναβάθμιση, τη στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προστασία της βιοποικιλότητας αλλά και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Εσείς είστε γιατρός. Παραμείνατε στο υπουργείο Υγείας για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα έχοντας την ευθύνη της πολιτικής της κυβέρνησης στη διαχείριση του Covid 19. Κάνοντας έναν απολογισμό πώς πήγαν τελικά τα πράγματα στην Ελλάδα αναφορικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας; Γιατί αλλάξατε υπουργείο; Το ζητήσατε εσείς ή ήταν απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου;

Αυτές τις αποφάσεις τις λαμβάνει- και πρέπει να τις λαμβάνει- αποκλειστικά ο Πρωθυπουργός. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο υπουργείο Υγείας, διαχειριστήκαμε μαζί με τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών και των Νοσοκομείων, και κυρίως με τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ, τη μεγαλύτερη παγκόσμια υγειονομική κρίση των τελευταίων 100 ετών.

  • Δεν θα ξεχάσω ποτέ τις θυσίες και την αυταπάρνηση που επέδειξαν αυτό το διάστημα οι “ήρωες της διπλανής πόρτας”: οι γιατροί μας, οι νοσηλευτές, οι τραυματιοφορείς, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, όλο το επιστημονικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό των νοσοκομείων μας.

Καταφέραμε να κρατήσουμε όρθιο το ΕΣΥ – το οποίο ούτως ή άλλως αντιμετώπιζε χρόνια προβλήματα και παθογένειες- την περίοδο που άλλα υγειονομικά συστήματα κραταιών χωρών, όπως της Ιταλίας, κατέρρεαν.

Σας θυμίζω τις εικόνες από νοσοκομεία του εξωτερικού με ασθενείς που τους χορηγούσαν οξυγόνο μέσα στα αυτοκίνητά τους στα πάρκινγκ των νοσοκομείων. Δεν γίναμε ποτέ “Μπέργκαμο” όπως προέβλεπε η αντιπολίτευση. Υπερδιπλασιάσαμε τις κλίνες στις ΜΕΘ, διασφαλίσαμε μάσκες, γάντια, στολές όταν άλλες χώρες αντιμετώπιζαν τραγικές ελλείψεις σε υλικά, και αργότερα το εμβολιαστικό μας πρόγραμμα χαρακτηρίστηκε πρότυπο σε όλη την Ευρώπη.

Τον Σεπτέμβριο του 2021 ο Πρωθυπουργός μου εμπιστεύθηκε ένα αναπτυξιακό υπουργείο και λίγους μήνες μετά  πολλαπλές κρίσεις έβαλαν σε κίνδυνο τον στρατηγικό σχεδιασμό μας.

Και πάλι όμως, με σκληρή και ομαδική δουλειά, καταφέραμε η σεζόν να ξεκινήσει νωρίτερα από ποτέ και να επεκταθεί μέχρι τις αρχές του χειμώνα, να κάνουμε ανοίγματα σε νέες αγορές, να αναπληρώσουμε το κενό των Ρώσων και των Ουκρανών τουριστών με ταξιδιώτες από τις χώρες των Βαλκανίων, να “φωτίσουμε” νέους προορισμούς, να ενισχύσουμε τα εκατοντάδες επαγγέλματα που εφάπτονται στον τουρισμό και την ελληνική οικονομία και να στηρίξουμε όσους δεν έχουν ή δεν μπορούν με το πρόγραμμα “Τουρισμός για Όλους”. 

Κύριε Διαμαντόπουλε, έχω μάθει να παλεύω πάντα για το καλύτερο, να μη λυγίζω στις δυσκολίες και δεν καταθέτω ποτέ τα όπλα. Ήμουν, είμαι και θα είμαι πάντα στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Οι εκλογές πλησιάζουν. Τι προβλέπετε; Αν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα αλλά δεν έχει το αναγκαίο ποσοστό για αυτοδυναμία μετά τις δεύτερες εκλογές θα θέλατε να σχηματίσετε κυβέρνηση μ’ ένα άλλο κόμμα ή να γίνει και τρίτη εκλογική αναμέτρηση; 

Θεωρώ ότι δεν θα υπάρξει τέτοιο δίλημμα. Δεν υπήρξε στη μεταπολίτευση άλλη κυβέρνηση που να αντιμετώπισε τόσο πολλές και σοβαρές διαδοχικές κρίσεις.

  • Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη όχι μόνο δεν κατέρρευσε υπό το βάρος αυτών των κρίσεων, αλλά κατάφερε να εφαρμόσει κοινωνικές πολιτικές στηρίζοντας τη μεσαία τάξη και τους πιο αδύναμους, να ανακτήσει την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό, να προσελκύσει επενδύσεις και να κάνει σημαντικά βήματα οικονομικής ανάπτυξης και προόδου επιδεικνύοντας σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Από την άλλη πλευρά, κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τα  αποτελέσματα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και τα αδιέξοδα στα οποία βρεθήκαμε την περίοδο της διακυβέρνησής του. Οι πολίτες έχουν και μνήμη και κριτήριο, και την ώρα της κάλπης θα το αποδείξουν.

Έπειτα από την υπόθεση του βουλευτή Ανδρέα Πάτση, προέκυψε κι αυτή του Θέμη Χειμάρα.  Θεωρείτε ότι υπάρχει θέμα ηθικής τάξης καθώς οι περιπτώσεις οικονομικής διαφθοράς  είναι πλέον συνεχείς;

Υποθέσεις διαφθοράς πάντα αναδεικνύονταν στην πολιτική σκηνή, δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Κάποιες ευσταθούσαν, άλλες όχι. Η διερεύνησή τους πρέπει να γίνεται πάντα  και αποκλειστικά από τη Δικαιοσύνη, αυτός είναι ρόλος της. Από την πλευρά μας, ο ρόλος των πολιτικών είναι να τιμάμε τους πολίτες που μας εμπιστεύθηκαν με την ψήφο τους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ούτε μια στιγμή ποιοι μας ψήφισαν και για ποιο λόγο βρισκόμαστε στο Κοινοβούλιο.

Κύριε Κικίλια, ήθελα να σας ρωτήσω τέλος, για την πολυετή σχέση με τον Ελληνοαμερικανό πολιτικό Αλέξη Γιαννούλια. Σας βοήθησε στην αρχή της πολιτική σας καριέρας, όταν εκείνος ήταν σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα;  

Με τον Αλέξη μάς δένει βαθιά φιλία από τα μπασκετικά μας χρόνια. Οι δεσμοί που αναπτύσσουμε οι αθλητές- ειδικά των ομαδικών αθλημάτων- είναι πολύ ισχυροί, οι φιλίες αυτές αντέχουν στο χρόνο γιατί εδράζονται σε νίκες, ήττες, συλλογική προσπάθεια, σκληρή δουλειά και μοναδικές στιγμές με έντονη συγκινησιακή φόρτιση.

  • Προφανώς ο ένας βρίσκεται δίπλα στον άλλον και τον στηρίζει, προφανώς όταν μας δίνεται η ευκαιρία θα συναντηθούμε και θα μιλήσουμε για τις ζωές μας, αυτό είναι φιλία.

Ο Αλέξης Γιαννούλιας δυστυχώς βρίσκεται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αλλά και πάλι οι σχέσεις αυτές είναι πάνω από τις γεωγραφικές αποστάσεις. Χάρηκα πολύ με την επάνοδο του στην πολιτική και με τη νίκη του στις πρόσφατες εκλογές στις ΗΠΑ.

Είναι ένας πραγματικά πολύ άξιος άνθρωπος και έχει πολλά να δώσει. Οι συμπαίκτες μας αποτελούν πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μας, όλοι χαιρόμαστε όταν βλέπουμε τον άλλον να πετυχαίνει τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. 

Σχετικά Άρθρα