Εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ: Ο δύσκολος χειμώνας Ανδρουλάκη – Αποχωρήσεις, εσωστρέφεια, παλινωδίες πολιτικής στόχευσης

 Εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ: Ο δύσκολος χειμώνας Ανδρουλάκη – Αποχωρήσεις, εσωστρέφεια, παλινωδίες πολιτικής στόχευσης

Με τα δυο μεγαλύτερα κόμματα να δείχνουν τα δόντια τους από την αρχή κιόλας της νέας χρονιάς ενισχύοντας το διπολισμό, η Χαριλάου Τρικούπη καλείται να χαράξει σταθερή γραμμή άμυνας και να «τρέξει» την κατάρτιση των ψηφοδελτίων.

Το «face control» της επιτροπής ψηφοδελτίων και οι κομμένοι των συνδυασμών ανά την επικράτεια δημιουργούν κλίμα εσωστρέφειας. Ο Νίκος Ανδρουλάκης με την επιστροφή του από την Κωνσταντινούπολη έχει μπροστά του ένα δύσκολο και επίπονο έργο. Να επαναφέρει την εσωκομματική ισορροπία και να ανατάξει τη εικόνα του ΠΑΣΟΚ εκκινώντας από την αποκατάσταση της δημοσκοπικής του εικόνας.  

Υπο αυτά τα δεδομένα ο Νίκος Ανδρουλάκης ως ο απόλυτος κυρίαρχος του εσωκομματικού στερεώματος έχει μπροστά του έναν δύσκολο χειμώνα.

  • Επικοινωνιακά και στρατηγικά πρέπει να ανακτήσει τα πολύτιμα κέρδη που εξασφάλισε το ΠΑΣΟΚ από τις εσωκομματικές κάλπες του Δεκέμβρη του 2021 και να κινητροδοτήσει τις δυνάμεις που κινητοποιήθηκαν στο χώρο της κεντροαριστεράς και τελούσαν εν υπνώσει με αφορμή την υπόθεση της παρακολούθησής του.

Έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν παύουν να αναφέρονται στους πρώην ψηφοφόρους που από το 2012 και έπειτα αποτέλεσαν το εκλογικό σώμα εκείνο που διαχρονικά απέχει από τις κάλπες και που μόνο σε δοσμένες στιγμές έδειξε σημάδια εκλογικής και πολιτικής ανάνηψης.

Η υπόθεση της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ που συσπείρωσε σε μεγάλο βαθμό τη βάση του κόμματος έθεσε σε εγρήγορση και αυτό το κομμάτι της βάσης που είχε αποστασιοποιηθεί και που δημοσκοπικά έφερνε το ΠΑΣΟΚ επι μήνες στο 14%.

Η ολική επαναφορά και κινητοποίηση των λεγόμενων και «ΠΑΣΟΚογενών του καναπέ», όπως τους αποκαλούν ορισμένοι στη Χαριλάου Τρικούπη, είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση που θέτουν στον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος αρχικά αλλά και συλλογικά στο ΠΑΣΟΚ.

Πού θα μπει ο πήχης;

Από τα Θεοφάνια και έπειτα ο χρόνος τρέχει με εκλογικούς ρυθμούς και δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια του χρόνου που γιατρεύει πληγές. Ήδη δειλά και για να μη θεωρηθούν υπονομευτές στελέχη του κόμματος πληθαίνουν τις παρατηρήσεις τους για τις παραλείψεις, οι οποίες μετά και την υπόθεση της Εύας Καϊλή ενδέχεται να αποδειχτούν βαθιές πληγές.

  • Στελέχη αυτά που προέρχονται από το παπανδρεϊκό μπλοκ προτείνουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις η ηγεσία του κόμματος να θέσει έγκαιρα τον εκλογικό πήχη από τον οποίο θα γίνει σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις το «δεν θα συνεργαστούμε με κανένα» ως γραμμή άμυνας απέναντι στην πίεση που αναμένεται να ασκηθεί μέχρι και την τελευταία στιγμή από τους δυο βασικούς διεκδικητές της εξουσίας.

Ένας τέτοιος πήχης, που δεν μπορεί να απέχει από το 10%, ουσιαστικά μπορεί να ατσαλώσει το κόμμα και να βάλει τέλος στην «Βαβέλ» που παρατηρείται με τις αμφίσημες δηλώσεις και τις προωθημένες τοποθετήσεις στελεχών όλων των τάσεων και των συνιστωσών του κόμματος.

