Μπάιντεν: Δέχεται πιέσεις να διώξει τον Μπολσονάρου από τις ΗΠΑ

 Μπάιντεν: Δέχεται πιέσεις να διώξει τον Μπολσονάρου από τις ΗΠΑ

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος βρίσκεται στο Μεξικό μαζί με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για την τριμερή σύνοδο κορυφής ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά, είπε στους δημοσιογράφους ότι φαίνεται πως οι δημοκρατικοί θεσμοί στη Βραζιλία «αντέχουν».

Ο Τζέικ Σάλιβαν πρόσθεσε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν βρίσκονται σε άμεση επαφή με τον Μπολσονάρου, ο οποίος εισήχθη σε νοσοκομείο του Ορλάντο στη Φλόριντα, όπως έγινε γνωστό νωρίτερα.

Ο Σάλιβαν είπε ότι ο Μπάιντεν θα μιλήσει με τον πρόεδρο της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, για τα γεγονότα στην Μπραζίλια, αλλά δεν ξέρει πότε θα γίνει αυτό.

«Εκφράσαμε την πεποίθησή μας, επειδή το πιστεύουμε, ότι οι δημοκρατικοί θεσμοί της Βραζιλίας θα αντέξουν, ότι η βούληση του λαού θα γίνει σεβαστή, ότι οι δημοκρατικά εκλεγμένοι ηγέτες θα κυβερνήσουν τη Βραζιλία και δεν θα τους εμποδίσουν οι πράξεις εκείνων των ανθρώπων που επιτέθηκαν στα όργανα διακυβέρνησης της Βραζιλίας», πρόσθεσε.

Είναι αδιευκρίνιστο μέχρι στιγμής πώς θα χειριστούν οι Ηνωμένες Πολιτείες το πρόβλημα που ακούει στο όνομα «Ζαΐχ Μπολσονάρου».

Ο ακροδεξιός τέως πρόεδρος της Βραζιλίας έφυγε για τη Φλόριντα δύο ημέρες προτού να λήξει η θητεία του, την 1η Ιανουαρίου, αφού αμφισβήτησε τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της 30ής Οκτωβρίου και τη νίκη του αριστερού Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Πιέζουν τον Μπάιντεν να διώξει τον Μπολσονάρου από τη Φλόριντα

Αφού παρακολούθησε τους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ να εισβάλουν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ πριν από δύο χρόνια, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν βρίσκεται τώρα υπό πίεση να απομακρύνει τον Μπολσονάρου από την «αυτοεξορία» του στο Ορλάντο.

«Ο Μπολσονάρου δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στη Φλόριντα», είπε ο Δημοκρατικός βουλευτής Χοακίν Κάστρο, μιλώντας στο CNN. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα έπρεπε να είναι καταφύγιο για αυτόν τον αυταρχικό ηγέτη, που ενέπνευσε εγχώρια τρομοκρατία στη Βραζιλία. Θα έπρεπε να σταλεί πίσω στη Βραζιλία», πρόσθεσε.

Ο Κάστρο είπε ότι ο Μπολσονάρου, ο «Τραμπ των τροπικών», όπως του άρεσε να αποκαλείται, «χρησιμοποίησε το εγχειρίδιο του Τραμπ για να εμπνεύσει εγχώριους τρομοκράτες».

Παρόμοιες απόψεις εξέφρασε και η Δημοκρατική Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτές. «ΟΙ ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν να χορηγούν καταφύγιο στον Μπολσονάρου στη Φλόριντα. Σχεδόν δύο χρόνια αφότου το Καπιτώλιο των ΗΠΑ δέχτηκε επίθεση από φασίστες, παρακολουθούμε φασιστικά κινήματα στο εξωτερικό να προσπαθούν να κάνουν το ίδιο στη Βραζιλία», έγραψε σε ανάρτησή της στο Twitter.

Σχετικά Άρθρα