Εισηγήτρια PEGA για υποκλοπές: “Καταπέλτης” για Κύπρο- “Να αποδοθούν πολιτικές και νομικές ευθύνες στην Ελλάδα”

 Εισηγήτρια PEGA για υποκλοπές: “Καταπέλτης” για Κύπρο- “Να αποδοθούν πολιτικές και νομικές ευθύνες στην Ελλάδα”

Ως προάγγελος του πορίσματος της επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων (και) στην Ελλάδα εκλαμβάνονται από πολλούς όσα δηλώσει η εισηγήτρια της επιτροπής σε συνέντευξή της σε κυπριακή εφημερίδα. Καμπανάκι κινδύνου για την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων των Κυπρίων πολιτών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημοκρατία και το κράτος-δικαίου, κρούει μέσω συνέντευξής της στον «Φιλελεύθερο» η Ολλανδή ευρωβουλεύτρια και εισηγήτρια της Επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου, Σόφι ιντ Βελντ, η οποία διερευνά το ζήτημα των παρακολουθήσεων στην ΕΕ.

Εκφράζει την πεποίθηση ότι «οι δημοσιογράφοι, οι πολιτικοί, οι ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών, οι δικηγόροι και άλλες προσωπικότητες της δημόσιας ζωής στην Κύπρο, όλοι διατρέχουν κίνδυνο».

Χαρακτηρίζει, μάλιστα, «απογοητευτική» την άρνηση του Γενικού Εισαγγελέα να παραδώσει στην Επιτροπή PEGA το πόρισμα για την υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν, σημειώνοντας ότι «είναι δύσκολο να αντιληφθούμε γιατί η έκθεση δεν πρέπει να δημοσιοποιηθεί».

Αφήνει ξεκάθαρα αιχμές για χρήση της «εθνικής ασφάλειας» ως πρόσχημα για αδιαφάνεια, ενώ τονίζει ότι «η δημοκρατία βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο, εάν αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία, δεν αισθάνονται πλέον καμία υποχρέωση λογοδοσίας έναντι των πολιτών».

Παράλληλα αναφέρεται και στην υπόθεση παρακολουθήσεων πολιτικών προσώπων στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για σύνδεση με την φερόμενη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού από τις μαροκινές Αρχές και το πολύκροτο σκάνδαλο «Qatargate», στο οποίο εμπλέκεται η Ελληνίδα ευρωβουλεύτρια Εύα Καϊλή, όπως επίσης και δύο ακόμη ευρωβουλευτές, μέλη της PEGA, ο Αντρέα Κοτσολίνο και η Μαρία Αρένα.

Ζητά εις βάθος έρευνα και απόδοση πολιτικών και νομικών ευθυνών, ενώ υπογραμμίζει ότι: «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το Ευρωκοινοβούλιο είναι πλήρως διαφανές και ανθεκτικό έναντι του ακατάλληλου «λόμπινγκ» και άλλων μορφών ακατάλληλης επιρροής, την ίδια ώρα, όμως, πρέπει επίσης το ΕΚ να παραμείνει ανοιχτό και προσβάσιμο στους πολίτες».

-Ερώτηση: Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για παρακολουθήσεις Ευρωπαίων πολιτών από τις κυβερνήσεις τους; Ελέγχεται η κυπριακή Κυβέρνηση για αυτό;

-Ναι, υπάρχουν πολύ σοβαρές ενδείξεις και σε ορισμένες περιπτώσεις οι κυβερνήσεις παραδέχτηκαν πράγματι τις παρακολουθήσεις, υποστηρίζοντας ότι ήταν δικαιολογημένες για λόγους εθνικής ασφάλειας. Μπορείτε να βρείτε τις λεπτομέρειες στο προσχέδιο της έκθεσης της Επιτροπής PEGA για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

– Ερώτηση: Αναφέρατε ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για την ύπαρξη ενός ελληνικού σκανδάλου υποκλοπών τύπου «Watergate». Πρέπει να ανησυχεί η ελληνική κυβέρνηση;

-Από την παρουσίαση των «ευρημάτων» μας και μετά την επίσκεψή μας στην Ελλάδα, η κατάσταση εξελίχθηκε περαιτέρω και υπήρξε μια σειρά από συγκλονιστικές αποκαλύψεις.  Εν τω μεταξύ, υπάρχει επίσης σύνδεση με την φερόμενη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού από τις μαροκινές Αρχές και  το σκάνδαλο “Qatargate”,  στο οποίο εμπλέκεται η Ελληνίδα σοσιαλίστρια ευρωβουλεύτρια Εύα Καϊλή  (η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό κράτηση στο Βέλγιο) και δύο ακόμη ευρωβουλευτές, οι οποίοι είναι επίσης μέλη της PEGA. Θα πρέπει να υπάρξει εις βάθος έρευνα για την ελληνική υπόθεση, με την εμπλοκή της Europol, όπως επίσης και η απόδοση των κατάλληλων πολιτικών και νομικών ευθυνών.

Ερώτηση: Eξηγήστε μας τι εννοείτε ακριβώς όταν λέτε ότι υπάρχει σύνδεση με το σκάνδαλο “Qatargate” και πώς φέρεται να συνδέονται με αυτό μέλη της PEGA;

-Δεν γνωρίζουμε, βέβαια, επακριβώς ακόμη ποια είναι τα γεγονότα, ωστόσο τα μέσα ενημέρωσης έχουν αναφερθεί εκτενώς στις συνδέσεις πολλών υπόπτων στην υπόθεση του Qatargate και της PEGA.

Συγκεκριμένα τρία (πλήρη ή αναπληρωματικά) μέλη της PEGA αναφέρονται επίσης – αν και με διαφορετικούς τρόπους – στις έρευνες του Qatargate: H Εύα Καϊλή,  ο Αντρέα Κοτσολίνο και η Μαρία Αρένα. Μερικοί από τους βασικούς υπόπτους στο Qatargate, συμπεριλαμβανομένων των Αντόνιο Παντσέρι και Φραντσέσκο Τζιόρτζι, συνεργάζονταν στενά με πρόσωπα εντός των μαροκινών κυβερνητικών κύκλων. Φημολογείται ότι το Μαρόκο ανησυχούσε για τη φήμη του μετά τις αποκαλύψεις της έρευνας “Pegasus Project” για χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού από τις μαροκινές Aρχές εναντίον κορυφαίων πολιτικών της ΕΕ. Δεν μπορώ να κρίνω αν ισχύει η φήμη ότι το Μαρόκο θα μπορούσε να είχε προβεί σε δωροδοκίες, για να λάβει πληροφορίες από την PEGA ή για να επηρεάσει τις διαβουλεύσεις της. Πρώτον, η PEGA κάνει τη δουλειά της σε μεγάλο βαθμό δημόσια, επομένως οι δωροδοκίες θα φαίνονταν μάλλον περιττές. Δεύτερον, δεν έχω αντιληφθεί κάποια προσπάθεια επηρεασμού της PEGA, ούτε εμένα ως εισηγήτρια.

Εξάλλου, οι εργασίες για τη συγγραφή της έκθεσης επρόκειτο να ξεκινήσουν, επομένως δεν είχε ακόμη υπάρξει καμία ευκαιρία επηρεασμού του αποτελέσματος.  Φυσικά, όμως, μπορεί να έγιναν πράγματα στο παρασκήνιο, μη ορατά στους υπόλοιπους από εμάς. Απλά, δεν γνωρίζουμε σε αυτό το στάδιο. Ελπίζουμε ότι η έρευνα θα ρίξει φως σε αυτό.

Σχετικά Άρθρα