Το βιβλίο του Πρίγκιπα Χάρι “Spare” γκρεμίζει το παλάτι του Μπάκιγχαμ – Οι “καυτές” αποκαλύψεις

 Το βιβλίο του Πρίγκιπα Χάρι “Spare” γκρεμίζει το παλάτι του Μπάκιγχαμ – Οι “καυτές” αποκαλύψεις

Τη συνήθεια να βγαίνουν τις μέρες των Χριστουγέννων τα οικογενειακά προβλήματα των Ουίνδσορ στην επιφάνεια επιβεβαίωσε και φέτος ο πρίγκιπας Χάρι, προβάλλοντας τις αδυναμίες του Μπάκιγχαμ μέσα από σειρά συνεντεύξεων αλλά και με τα απομνημονεύματά του, που ήδη προκαλούν νέο γύρο συζητήσεων για τη βρετανική μοναρχία και το ζεύγος των Σάσεξ.

Χάρι και Μέγκαν, ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ -κατά τον τίτλο που τους είχε απονείμει η βασίλισσα Ελισάβετ-, έχουν αποδυθεί το τελευταίο διάστημα σε μια προσπάθεια συνεχούς δημοσιότητας, απασχολώντας την επικαιρότητα με τη ζωή τους και με την πίκρα τους για το «κακό παλάτι». Πέραν της αλήθειας και των πραγματικών γεγονότων -που πολλοί αμφισβητούν- όλη αυτή η εκστρατεία δημοσιότητας έχει ως απώτερο αποτέλεσμα τα πολλά χρήματα. Την Τρίτη, 10 του μηνός, ο εκδοτικός οίκος «Penguin» θα κυκλοφορήσει το αυτοβιογραφικό βιβλίο του 38χρονου Χάρι, ο οποίος από άτακτο μέλος της βασιλικής οικογένειας και «party animal» φαίνεται ότι έχει μετατραπεί στον μεγάλο κριτή της βρετανικής μοναρχίας.

Παρατσούκλι

Το βιβλίο με τίτλο «Spare» («Εφεδρικός») -κατά την προσωνυμία που είχε δώσει στον αδελφό του ο Ουίλιαμ, λέγοντας μισοαστεία ότι εκείνος είναι ο κληρονόμος του θρόνου και ο Χάρι ο εφεδρικός- βρίσκεται στην κορυφή του ενδιαφέροντος των αγγλοσαξονικών -και όχι μόνο- Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Μιλώντας στο βρετανικό κανάλι ITV την περασμένη εβδομάδα, με αφορμή την επικείμενη έκδοση του βιβλίου του, ο πρίγκιπας Χάρι δήλωσε ότι επιθυμεί διακαώς να έχει την παραδοσιακή σχέση με τον πατέρα και τον αδελφό του («θέλω πίσω τον πατέρα και τον αδελφό μου»), αλλά δεν θέλει να μετέχει στην οικογένεια όσο εκείνη ακολουθεί τα πρωτόκολλα και τις νόρμες του θεσμού της μοναρχίας. Ο ίδιος είπε ότι έγραψε το βιβλίο «όχι ως ο πρίγκιπας που γεννήθηκα, αλλά ως ο άνθρωπος που έγινα».

Το βιβλίο του Χάρι δεν το έγραψε ο ίδιος αλλά ο δημοσιογράφος Τζ. Μέρινγκερ υπό τις οδηγίες του δούκα. Ο ίδιος είχε κλείσει σειρά συνεντεύξεων με τηλεοπτικά κανάλια για να μιλήσει γι’ αυτό, ενώ αποσπάσματα ή πληροφορίες για το περιεχόμενο του «Spare» αποκαλύπτονται καθημερινά, ώστε να ανεβαίνει ο πήχης του ενδιαφέροντος. Δημοσιεύματα υποστήριζαν πως ο Χάρι έχει λάβει από τον εκδοτικό οίκο προκαταβολή περίπου 20 εκατομμυρίων δολαρίων, αν και ο εκδοτικός οίκος αρνήθηκε να επιβεβαιώσει το ποσό. Το βιβλίο επρόκειτο να εκδοθεί το 2022, αλλά μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ ο Χάρι διόρθωσε ορισμένα αποσπάσματα.

Στις συνεντεύξεις του ο Χάρι αφήνει να εννοηθεί ότι θέλει να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τη βασιλική οικογένεια και όπως έχει αναφερθεί από κάποιες βρετανικές ταμπλόιντ, η Μέγκαν συνηγορεί σε αυτό. Ωστόσο, οι κινήσεις του ζεύγους δείχνουν το αντίθετο, όπως σχολιάζουν ειδήμονες επί των βασιλικών στο Λονδίνο. Οι κατηγορίες που απηύθυνε η Μέγκαν Μαρκλ για ρατσισμό εις βάρος της εκ μέρους μελών της βασιλικής οικογένειας αλλά και όσα είπε το ζευγάρι στο ντοκιμαντέρ του Netflix δεν βοηθούν. Οι «Sunday Times», μάλιστα, ανέφεραν ότι μόλις κυκλοφορήσει το βιβλίο, θα γίνει η τελική ρήξη με τον αδελφό του, Ουίλιαμ -με τον οποίο ο Χάρι έχει διακόψει εντελώς τις σχέσεις του- αλλά και τα υπόλοιπα μέλη του Μπάκιγχαμ.

Τι λέει ο Πρίγκιπας Χάρι για το δυστύχημα της μητέρας του, Νταϊάνα

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρίγκιπας Χάρι θα μιλάει και για τις υπόνοιες που έχει ο ίδιος σχετικά με την ευθύνη προσώπων για το τροχαίο δυστύχημα στο Παρίσι που του στέρησε τη μητέρα του. «Πριν το καταλάβω, φορούσα κοστούμι και μαύρη γραβάτα για να τη συνοδεύω το φέρετρο», έχει πει στη συνέντευξη για την προώθηση του βιβλίου του. Τα λόγια του επιβεβαιώνουν τη βαθιά πληγή του Χάρι από τον αδόκητο θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα.

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο Σου Ριντ, ο Χάρι είχε αναθέσει σε ειδικούς να διερευνήσουν τα αίτια του θανάτου της μητέρας του, καθώς είναι πεπεισμένος πως υπήρχε συνωμοσία και απορρίπτει την επίσημη εκδοχή των Αρχών.

Ο Χάρι θεωρεί, μάλιστα, πως η σύζυγός του, Μέγκαν Μαρκλ, αντιμετωπίστηκε από το παλάτι περίπου όπως και η αείμνηστη μητέρα του – δηλαδή ήταν το «μαύρο πρόβατο» για πολλούς στο Μπάκιγχαμ. Άφησε, μάλιστα, αιχμές για την τύχη της Μέγκαν, γι’ αυτό, όπως έχει πει, αποφάσισε να φύγουν από τη Βρετανία και να μετοικήσουν στις ΗΠΑ. Στα έξι επεισόδια του Netflix («Harry & Meghan»), που προβλήθηκαν τον Δεκέμβριο με υψηλή τηλεθέαση σε όλο τον κόσμο, το ζεύγος των Σάσεξ κατηγόρησε ευθέως τη βασιλική οικογένεια για την απομόνωση και τη φυγή του στην Καλιφόρνια. Επίσης, κατηγόρησε τον διάδοχο Ουίλιαμ για πόλεμο εναντίον των δύο και ιδιαιτέρως εναντίον της Μέγκαν.

Σχετικά Άρθρα