Φωτοβολταϊκά στη στέγη με επιδότηση: Πότε ξεκινούν αιτήσεις οι δικαιούχοι

 Φωτοβολταϊκά στη στέγη με επιδότηση: Πότε ξεκινούν αιτήσεις οι δικαιούχοι

Το πρόγραμμα, αφορά σε 250.000 Φωτοβολταϊκά στη στέγη με επιδότηση, εκ των οποίων οι 100.000 θα είναι για οικιακή χρήση, οι 75.000 για επαγγελματική στέγη και τα υπόλοιπα, 75.000 για αγροτική εκμετάλλευση.

Το αργότερο το Μάρτιο του 2023 φαίνεται πως θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στη στέγη», με την προδημοσίευση του οδηγού να γίνεται εντός του μήνα.

Το πρόγραμμα αφορά σε 250.000 Φωτοβολταϊκά στη στέγη με επιδότηση, εκ των οποίων οι 100.000 θα αφορούν σε οικιακή χρήση, οι 75.000 σε επαγγελματική στέγη και οι υπόλοιπες 75.000 σε αγροτική εκμετάλλευση.

Για τα κριτήρια που θα καθορίσουν τους δικαιούχους δεν υπάρχει ακόμη ξεκάθαρη κατάσταση, ωστόσο φαίνεται ότι τελικά προκρίνεται να ακολουθηθεί η διαδικασία του «Εξοικονομώ 2021», δηλαδή οι πολίτες ανάλογα τα εισοδηματικά και κοινωνικά τους κριτήρια να λάβουν και το αντίστοιχο ποσοστό επιδότησης που πιθανότατα να φτάνει έως και το 60%.

Από όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, το ποσοστό επιδότησης για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες θα φτάνει έως και το 60%. Το ποσοστό ενίσχυσης θα αφορά ΑΠΕ σε συνδυασμό με αποθήκευση (μπαταρίες) για μονάδες ισχύος έως 10 κιλοβάτ.

Το πρόγραμμα για τα «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες» προβλέπει την επιδότηση για εγκατάσταση συστημάτων παραγωγής ρεύματος από φωτοβολταϊκά σε νοικοκυριά, επαγγελματίες και αγρότες. Ηδη έχει ψηφιστεί η νομοθετική ρύθμιση που διασφαλίζει τον απαιτούμενο χώρο στο δίκτυο διανομής, ενώ είναι θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα υποδοχής των αιτημάτων του ΔΕΔΔΗΕ.

Η χρηματοδότηση των φωτοβολταϊκών θα καλύψει από το 40% έως και το 60% της επένδυσης. Στην περίπτωση των νοικοκυριών και των αγροτών, τα κονδύλια θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ και το REPower EU. Στο πρόγραμμα θα ενταχθεί και η σχετική δράση που έχει ήδη δρομολογηθεί να «τρέξει» για τις μικρές επιχειρήσεις μέσω του Ταμείου Ανάπτυξης, από το οποίο θα προέλθουν τα αντίστοιχα ποσά.

Σχετικά Άρθρα