Eλλείψεις φαρμάκων: “Δεν είναι και τόσο τραγικά τα πράγματα” λέει ο πρόεδρος του ΕΟΦ

 Eλλείψεις φαρμάκων: “Δεν είναι και τόσο τραγικά τα πράγματα” λέει ο πρόεδρος του ΕΟΦ

Στην εκτίμηση ότι, εκτός απροόπτου, η κατάσταση με τις ελλείψεις στα φάρμακα θα ομαλοποιηθεί μέσα στο επόμενο δεκαήμερο προχώρησε ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου.

«Τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά. Έλλειψη σημαίνει ότι όπου και να πάω δεν θα το βρω. Αυτό συνέβη γιατί υπήρχε μια πολύ μεγάλη αύξηση της ζήτησης λόγω των ιώσεων και υπήρχε και ένας περιορισμός της αγοράς, όπως γίνεται πάντα τις τελευταίες ημέρες του χρόνου. Από σήμερα, λοιπόν, που έχουν επανέλθει όλη στην εφοδιαστική αλυσίδα και ειδικά για τα εισπνεόμενα για τα οποία έχει γίνει πολύς λόγος, έχουν αποδεσμευτεί πολύ μεγάλες ποσότητες» δήλωσε ο κ. Φιλίππου τονίζοντας ότι τα όποια προβλήματα θα εξομαλυνθούν.

Μιλώντας για τη λίστα των 161 φαρμάκων που είναι σε έλλειψη από την ελληνική αγορά ο κ. Φιλίππου δήλωσε ότι είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα το οποίο είναι ιδιαίτερα έντονο στην Ευρώπη, πιο πολύ από ότι στη χώρα μας ενώ αναφορικά με την ανησυχία που δημιουργήθηκε σχολίασε ότι «εμείς υπερβάλλουμε λιγάκι εαυτόν αυτές τις μέρες».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, στον ΕΟΦ δεν περίμεναν τώρα το φαινόμενο για να ξεκινήσουν να το αντιμετωπίζουν, αλλά εδώ και τρία χρόνια έχουν προβεί σε σχετικές ενέργειες.

Αναφορικά με την λίστα των ιατρικών σκευασμάτων που είναι σε έλλειψη για διάφορους λόγους τόνισε ότι «αφορά χρόνιους ασθενείς και είναι ως επί το πλείστον αντιδιαβητικά φάρμακα, αντιεπιληπτικά, φάρμακα ψυχοτρόπα, τα οποία ευρίσκονται σε έλλειψη λόγω διαταραχής της παγκόσμιας παραγωγής». Όσον αφορά τα εισπνεόμενα στα οποία αναφέρθηκαν οι περισσότερες ελλείψεις αποκάλυψε ότι αποδεσμεύτηκαν από τις φαρμακαποθήκες μεγάλες ποσότητες και σύντομα θα είναι διαθέσιμες στους ασθενείς.

Σχετικά Άρθρα