Βραζιλία: Πάνω από 1.200 συλλήψεις “Μπολσοναρίστας” – Λούλα: “Είμαστε ενωμένοι κατά των τρομοκρατών”

 Βραζιλία: Πάνω από 1.200 συλλήψεις “Μπολσοναρίστας” – Λούλα: “Είμαστε ενωμένοι κατά των τρομοκρατών”

Οι επικεφαλής της εκτελεστικής, της νομοθετικής και της δικαστικής εξουσίας στη Βραζιλία εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία καταδικάζουν τις «τρομοκρατικές ενέργειες», όπως τις χαρακτήρισαν, που συνέβησαν στην Μπραζίλια, όταν υποστηρικτές του πρώην προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου εισέβαλαν σε κέντρα εξουσίας στην πρωτεύουσα.

«Είμαστε ενωμένοι ώστε να ληφθούν θεσμικά μέτρα σύμφωνα με τη βραζιλιάνικη νομοθεσία», είπαν, ζητώντας «ηρεμία και ειρήνη».

Την ανακοίνωση υπογράφουν ο πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο εκτελών χρέη προέδρου της Γερουσίας Βενετσιάνο Βιτάλ ντο Ρέγκο, ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής Αρτούρ Λίρα και η δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ρόζα Βέμπερ.

Οι συλλήψεις 

Οσμή βαθιάς πολιτικής κρίσης επικρατεί στη Βραζιλία μετά τις εικόνες ντροπής από τα επεισόδια που ξέσπασαν την Κυριακή οπότε οι οπαδοί του Ζαϊχ Μπολσονάρου προχώρησαν σε κρεσέντο βίας εισβάλοντας σε κρατικά κτίρια και προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση των διεθνών ΜΜΕ, κρατούνται πάνω από 1.000 άτομα που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις κατά του νέου προέδρου που ορκίστηκε την προηγούμενη βδομάδα, του Λούλα ντα Σίλβα.

Όπως αναφέρεται, ειδικότερα, στα δημοσιεύματα πάνω από 1.200 άνθρωποι συνελήφθησαν μετά τα επεισόδια. Η προηγούμενη ενημέρωση έκανε λόγο για 300 συλληφθέντες.

Την ίδια στιγμή, τουλάχιστον 12 δημοσιογράφοι δέχθηκαν επιθέσεις ενώ προσπαθούσαν να μεταδώσουν τις πρωτοφανείς διαδηλώσεις.

Ορισμένοι υπέστησαν σωματικές βλάβες και απειλές, ενώ άλλοι είδαν το υλικό τους να καταστρέφεται.