Όχι με τον Μητσοτάκη

Είναι χαρακτηριστική η αποστροφή του άλλοτε στενού συνεργάτη της Φώφης Γεννηματά και πρώην υπουργού Μανώλη Όθωνα σε ένα πάνελ που εκπροσώπησε όλες τις ιστορικές φάσεις του κόμματος από την εποχή Σημίτη μέχρι και έπειτα με θέμα τη σοσιαλδημοκρατία.

  • «Κανείς μας δεν θα συμβιβαστεί με ένα ΠΑΣΟΚ «ΚΚΕ του Κέντρου», αλλά σας καλώ να μη συμβιβαστούμε ούτε με ένα ΠΑΣΟΚ «Τσόντα ή Εταίρα του Κέντρου» είπε εισαγωγικά για να τοποθετήσει και πολιτικά αυτό για το οποίο κρούουν καμπανάκι κινδύνου και δεν είναι άλλο από τους εν αναμονή υπουργοποιήσιμους.

«Μια τέτοια καθαρή θέση απαιτεί υπερβάσεις και πιθανόν μεταθέτει χρονικά την εφαρμογή πολιτικών που πράγματι είναι επείγουσες για τη χώρα... Δρόμος που δεν οδηγεί κάποιους μονίμως εν αναμονή υπουργούς στο προσκήνιο ξανά, αλλά είναι ο μόνος που μπορεί να οδηγήσει τη Σοσιαλδημοκρατία στο προσκήνιο ξανά».

Ουσιαστικά και σε αυτή την περίπτωση το «πέρασμα» είναι η απλή αναλογική και η πρώτη Κυριακή. Και το ζητούμενο είναι αν το ΠΑΣΟΚ θα επιλέξει να χτίσει στην προοπτική των 40 βουλευτών που εκτιμάται ότι θα εκλέξει στην πρώτη κάλπη ή αν θα επενδύσει πολιτικά στους 20 βουλευτές της δεύτερης κάλπης του εκλογικού μπόνους με την προοπτική της

Ανησυχία για τις αποχωρήσεις

Την ίδια ώρα η τάση αποχωρήσεων που αναπτύχθηκε το τελευταίο διάστημα και μάλιστα με αιχμές από μεσαία και χαμηλότερα στελέχη μετά την απόρριψή τους από τις λίστες των ψηφοδελτίων έχει επαναφέρει και την εσωστρέφεια στο ΠΑΣΟΚ.

Παρά τις διαβεβαιώσεις της Χαριλάου Τρικούπη ότι πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις και ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνεται λόγος για κλίμα αποκλεισμών, δεν λείπουν οι γκρίνιες για κόψιμο υποψηφίων που θέτουν σε διακινδύνευση προεδρικές επιλογές και την προοπτική εκλογή τους όπως στην Αρκαδία ή την Αιτωλοακαρνανία.

Δεν ήταν τυχαία άλλωστε και η τοποθέτηση του Ανδρέα Σπυρόπουλου σε τηλεοπτικό πάνελ όταν ρωτήθηκε για την αποχώρηση στελέχους μιλώντας ουσιαστικά για μικροπολιτική εκμετάλλευση της κυβέρνησης προκειμένου να μετατραπεί «η απόρριψη σε αποχώρηση» στέλνοντας παράλληλα μήνυμα και προς το εσωτερικό ότι μετά την Εύα Καϊλή δεν υπάρχει η πολυτέλεια το ΠΑΣΟΚ να βρεθεί ξανά υπόλογο για τους δικούς του Πάτσηδες.  

  • Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι υπάρχει έντονη ανησυχία για δυο πολύ κρίσιμες παραμέτρους στις οπόιες το ΠΑΣΟΚ πρέπει να δώσει σκληρή και άνιση μάχη με το χρόνο. Τους νέους και την επιρροή στην Αττική και τα ασφυκτικά πλαίσια της Αθήνας.

Ζημιά σύμφωνα με πληροφορίες δημιουργούν και πρώην πρωτοκλασάτοι υπουργοί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που «σκουπίζει» κόσμο στο δυτικό τομέα ενώ χαμηλή παραμένει η επιρροή του κόμματος σε νεανικά και εργατικά ακροατήρια.

Αισιοδοξία και ανατροπή του κλίματος αναμένεται από την ηγεσία του κόμματος με την ανακοίνωση των συνδυασμών στους οποίους αναμένονται εκπλήξεις με ηχηρά και αγαπητά ονόματα στο ευρύ κοινό, όπως η κατερίνα Λάσπα στη Θεσσαλονίκη ή ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Νίκος Σαργκάνης  στο Νότιο Τομέα

Σχετικά Άρθρα