Θα ανοίξουν κανονικά τα σχολεία; Η προειδοποίηση των γιατρών και η απόφαση του Υπ. Παιδείας – Γεμάτα τα παιδιατρικά νοσοκομεία

 Θα ανοίξουν κανονικά τα σχολεία; Η προειδοποίηση των γιατρών και η απόφαση του Υπ. Παιδείας – Γεμάτα τα παιδιατρικά νοσοκομεία

Τα σχολεία και όλες οι δομές της εκπαίδευσης, παρά την τρομακτική έξαρση των ιώσεων στα παιδιά και την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία Παίδων, θα ανοίξουν κανονικά σύμφωνα με το Υπ. Παιδείας καθώς δεν υπάρχει «καμία σχετική πρόταση από την επιτροπή των ειδικών».

Στελέχη του υπουργείου Παιδείας αναφέρουν ειδικότερα ότι «η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας, δεν έχει κάνει πρόταση για παράταση των διακοπών στα σχολεία, ούτε και για επιστροφή της μάσκας για μαθητές, φοιτητές και διδακτικό προσωπικό και συνεπώς τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και λοιπές δομές εκπαίδευσης θα λειτουργήσουν κανονικά μετά το πέρας των διακοπών».

  • «Τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά τη Δευτέρα», ξεκαθάρισε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Το υπουργείο καλεί τους γονείς να μην ανησυχούν, διότι «δεν υπάρχει κίνδυνος από την επιστροφή στα θρανία, ούτε ιδιαίτερη ανησυχία από ό,τι λένε οι ειδικοί».

Πάντως την ίδια ώρα οι γιατροί ζητούν να καθυστερήσει το άνοιγμα των σχολείων και να δοθεί μια παράταση στις σχολικές διακοπές για να μην διογκωθεί το πρόβλημα με τις ιώσεις των παιδιών.

  • Η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, διαφώνησε τονίζοντας ότι «τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις κλείνουν ή λειτουργούν υπό κανόνες, όπως ήταν ο Covid-19. Οι γονείς να ξέρουν ότι το υπουργείο Παιδείας συνεργάζεται θεσμικά και άριστα με το υπουργείο Υγείας. Όταν το υπουργείο Υγείας, με απόφαση της επιτροπής των ειδικών, δεν εισηγείται κλείσιμο σχολείων ή λήψη περαιτέρω μέτρων, δεν υπάρχει κίνδυνος ιδιαίτερης ανησυχίας, χωρίς αυτό να μειώνει τη σημασία άλλων επιστημονικών απόψεων».

Σύμφωνα με την κυρία Μακρή , το γεγονός ότι τα παιδιά που θα επιστρέψουν στα σχολεία τους, σε ένα περιβάλλον που παραμένουν οι οδηγίες όπως καθαριότητα, καλός εξαερισμός, δεν χρειάζεται να προκαλεί ανησυχία.

Ο Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος, ζήτησε να μην ανοίξουν τα σχολεία λόγω της έξαρσης κρουσμάτων γρίπης και κορονοϊού στα παιδιά την περίοδο μετά τις γιορτές.

Ο ίδιος επέμεινε πως τα κρούσματα σε συνδυασμό με την έλλειψη κλινών σε ΜΕΘ στα νοσοκομεία Παίδων «θα έπρεπε να οδηγήσουν την Επιτροπή των Ειδικών να αποφασίσει την παράταση των σχολικών διακοπών, ώστε να μην ανοίξουν την Δευτέρα, αλλά τουλάχιστον μια εβδομάδα αργότερα, καθώς αυτό θα επιτείνει το πρόβλημα. Πρέπει να σκεφτούμε τον παιδικό πληθυσμό, να τον προστατέψουμε. Υπάρχουν περίπου 200 ιοί που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα». Σύμφωνα με τον γιατρό, η έξαρση στα κρούσματα κοροναϊού έχει περιοριστεί σε σχέση με πέρυσι και η πίεση στα νοσοκομεία είναι λόγω των ιογενών λοιμώξεων.